Pimpampoentje oftewel lieveheersbeestje

Pimpampoentje oftewel lieveheersbeestje Het lieveheersbeestje wordt in sommige streken van Nederland Pimpampoentje genoemd en behoort tot de familie van de kevers. Het beestje is ook het symbool tegen zinloos geweld van de Landelijke StichtingTegen Zinloos Geweld in Nederland. Hoe komt het lieveheersbeestje aan zijn naam en wat is er waar van het verhaal dat de stippen op zijn rug de leeftijd aangeven?

Kever

Lieveheersbeestjes zijn rode of gele kevers met zwarte vlekjes, ook wel stippen. In Nederland en België komen circa vijftig verschillende soorten voor. Ze worden soms gekweekt ter bestrijding van insectenplagen, vooral in de kassen. Het zijn bijzonder nuttige beestjes omdat ze allerlei insecten, maar vooral bladluizen consumeren.

Wanneer de kevers bang worden trekken ze poten en voelsprieten in en houden ze zich dood. Ook laten ze een gelige vloeistof achter. Dit heeft een smerige smaak waardoor vogels en andere belagers het lieveheersbeestje snel weer laten vallen en niet opeten. Het meest voorkomende lieveheersbeestje in Nederland en België is de rode met zeven zwarte stippen, de Coccinella septempunctata. Hieruit volgt dus ook dat het feit dat je de leeftijd van een lieveheersbeestje kan aflezen aan de stippen op zijn rug een fabeltje is. Iedere tekening dus het aantal stippen, de kleur, het soort vlekken staat voor een andere soort. Over de hele wereld komen meer dan 3.000 verschillende soorten lieveheersbeestjes voor. Om tot de familie van Coccinella te mogen behoren moet de kever aan de volgende kenmerken voldoen:
  • rond of ovaal van vorm
  • fel gekleurd en gedessineerd dekschild
  • korte antennes en korte benen die intrekbaar zijn.

De jongen van de lieveheersbeestjes komen uit eieren die aan de onderkant van een blad in groepjes vastgekleefd zitten.

Bron: Clker Free Vector Images, PixabayBron: Clker Free Vector Images, Pixabay

Lieveheersbeestje

Hoe komt de kever aan de naam lieveheersbeestje?
Het beestje werd in vroegere tijden de vogel van godin Freya genoemd of kortweg Freyafugle. Dit werd later het onzelievevrouwebeestje en daarna (we leven nu eenmaal in een masculiene maatschappij) werd dit het lieveheersbeestje. De naam is dus ontstaan voordat het Christendom zijn invloed deed gelden, in een tijd dat er in de Lage Landen vele goden werden aanbeden.

In België en Zeeuws-Vlaanderen worden ook wel de namen Pi(e)mpampoentje of Pieternelletje voor deze kever gebruikt. De namen Kapoentje (Rotterdam en omgeving) en Hemelbeestje (Limburg en Brabant) komen ook voor. Verder wordt het beestje ook nog Zonnekever, Bombombeesje, Mariakever, Gelukskever, Oliebeestje, Hemelskoetje, Heiligenkever, Stippelbeestje, Zonnekoekje, Goudbeestje, Earmpiekje, Vliegmusje, Hemellammeltje, Liefhennetje, Liefvrouwebeestje, Moedergodsterretje, Piepebont en Kokaentje genoemd.

Landelijke StichtingTegen Zinloos Geweld

De Landelijke StichtingTegen Zinloos Geweld (LSTZG) wil een vreedzame samenleving zonder agressie en geweld. Hun symbool is het lieveheersbeestje. De stichting is opgericht in september 1997. De aanleiding was de zinloze moord op Meindert Tjoelker. Hij liep 's avonds over straat na een avonds stappen en riep iets naar vier jongeren die fietsen aan het vernielen waren aan de overkant van de straat. Er ontstond een vechtpartij en na afloop bleef Meindert bewusteloos liggen. Hij overleed enkele uren later. De Stichting heeft voor het lieveheersbeestje als symbool gekozen omdat deze kever staat voor liefde en geluk.

Beschermd

Sinds 1980 zijn lieveheersbeestjes in België beschermd. Dit wil zeggen dat je ze niet mag doden of gevangen nemen. Ook in Tennessee en North Carolina (Amerika) worden de lieveheersbeestjes beschermd. Overigens heerst er in veel staten van Amerika het bijgeloof dat het doden van een lieveheersbeestje ongeluk brengt. Er zijn veel mensen die niet veel op hebben met insecten, maar gek genoeg zijn er maar weinig mensen die een hekel hebben aan lieveheersbeestjes.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kapoentjes of lieveheersbeestjesKapoentjes of lieveheersbeestjesVeel mensen vinden ze leuk; kapoentjes of lieveheersbeestjes. Het symbool voor geluk! De meeste mensen denken dat het aa…
Een lieveheersbeestje (coccinellidae) in de tuinEen lieveheersbeestje (coccinellidae) in de tuinZodra het mooi weer wordt in het vroege voorjaar komen ze na hun winterslaap massaal tevoorschijn; de kleine kleurrijk u…
Boekrecensie: LieveheersbeestjerecensieBoekrecensie: LieveheersbeestjeIn het boek vind je interessante informatie over het lieveheersbeestje. Waarom zijn ze zo bijzonder, hoe worden ze gebor…
Het lieveheerstbeestje - erg nuttig tegen bladluisHet lieveheerstbeestje - erg nuttig tegen bladluisHet lieveheersbeestje is geliefd bij bijna iedereen, vooral bij kinderen. Vandaar dat ze vaak ter inspiratie gebruikt wo…

Buckfastbij - koninginnen op het eiland AmelandBuckfastbij - koninginnen op het eiland AmelandElk jaar staan er kleurige kastjes in het weiland op Ameland. Het is het bijenbevruchtingsstation van de Buckfast bijenv…
Is het einde van de Europese honingbij nabij?Is het einde van de Europese honingbij nabij?De Europese honingbij is het allerbelangrijkste insect op onze planeet. Als zij er niet was om onze gewassen te bestuive…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BubbleJuice, Pixabay
  • Winkeler Prins encyclopedie
  • http://www.allegoededoelen.nl/index.php?gd=381&t=oo
  • http://boardingarea.com/blogs/thegate/category/hyatt-gold-passport/
  • Afbeelding bron 1: Clker Free Vector Images, Pixabay
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 02-12-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.