Zelf een wespennest bestrijden, tips voor een goede afloop

Zelf een wespennest bestrijden, tips voor een goede afloop Een wespennest bestrijden is niet moeilijk. Met de juiste hulpmiddelen kan iedereen een makkelijk te bereiken wespennest verwijderen. Door goede voorzorgsmaatregelen te treffen wordt het risico op wespensteken geminimaliseerd. Hoe je een wespennest kunt vinden lees je in dit artikel. Durf je het niet aan om zelf een wespennest te bestrijden, dan kun je altijd de hulp inroepen van een gespecialiseerde ongediertebestrijder die voor jou het nest verwijdert.

Waarom zijn er wespen?

Wespen zijn erg nuttige insecten. Wat ze onder andere doen is het doden van schadelijk ongedierte en het opruimen van dode insecten. Daarnaast zorgen ze voor de bestuiving van bepaalde plantensoorten. Wespen zorgen voor een opgeruimde natuur en de bevruchting van bepaalde plantensoorten. Het ene jaar zijn er meer wespen dan het andere. Dit heeft onder meer te maken met grote temperatuur schommelingen in de natuur die ieder jaar plaatsvinden. Een warm voorjaar levert over het algemeen eerder in de zomer wespen op.

Het wespennest vinden

Een wespennest kun je vinden door goed op te letten waar de wespen heen vliegen. Zijn er plots meer wespen in je omgeving, dan ben je in de buurt van het wespennest. Let goed op waar ze naar binnen vliegen. Dit kan in van alles zijn, bijvoorbeeld de grond, een gat in de muur, in een boom tegen een tak aan of onder de rand van het dak. Als je eenmaal het wespennest hebt gevonden dan kun je bepalen of het gemakkelijk zelf is te bestrijden.

Wanneer zelf een wespennest bestrijden?

Niet alle wespennesten kun je zelf bestrijden. Nesten die onder de rand van het dak of in de boom zijn gemaakt kun je zelf lastig verwijderen. Je loopt dan het risico op een explosieve situatie wanneer het misgaat. Laat voor dergelijke wespennesten een ongedierte bestrijder langskomen. Een gespecialiseerd bedrijf kan met gemak lastige wespennesten weghalen.

Wespennesten die ergens in zitten kun je zelf bestrijden. Hiervoor zijn verschillende middelen te koop die je kunt toepassen. Kijk wel uit als je dit gaat doen. Wespensteken zijn erg vervelend. Sommige mensen zijn heel gevoelig voor wespensteken en kunnen er erg ziek van worden. Bescherm jezelf altijd goed als je zelf een wespennest wilt bestrijden.

Wespennest bestrijden, tips voor een goede afloop

Zelf een wespennest bestrijden levert bepaalde risico’s op. Om een wespennest op een verstandige manier te verwijderen kun je het beste de volgende tips opvolgen:
  • Begin ’s avonds met de bestrijding, als de zon weg is. Je kunt het nest in de gaten houden. Wanneer alle wespen erin zitten kun je beginnen.
  • Stop de ingang van het wespennest nooit dicht!
  • Gebruik bij de bestrijding een middel dat specifiek voor wespen is voorgeschreven. Begin met een spray en gebruik een dag later nog eens poeder.
  • Zorg er voor dat je kleding aan hebt met lange mouwen en broekspijpen. Trek ook handschoenen aan.

Producten om wespennest mee te bestrijden

Er zijn diverse producten te koop waarmee je wespen en/of een wespennest kunt bestrijden. De bestrijdingsmiddelen zijn onder te verdelen in chemische middelen als in biologische middelen. De producten zijn los te koop, maar ook in een pakket waarin alles zit om zelf een wespennest te kunnen bestrijden.

De meest gangbare middelen om een wespennest te bestrijden zijn een wespen schuimspray en wespenpoeder. De wespenspray is te gebruiken op plekken waar je moeilijk bij kunt komen met wespenpoeder. Bijvoorbeeld nesten waarvan de ingang dusdanig is dat je er geen wespenpoeder in kunt strooien.

Wespen schuimspray

Deze spray zit in een spuitbus en is gebruiksklaar. De spray kun je het beste gebruiken ter bestrijding van wespennesten waarvan de ingang aan de onderkant van het nest zit. Volg bij de bestrijding van het wespennest de tips voor een goede afloop op, eerder in dit artikel gegeven. De spray moet je geruime tijd in het nest spuiten. Als je de spray in huis gebruikt hebt, dan moet je de ruimte waarin je dit hebt gedaan erg goed luchten.

Wespenpoeder

Wespenpoeder zit in een strooibus of een stuifflacon. Wespenpoeder kun je gebruiken bij wespennesten waarbij je in de ingang van het nest het poeder kunt strooien. Ook bij wespenpoeder moet je de tips op een goede afloop opvolgen om zo weinig mogelijk risico te lopen.

Mocht je het echter niet aandurven om het wespennest zelf te bestrijden, bel dan gewoon de ongediertebestrijding. De kosten voor het verwijderen van een wespennest vallen erg mee.
© 2011 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf een wespennest verwijderenZelf een wespennest verwijderenEen wespennest kan soms op vervelende plaatsen voorkomen: zoals op je zolder, in je tuin, in je dierenweide, langs of in…
Wespenoverlast, wat kan ik daar tegen doenWespenoverlast, wat kan ik daar tegen doenWespen kunnen veel overlast veroorzaken, vooral tegen het einde van de zomer. Veel wespen zoeken voedsel, zoetigheid en…
Wespen, wat te doen bij overlast van deze insectenWespen, wat te doen bij overlast van deze insectenWespen en bijen, veel mensen zijn er bang voor. Zeker wespen kunnen erg vervelend en opdringerig zijn. Met wespen in de…
Insecten: de wespInsecten: de wespEr zijn zo'n 50.000 verschillende wespen in de wereld. Wespen zijn geen leuke insecten om tegen te komen. Ze komen vaak…

Vlooien bestrijden & tipsVlooien bestrijden & tipsVlooien bezorgen jouw huisdier zeer veel ongemak en zijn vaak een ware plaag. Ze vermenigvuldigen zich razendsnel en zij…
Vlooien: cyclus, sprongkracht en circusVlooien: de meeste krijgen al jeuk als ze eraan denken. Toch kan het interessant zijn om te weten hoe de cyclus, de ontw…
Bronnen en referenties
Reactie

Robsil, 28-05-2013
Waarde,

Ik heb in een nis onder dak 2 wespennesten ontdekt. Misschien zijn ze al enkele jaren oud en niet meer bevolkt. Komen de wespen terug naar het oude nest of bouwen ze elk jaar een nieuwe? Reactie infoteur, 29-05-2013
Over het algemeen komen wespen niet terug in een oud nest.

Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 27-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.