Antarctica en enkele bewoners

Antarctica en enkele bewoners Het zevende continent, Antarctica is nog geen twee eeuwen geleden door de mens ontdekt. Het is er koud, er ligt ijs en sneeuw. Maar wat misschien velen nog niet weten is dat er verscheidene dieren leven zoals pinguïns en orka’s. In de zomermaanden is het er 24 uur per dag licht en in de winter volledig donker.

Geschiedenis

Pas in de 19e eeuw werd het continent Antarctica ontdekt. Rond 1820 werd een nieuw land ontdekt en krijgt de naam Antarctica (anti = tegen en Arctica = Noordpool, dus tegenpool van de Noordpool). Omdat het zo koud is wonen er geen mensen, wel zijn er wetenschappers. Op Antarctica komen windkrachten voor tot 300 km per uur. De zomer begint in september en eindigt in maart met een aanhoudend daglicht. De winter van maart tot september heeft totaal geen daglicht.

Antarctica

Rond de Zuidpool, omringd door de Indische Oceaan, Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan ligt het continent Antarctica, een oppervlakte van 14.200.000 km² (dat is 3x zo groot als Europa). Antarctica is het zevende continent en wordt ook wel de Zuidpool genoemd. Door zijn grote oppervlakte staat Antarctica op de 5e plaats.

Het is de koudste plek op de aardbol, met gemeten temperaturen van –88° C en bijna volledig bedekt met ijs. Het zal niet vreemd zijn te ontdekken dat 90% van alle ijs dat op de wereld te vinden is op Antarctica ligt. De ijskap is gemiddeld 2.200 meter dik en op het dikste punt is zelfs ruim 4.750 meter gemeten.

Het ijs op Antarctica is over het algemeen meer dan 100.000 jaar oud, alleen op Dronning Maud Land, was het ongeveer 12.000 jaar geleden nog ijsvrij.

Op het nog ongerepte continent is zoveel voedsel in de wateren te vinden, dat er vele diersoorten ongestoord kunnen leven en zich kunnen voortplanten. Zo leven er onder andere, zeehonden, zeevogels, pinguïns, orka´s en natuurlijk veel soorten vis, anders kunnen de zoogdieren niet leven.

De Ezels pinguïn (Pygoscelis Papua)

Dit is één van de zeven soorten pinguïns die op Antarctica voorkomen. Een pinguïn die alleen broedt in kleine kolonies op Antarctica, waarvan een totale broedpopulatie op meer dan 300.000 paren wordt geschat. Ze leven voornamelijk op de Falklands, Zuid-Georgia en de Kerguelen eilanden. Het nest van de pinguïn bestaat uit een cirkelvormige hoop stenen van ongeveer 20 cm hoog en 25 cm in doorsnee. Het vrouwtje legt 2 eieren welke door beide ouders gedurende 34 tot 36 dagen om en om worden uitgebroed. Het jong blijft ongeveer 30 dagen in het nest, waarna alle jongen verzameld worden in de crèche.

De volwassen pinguïn is te herkennen aan de brede witte streep die als een koptelefoon over de kop van het dier loopt, een oranje snavel en lange stijve staartveren die uitsteken als ze lopen. Hun jongen hebben een grijze rug en een witte buik. Het volwassen mannetje wordt ongeveer 75 tot 80 cm groot en wegen tussen de 5,5 en 8 kg. De vrouwtjes zijn kleiner en lichter dan de mannetjes.

Ze leven bijna uitsluitend van kreeftjes zoals krill en maar 15% van hun voedsel bestaat uit vis. Het is de snelst zwemmende pinguïn, ze kunnen 40 km per uur halen. Hun naam hebben ze te danken aan het balkende geluid dat ze produceren.

Orka´s

De Orka leeft in alle oceanen, dus ook in Antarctica. Hij is bovenop zwart en de onderkant van zijn lijf is wit, ze hebben een witte vlek boven het oog. Mannetjes kunnen tot 9,50 meter lang worden en 6000 kg zwaar. De vrouwtjes worden ongeveer een meter kleiner en een ton lichter. De mannetjes hebben een rugvin die 2.00 meter hoog kan worden. Ze hebben een zeer gevaarlijk gebit met in iedere kaakhelft 10 tot 14 kegelvormige tanden, verder hebben ze 40 tot 50 vlijmscherpe tanden. Hiermee verorberen ze niet alleen vis, maar ook pinguïns, inktvissen, weddellzeehonden, de zeeleeuw of soms een andere walvis of haai.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vostokmeer grootste meer onder ijskap AntarcticaVostokmeer grootste meer onder ijskap AntarcticaHet Vostokmeer is een meer dat zich onder een meer dan drie kilometer dikke ijskap van Antarctica bevindt. Het meer is i…
Het leven van de verschillende dieren op AntarcticaHet leven van de verschillende dieren op AntarcticaOp Antarctica (de Zuidpool) komen over het algemeen andere diersoorten voor dan op de Noordpool. Hiernaast bestaan er ve…
De Zuidpool en de Noordpool, IJs en Eskimo'sDe Zuidpool en de Noordpool, IJs en Eskimo'sIn dit artikel komen de verschillen tussen de Noordpool en de Zuidpool naar voren, ook kom je te weten hoe de namen Arct…
De Zuidpool of AntarcticaDe Zuidpool of AntarcticaDe Zuidpool wordt ook wel Antarctica genoemd. Dit werelddeel ligt uiteraard helemaal zuidelijk en is eigenlijk het meest…

Zeemonsters, fantasie of werkelijkheid?Zeemonsters, fantasie of werkelijkheid?Zeelieden uit de 17e en 18e eeuw vertelden graag verhalen over zeemonsters. Er zijn zeedieren die men heel goed voor een…
Fossielen, gesteenten en edelstenenFossielen, gesteenten en edelstenenEen steen is maar een steen... Veel mensen denken bij een steen aan een baksteen,grind enz. Eigenlijk is een steen heel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Robynm, Pixabay
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 13-07-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.