Het leven van de verschillende dieren op Antarctica

Het leven van de verschillende dieren op Antarctica Op Antarctica (de Zuidpool) komen over het algemeen andere diersoorten voor dan op de Noordpool. Hiernaast bestaan er verschillen in de weersomstandigheden. De hoeveelheid wind die in Antarctica voorkomt is bijvoorbeeld niet te vergelijken met de gemiddelde windkracht op de Noordpool. De dieren die hier leven hebben zichzelf op diverse wijzen aan de kou aangepast om te kunnen overleven. Soms speelt hierbij een ingewikkelde samenwerking een rol.

Dieren in Antarctica


Het verschil tussen de Noord- en de Zuidpool

De Zuidpool (Antarctica) bestaat uit een groot gedeelte uit vasteland. Dit is niet overal te zien omdat het continent een grote hoeveelheid sneeuw en ijs bevat. De Noordpool bestaat echter geheel uit ijs. Antarctica bevat tevens andere diersoorten dan de Noordpool.

Klimaatomstandigheden

Het continent staat bekend om zijn extreme temperaturen. Op de Zuidpool is het zelfs kouder dan op de Noordpool. Hiernaast is het hier droger dan in andere gebieden op aarde en raast er regelmatig een stevige storm. Vanwege deze barre weersomstandigheden wordt de Zuidpool slechts door enkele wetenschappers bewoond. Expedities naar dit gebied kunnen namelijk zeer gevaarlijk zijn. De dieren in Antarctica hebben ondanks het extreme klimaat verschillende manieren gevonden om het weer te trotseren.

Het trotseren van de extreme kou

De zoogdieren die op Antarctica leven hebben een vacht ontwikkeld die hun warm houdt. Zonder deze vacht zouden de dieren te weinig energie hebben om zichzelf warm te kunnen houden en hierdoor sterven. Omdat deze vacht zo warm is, werden bijvoorbeeld vroeger dikwijls zeehonden doodgeknuppeld. De vellen werden toen onder andere gebruikt als bontjas. Sinds 1982 is het verboden om de huid van zeehonden naar Europa te importeren.

Hiernaast hebben een hoop van deze diersoorten een vetlaag. Deze vetlaag kunnen zij alleen aanvullen door genoeg voedsel binnen te krijgen. Vaak leven de verschillende dieren in kolonies om elkaar warm te houden en henzelf van voldoende voedsel te voorzien. Meestal zijn het zoogdieren die dit gedrag vertonen.

Bron: Changehali, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Changehali, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Zoogdieren die op Antarctica leven

Er leven meer twintig soorten zoogdieren op dit enorme continent. Dit zijn allemaal zoogdieren die in het water voorkomen. Er komen hier namelijk een groot aantal walvissen en zeehonden voor die tegen de extreme temperaturen kunnen. Een deel van deze zeehonden krijgt hun nageslacht terwijl ze zich op het ijs bevinden.

Andere soorten zoals de zuidelijke zeeolifant en antarctische pelsrob zorgen er eerst voor dat ze op een vaste eiland terechtkomen. Deze eilanden liggen in het subantarctische gebied rondom het continent Antarctica. Vaak denkt men dat ijsberen óók in Antarctica voorkomen. Deze zoogdieren komen echter slechts in de noordpoolgebied voor. De grootste zoogdieren die zich op de Zuidpool bevinden zijn orka's.

Orka's

Orka's kunnen een lengte bereiken van zo'n 9 meter en maximaal zes ton wegen. Rondom Antarctica komt er een groot aantal orka's voor. Onderzoekers denken dat hier zo'n 25.000 orka's zwemmen. De soort wordt echter bedreigd door onder andere vervuiling, geluidsoverlast en vissers. Ze leven in troepen van maximaal 90 verschillende individuen. Onderzoekers kunnen een individu identificeren aan de hand van zijn kleurpatroon.

Deze grote dolfijnsoort is een carnivoor die op zeehonden en pinguïns jaagt. Hiernaast valt hij soms zelfs haaien of andere walvissoorten aan. De zoogdieren werken effectief samen om hun voedsel te kunnen vangen. Soms kantelen de dieren een ijsschots met zeehonden om, zodat de zeehonden bij andere orka's terechtkomen. Tevens zijn orka's snel genoeg om vogels te vangen die zich aan het wateroppervlak bevinden.

Bron: Rafamari, PixabayBron: Rafamari, Pixabay

Vogelsoorten

In Antarctica komen maar liefst 45 vogelsoorten voor. Een aantal van deze vogelsoorten wordt door sommige onderzoekers als "endemisch" beschouwd. Dit betekent dat de diersoort slechts op één plek op de wereld te vinden is. Er is echter geen duidelijke scheidingslijn voor wanneer een diersoort endemisch is. Hiernaast komen de vogels soms op plekken die buiten hun territorium vallen.

De albatros is een duidelijk voorbeeld van een vogel die enorme afstanden aflegt. Deze vogel kan gemakkelijk honderden kilometers per dag vliegen. Er leven hier in totaal zes verschillende albatrossoorten. Sommige exemplaren kunnen een spanwijdte bereiken van ongeveer 3 meter. De meest bekende Antarctische vogelsoort is een vogel die niet kan vliegen; de pinguïn.

Bron: Http://laogephoto.deviantart.com/art/Emperor-penguin-363048813Bron: Http://laogephoto.deviantart.com/art/Emperor-penguin-363048813
Pinguïns
De pinguïn komt veelvoudig op Antarctica voor. Ze leven hier in enorme kolonies die een hoog volume produceren. De jonkies waarvan de vacht nog niet volledig ontwikkeld is, worden binnen de kolonie warm gehouden. Hiernaast worden ze door de kolonie beschermd tegen allerlei roofvogels. De dieren staan bekend om de grote sprongen die ze maken wanneer ze uit het water komen.

Van alle pinguïnsoorten is de keizerpinguïn het grootst. De koningspinguïn is iets kleiner en heeft fellere kleuren dan de keizerpinguïn. Pinguïns jagen grotendeels op allerlei kreeften, vis en krabben. Soms eten zij een enorme hoeveelheid voedsel zodat zij maandenlang geen voedsel nodig hebben. Dit doen zij om afwisselend de eieren te kunnen uitbroeden en voor de jonkies te kunnen zorgen.
© 2016 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Antarctica en enkele bewonersAntarctica en enkele bewonersHet zevende continent, Antarctica is nog geen twee eeuwen geleden door de mens ontdekt. Het is er koud, er ligt ijs en s…
De Zuidpool en de Noordpool, IJs en Eskimo'sDe Zuidpool en de Noordpool, IJs en Eskimo'sIn dit artikel komen de verschillen tussen de Noordpool en de Zuidpool naar voren, ook kom je te weten hoe de namen Arct…
Antartica, de koudste plek op aardeAntartica, de koudste plek op aardeAntarctica is zowel een continent als een land en is de koudste plek op aarde. Het land staat bekend om de vele sneeuw,…
Antarctica, het klimaat en de dieren die er levenAntarctica, of de zuidpool, is het koudste continent op onze aarde. Het leven is er hard en zwaar, maar toch is het de t…

De kleuren in de dierenwereldDe kleuren in de dierenwereldIn de natuur zien we veelal donkere onopvallende kleuren zoals grijs of bruin. Echter zijn er ook dieren die enorm opval…
Een wolf heeft altijd hongerEen wolf heeft altijd hongerDe wolf is op weergaloze wijze aangepast aan zijn natuurlijke milieu. Deze jager, een zeer sociaal dier met een eigen 't…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Giuseppe Zibordi, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mammals_of_Antarctica
 • https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_birds_of_Antarctica
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Keizerspingu%C3%AFn
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Koningspingu%C3%AFn
 • http://www.penguins-world.com/what-do-you-call-a-group-of-penguins/
 • http://www.hetlaatstecontinent.be/dierenwereld/walvis/orka.html
 • http://www.adventure-life.com/antarctica/articles/antarctica-wildlife
 • http://education.nationalgeographic.org/encyclopedia/north-pole/
 • http://www.sundowner.nl/pagina/AZeevogelalbatros/
 • Afbeelding bron 1: Changehali, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Rafamari, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: http://laogephoto.deviantart.com/art/Emperor-penguin-363048813
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 22-12-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.