Vlooien bestrijden & tips
Vlooien bezorgen jouw huisdier zeer veel ongemak en zijn vaak een ware plaag. Ze vermenigvuldigen zich razendsnel en zijn zeer moeilijk te bestrijden. Maar met een doelmatige behandeling kunnen we de kleine ettertjes alsnog definitief uitroeien en voorkomen.
Vlooien zijn een ware plaag aan het worden, want door onze zachte winters vinden we ze nu het ganse jaar door. Ze veroorzaken niet alleen jeuk maar brengen ook spanningen en stress met zich mee waardoor sommige mensen letterlijk met de handen in het haar zitten. De kleine beestjes lijken ook steeds beter bestand te zijn tegen bestrijdingsmiddelen waardoor we steeds nieuwe oplossingen moeten zoeken. Farmaceutische instellingen brengen wel steeds nieuwe producten op de markt die goed werken, maar het is nog altijd beter voorkomen dan bestrijden.
Index
De kattenvlo
Er bestaan duizenden soorten vlooien en de meest voorkomende is de kattenvlo, die niet alleen katten, maar ook honden besmetten. Het zijn levende huidparasieten en bewegen zich heel snel door de vacht van een huisdier. Een volwassen roodbruine vlo kan wel drie millimeter groot worden. Kattenvlooien, die bovendien een tussengastheer is van de lintwormen, beschikken over krachtige springpoten, zodat ze moeiteloos van het ene dier naar het andere kunnen springen.
Bloedzuigers
Om zich te voeden zuigt de vlo bloed op bij zijn gastheer en spuit terzelfder tijd speeksel uit in de opengebeten wonde die de huid kan irriteren. Na de maaltijd legt ze tientallen eitjes in de vacht van het dier. De eitjes glijden uit de vacht en kunnen zo overal in huis terecht komen.
De larve
In minder dan tien dagen komen de larven uit, verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich met huidschilfertjes en uitwerpselen van volwassen vlooien. Na twee tot drie weken verpopt de larve zichzelf. De cocon biedt een ideale bescherming en binnenin transformeert de larve van de vlo zich tot een volwassen vlo. Trillingen en temperatuursveranderingen zorgen ervoor dat de cocon breekt. De volwassen vlo komt uit en gaat op zoek naar een nieuwe gastheer, waardoor de levenscyclus opnieuw begint. Het pop-stadium kan tussen de twee weken en een half jaar duren, want een volwassen vlo kan tot 140 dagen in haar cocon overleven.
Is een vlooi besmettelijk voor de mens
Een vlooienbeet is net zoals een muggenbeet en vlooien kunnen ook de mens bijten, maar ze blijven gelukkig niet op het lichaam zitten. Vlooien zijn vaak drager van de lintwormlarve en huisdieren kunnen vlooien, met de daarin aanwezige lintwormlarve, oplikken. De larve wordt meegenomen naar het maagstelsel van de gastheer en kan daar uitgroeien tot een volwassen lintworm. Het is dus zeer belangrijk dat de vlo effectief bestreden wordt, want vlooien kunnen eitjes van de lintworm overbrengen die besmettelijk is voor de mens en in uitzonderlijke gevallen kan dit gevaarlijk zijn voor kinderen.
Symptomen en gevolgen van besmetting
Vlooien zijn lichtschuw, snel en daardoor ook zeer moeilijk te vinden: één zichtbare vlo betekend ongetwijfeld meerdere vlooien.
- Vlooienuitwerpselen zijn een teken van besmetting: ze zijn donker van kleur, één millimeter lang en als ze nat zijn kleuren ze oranje/rood.
- Vlooien zitten vooral aan de staartaanzet, tussen de achterbenen en de romp.
- Vlooien zorgen voor een intense jeuk: krabben, bijten en likken kunnen ernstige huidinfecties veroorzaken.
- Sommige dieren zijn allergisch voor het speeksel van de vlo.
- Een besmet huisdier vertoont een zenuwachtig gedrag.
- Heel veel vlooien op één dier kunnen bloedarmoede veroorzaken.
Bestrijding
Vlooien kunnen in huis overal terechtkomen waardoor het bestrijden niet van een leien dakje loopt. Volwassen vlooien zijn maar 5% van het totale probleem. De andere 95% zijn eitjes, larven of poppen en deze bevinden zich zowat overal in het huishouden, dit op plaatsen waar het huisdier geweest is. De meeste vlooien verschuilen zich niet alleen in de mand, op de vloer of op het tapijt, maar ook in de stofzakken en vochtige poetsdoeken.
Tuin
In de tuin kunnen volwassen vlooien de strenge winter goed overleven, omdat ze zich goed verschuilen op andere dieren zoals egels, muizen, vossen etc. Vergeet dus zeker niet om jouw tuin eveneens te desinfecteren.
Bestrijdingsmiddelen
Vlooien zijn moeilijk te bestrijden parasieten, maar met een goed product en een correcte aanpak kun je de kleine ettertjes zonder problemen uit roeien. Het is tijdens de behandeling wel belangrijk om af en toe eens af te wisselen met een gelijkaardig kwalitatief goed product, want een zeer lang herhaaldelijk gebruik van eenzelfde soort kan leiden tot resistentieverschijnselen waardoor het bestrijdingsmiddel zijn doeltreffendheid verliest.
Soorten
Vlooienbanden, tabletten, druppels, poeders, verstuivers en shampoos zijn allemaal vormen van bestrijdingsmiddelen en bevatten doeltreffende bestanddelen die de vlooien vernietigt of op afstand kunnen houden. Sommige zijn niet milieuvriendelijk en ook gevaarlijk voor dier en mens, terwijl andere producten veiliger zijn en eveneens doeltreffend werken. Bovendien zijn de veilige middelen ook onschadelijk voor jonge poesjes, puppy’s en drachtige of melkgevende dieren.
Dierenarts
Bij twijfel over de keuze van een behandeling raadpleeg je best een dierenarts. De arts weet welke behandeling er toegepast moet worden en zal daarbij ook voldoende informatie geven, zodat je met een gerust hart kunt slapen. Het is wel belangrijk om de werkwijze van de bijsluiter correct toe te passen, want verkeerd gebruik kan soms nare gevolgen hebben.
Bestrijdingstips
- Was alle wasbare textiel op minimum 60°.
- Dagelijks stofzuigen: strooi vlooienpoeder in een nieuwe stofzak of stop er eventueel een vlooienband in; vervang regelmatig de stofzak.
- Leg elke dag een vers gewassen en met een vlooienpoeder bestrooide mandbekleding.
- Was regelmatig de poetsdoeken (dweil) en bestrooi ze telkens vóór en na gebruik met een vlooienpoeder.
- Het dier regelmatig grondig wassen met een vlooienshampoo.
- De vacht van het dier dagelijks uitkammen met een vlooienkam: tijdens het kammen dop je best de kam in een bakje dat gevuld is met spiritus, zodat de gevangen vlooien bedwelmd worden.
- Gebruik geen product die over datum is, want het werkt toch niet meer en brengt alleen maar ellende met zich mee.
Besmetting voorkomen
- Controleer het dier zeer regelmatig, ook in de winter, want honden en katten leven tegenwoordig binnen en dit is een ideale temperatuur voor de vlo om zich te ontwikkelen.
- Vlooien houden niet van sommige reukjes: citroen, lavendel, kamille, eucalyptus, munt en knoflook houden vlooien op een afstand.
- Meng af en toe wat knoflook in het eten van jouw huisdier.
- Voor de tuin plaats of plant je best gewassen die vlooien op een afstand houden.
- De meest doeltreffende behandeling om vlooien tegen te gaan zijn de pipetten, zowel voor katten en honden. Ze hebben een zeer veilige, doeltreffende werking en zijn bovendien ook onschadelijk voor pasgeboren, drachtige of melkgevende dieren.
Vlooien zijn zeer grote kwelgeesten en brengen een hoop ellende met zich mee. We raden dan ook aan om alle huisdieren het hele jaar door te behandelen tegen vlooien en dit het liefst met een zeer goed, kwalitatief product, want ondanks de beste hygiëne kan een huisdier toch besmet raken.
Vlooien en wormen gaan vaak samen: indien een huisdier besmet is met vlooien is het raadzaam het dier ook te ontwormen.