Milieuverontreiniging

Menselijk handelen leidt tot milieuverontreiniging. De Nederlandse overheid probeert door middel van wetgeving het milieu te beschermen. Behalve de overheid houden ook maatschappelijke organisaties zich bezig met de bescherming van het milieu.

Wat verontreinigt het milieu?

Verontreiniging betekent: het vervuilen van het milieu.

De verontreiniging van het milieu kan in drie groepen worden verdeeld:
  • Compartimenten
  • Processen
  • Overige

Milieuverontreiniging compartimenten

Bodemvervuiling:

Dit is de term die wordt gegeven aan door de mens aan- of ingebrachte stoffen of materialen die van nature niet in de bodem of het grondwater voorkomen. Deze stoffen kunnen leiden tot schade aan het ecosysteem.

Luchtvervuiling:

Dit is een term die wordt gegeven aan door de mens aan- of ingebrachte stoffen of materialen die van nature niet in de lucht voorkomen. Deze stoffen leiden of kunnen tot schade aan het ecosysteem.

Watervervuiling:

Dit is de term die wordt gegeven aan door de mens aan- of ingebrachte stoffen of materialen die van nature niet in het water of grondwater voorkomen. Deze stoffen leiden of kunnen leiden tot schade aan het ecosysteem.

Milieuverontreiniging processen

Verzuring:

'Zure regen' ontstaat wanneer zwaveldioxide, ammoniak en stikstofoxiden, afkomstig van uitstoot van intensieve veeteelt auto's en industriegebieden zoals het Ruhrgebied, oplossen in de regenwolken.

Eutrofiëring:

Ontstaat door een overmaat aan voedingsstoffen, welke in het milieu terecht komt. Dit geeft een sterkte groei en vermeerdering van planten. Dit treed bijvoorbeeld op in zoet water, waardoor uitspoeling van meststoffen in terechtkomen. Het resultaat is een sterke algengroei.

Verdroging:

Hierbij daalt de waterspiegel in het grondwater ten opzichte van het natuurlijke niveau of waarbij water met een andere kwaliteit uit andere gebieden lokaal grondwater vervangt.

Klimaatverandering:

De verandering van het gemiddelde weertype of klimaat over een bepaalde periode. Het duidelijkst is een stijging of daling van de gemiddelde temperatuur en van de gemiddelde hoeveelheid neerslag op aarde. Tegenwoordig staat klimaatverandering volop in de belangstelling vanwege de opwarming van de aarde.

Milieuverontreiniging overige

Geluidsvervuiling:

Dit is een ervaring van mensen en/of dieren waarbij geluid of lawaai hinderlijk is.

Lichtvervuiling:

Dit is de verhoogde helderheid van de nachtelijke omgeving door overmatig gebruik van kunstlicht. Een voorbeeld hiervan is belichting van bloemen en planten welke in kassen worden gekweekt.

Straling:

Dit is het uitzenden van energie als golven of als deeltjes. Straling is energieoverdracht zonder dat er sprake is van direct contact.

Horizonvervuiling of landschapsvervuiling:

Dit is het plaatsen van objecten zoals moderne windmolens of hoogspanningskabels. Deze objecten veranderen het beeld van de horizon of verstoren de harmonie van het landschap.
© 2011 - 2024 Fading, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is een roetfilter of spaarlamp wel goed voor het milieuIs een roetfilter of spaarlamp wel goed voor het milieuIs een roetfilter of spaarlamp wel zo goed voor het milieu? Bij het nemen van milieumaatregelen is het een goed gebruik…
Het transport van waterverontreinigingenWaterverontreinigingen kunnen op verschillende manieren schade toebrengen aan het milieu. Maar hoe komen deze verontrein…
Kwalijke afvalstromenKwalijke afvalstromenHet is verontrustend dat er nog steeds afval verdwijnt naar ontwikkelingslanden. Het vormt een bedreiging voor mens, nat…
Hoelang duurt mijn ziekte of aandoening?Hoelang duurt mijn ziekte of aandoening?Hoelang duurt: buikgriep, koorts, de Ziekte van Lyme, Pfeiffer, hooikoorts, blaasontsteking, waterpokken, een oorontstek…

Afval en milieuvriendelijke biomassacentraleAfval en milieuvriendelijke biomassacentraleIn een biomassacentrale wordt biomassa door verbranding omgezet in energie. Die energie wordt daarna gedistribueerd in d…
MilieuvervuilingMilieuvervuilingWe merken allemaal dat het klimaat aan het veranderen is. Het gaat niet goed met het milieu. Zowel de temperatuur als he…
Fading (7 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.