Woestijnroos of zandroos: een schitterende natuurcreatie

Woestijnroos of zandroos: een schitterende natuurcreatie De natuur kan soms hele mooie dingen creëren. Eén ervan zijn woestijn- of zandrozen. Dit gesteente kan je op verschillende plaatsen in de wereld vinden, meestal op plaatsen waar een woestijn is. Hoofdbestanddeel van de woestijnroos of zandroos is zoals de naam het zelf zegt zand. Het tweede deel van zijn naam dankt het gesteente aan het feit dat de creatie op een roos met vele blaadjes lijkt. Maar een woestijn- of zandroos kan ook een heerlijk dessertje zijn, gemaakt van corn flakes en chocolade.

Wat is een woestijn- of zandroos?

Oorsprong naam

Een woestijn- of zandroos is een gesteente dat er uitziet als een roos uit zand met vele blaadjes die rond een centraal punt groeien, vandaar de naam zandroos.

Vindplaats van de woestijnroos

Het gesteente is te vinden in woestijnachtige gebieden, vandaar zijn andere naam, de woestijnroos.

Toepassingen van de woestijnroos

Meestal spreekt men van een mineraal maar strikt genomen gaat het hier niet om een zuiver mineraal. Het materiaal waaruit de zandroos is gemaakt is heel stevig en zou dus kunnen gebruikt worden om mee te bouwen maar door de aanwezigheid van het zand is het dan toch weer niet mogelijk. Woestijn- of zandrozen zijn dus enkel verzamel- of decoratieve objecten. Verder zouden woestijnrozen ook een heilzame werking hebben. Zo zouden ze helpen tegen straling.

Marokko / bron: MapaMarokko / bron: Mapa

Hoe ontstaat een woestijn- of zandroos?

Vorming woestijnroos

Een woestijn - of zandroos ontstaat wanneer ondergronds water naar boven komt en begint te verdampen. In het grondwater moeten de juiste mineralen zitten die achterblijven wanneer het water verdampt (gips of bariet). Voeg daarbij een zachte ondergrond, zoals bijvoorbeeld leem of zand en de vorming van een woestijnroos kan beginnen. Gipsrozen hebben meestal beter afgetekende, scherpere randen dan rozen uit bariet. Sommige woestijnrozen hebben zo'n scherpe randen dat ze de banden van een 4x4 die in de woestijn rijdt, kunnen doorboren.

Afmetingen woestijnroos

Woestijnrozen kunnen erg groot worden en enkele honderden kilo's gaan wegen. Maar er zijn ook hele kleine, lichte exemplaren. Je hebt woestijnrozen die er uitzien als één enkele roos. Anderen vormen een cluster van roosjes. Nog andere groeien in de hoogte, bovenop elkaar. Soms heb je roosjes die meer op een bolletje lijken. Wanneer je de woestijnroos met een vergrootglas bekijkt, zie je de zandkorreltjes goed zitten.

Welke kleur heeft een woestijn- of zandroos?

Woestijnrozen zijn door het aanwezige zand licht of donker zandkleurig. Wanneer er ijzeroxide aanwezig is in de grond, krijgen de woestijnrozen een roestkleur.

Algerije / bron: MapaAlgerije / bron: Mapa

Waar vind je woestijn- of zandrozen?

Zoals reeds gezegd worden woestijnrozen hoofdzakelijk gevonden in woestijnen. Zo zijn er woestijnrozen in Tunesië, Algerije (Sahara), Marokko, Lybië, Namibië, Saoudi Arabië en Jordanië. Maar ook op andere dorre en droge plaatsen kunnen ze groeien. Zo zijn er ook woestijnrozen in Canada (Nunavut), in de Verenigde Staten (Oklahoma), in Mexico (Chihuahua), in Oxfordshire (Engeland), in Wetterau (Duitsland) en in Spanje (onder andere op de Canarische eilanden en in Cuenca). In Oklahoma werd de woestijnroos tot officiële steen verkozen in 1968. In Duitsland is er in Büdingen (in de staat Hessen) een Sandrosenmuseum waar heel wat zandrozen worden tentoongesteld. De meeste zijn afkomstig van Wetterau.

Hoe onderhoud je een woestijn- of zandroos

Aangezien woestijnrozen bestaan uit fijne laagjes, kunnen er makkelijk stukjes afbrokkelen. Ze moeten dus met zorg behandeld worden. Ook wanneer je de woestijnroos wil afstoffen, moet je voorzichtig te werk gaan. Gebruik hiervoor best een penseel dat je eventueel bevochtigt. Na een tijdje zullen er misschien zandkorreltjes loskomen. Hier kan je spijtig genoeg weinig aan doen.

Zandroosjes: een heerlijk dessert

Naast een decoratief object of een gesteente dat erg geliefd is bij verzamelaars, kan een zandroos ook een lekker dessert zijn, dat bovendien erg makkelijk te maken is.

Ingrediënten

Om zandroosjes te maken heb je een half pak cornflakes nodig, 250 gram chocolade (puur of melk naar eigen smaak) en 100 gram boter.

Werkwijze

Bedek een platte plaat met aluminiumfolie. Doe de boter en de chocolade in stukjes in een pannetje en zet op een zacht vuurtje. Roer het geheel voortdurend en laat niet koken. Eens de massa homogeen is, haal je het pannetje van het vuur. Voeg buiten het vuur de cornflakes beetje bij beetje toe. Roer voorzichtig totdat alle cornflakes omhult zijn door de chocolademassa. Schep met een lepel bolletjes op de bakplaat. Je krijgt door de naar alle kanten uitstekende cornflakes de indruk dat het zandroosjes zijn. Zet een uur in de koelkast zodanig dat alles terug kan opstijven.
© 2014 - 2023 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zand in vele kleuren waar je heel wat mee kan!Zand in vele kleuren waar je heel wat mee kan!Wat is er nu leuker dan met je blote voeten op een zonovergoten strand te lopen tijdens de zomermaanden? Maar je hebt za…
Alles wat je moet weten over de Delfstof zandWat is zand nou precies? en hoe ontstaat zand? Wat voor dingen kan je met zand doen in plaats er alleen maar van te kunn…
White Sands: De porseleinen woestijn van New MexicoAls ongerepte sneeuw zo schittert het witte zand van de woestijn van New Mexico in de zon. De woestijn wordt 'White Sand…
Stenen en mineralen (bodemschatten)Stenen en mineralen (bodemschatten)Stenen en Mineralen. Wat is het verschil tussen (kiezel)steen, erts en mineraal? Hoeveel soorten gesteente zijn er en ho…

Dynamisch kustbeheer op de WaddeneilandenDynamisch kustbeheer op de WaddeneilandenSinds de jaren '90 is er steeds meer aandacht voor dynamisch kustbeheer, zo ook op de Waddeneilanden. Ruwweg betekent di…
Geniet van de herfstnatuurGeniet van de herfstnatuurDe natuur kent in ieder seizoen mooie beelden, het ene seizoen misschien iets meer dan het andere. Toch, als je echt goe…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia: Nederlandse, Franse, Engelse, Spaanse en Duitse versie
  • www.uciencia.uma.es
  • www.cuisineaz.com/recettes/roses-des-sables-rapides-3804.aspx
  • Inleidingsfoto: bron: Mapa
Reactie

Roelof Janssen, 04-10-2018
Wat valt er te zeggen over de waarde van woestijn- of zandroos per kg= Reactie infoteur, 10-10-2018
Een woestijnroos is niet zo duur. Tussen 10 en 20 euro per kilo, afhankelijk van de vorm en het formaat. Het is meer een sierobject of een herinnering. Je vindt al kleine woestijnrozen voor 1 euro.

Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 15-10-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.