Zelf een wespennest bestrijden, tips voor een goede afloop

Zelf een wespennest bestrijden, tips voor een goede afloop Een wespennest bestrijden is niet moeilijk. Met de juiste hulpmiddelen kan iedereen een makkelijk te bereiken wespennest verwijderen. Door goede voorzorgsmaatregelen te treffen wordt het risico op wespensteken geminimaliseerd. Hoe je een wespennest kunt vinden lees je in dit artikel. Durf je het niet aan om zelf een wespennest te bestrijden, dan kun je altijd de hulp inroepen van een gespecialiseerde ongediertebestrijder die voor jou het nest verwijdert.

Waarom zijn er wespen?

Wespen zijn erg nuttige insecten. Wat ze onder andere doen is het doden van schadelijk ongedierte en het opruimen van dode insecten. Daarnaast zorgen ze voor de bestuiving van bepaalde plantensoorten. Wespen zorgen voor een opgeruimde natuur en de bevruchting van bepaalde plantensoorten. Het ene jaar zijn er meer wespen dan het andere. Dit heeft onder meer te maken met grote temperatuur schommelingen in de natuur die ieder jaar plaatsvinden. Een warm voorjaar levert over het algemeen eerder in de zomer wespen op.

Het wespennest vinden

Een wespennest kun je vinden door goed op te letten waar de wespen heen vliegen. Zijn er plots meer wespen in je omgeving, dan ben je in de buurt van het wespennest. Let goed op waar ze naar binnen vliegen. Dit kan in van alles zijn, bijvoorbeeld de grond, een gat in de muur, in een boom tegen een tak aan of onder de rand van het dak. Als je eenmaal het wespennest hebt gevonden dan kun je bepalen of het gemakkelijk zelf is te bestrijden.

Wanneer zelf een wespennest bestrijden?

Niet alle wespennesten kun je zelf bestrijden. Nesten die onder de rand van het dak of in de boom zijn gemaakt kun je zelf lastig verwijderen. Je loopt dan het risico op een explosieve situatie wanneer het misgaat. Laat voor dergelijke wespennesten een ongedierte bestrijder langskomen. Een gespecialiseerd bedrijf kan met gemak lastige wespennesten weghalen.

Wespennesten die ergens in zitten kun je zelf bestrijden. Hiervoor zijn verschillende middelen te koop die je kunt toepassen. Kijk wel uit als je dit gaat doen. Wespensteken zijn erg vervelend. Sommige mensen zijn heel gevoelig voor wespensteken en kunnen er erg ziek van worden. Bescherm jezelf altijd goed als je zelf een wespennest wilt bestrijden.

Wespennest bestrijden, tips voor een goede afloop

Zelf een wespennest bestrijden levert bepaalde risico’s op. Om een wespennest op een verstandige manier te verwijderen kun je het beste de volgende tips opvolgen:
  • Begin ’s avonds met de bestrijding, als de zon weg is. Je kunt het nest in de gaten houden. Wanneer alle wespen erin zitten kun je beginnen.
  • Stop de ingang van het wespennest nooit dicht!
  • Gebruik bij de bestrijding een middel dat specifiek voor wespen is voorgeschreven. Begin met een spray en gebruik een dag later nog eens poeder.
  • Zorg er voor dat je kleding aan hebt met lange mouwen en broekspijpen. Trek ook handschoenen aan.

Producten om wespennest mee te bestrijden

Er zijn diverse producten te koop waarmee je wespen en/of een wespennest kunt bestrijden. De bestrijdingsmiddelen zijn onder te verdelen in chemische middelen als in biologische middelen. De producten zijn los te koop, maar ook in een pakket waarin alles zit om zelf een wespennest te kunnen bestrijden.

De meest gangbare middelen om een wespennest te bestrijden zijn een wespen schuimspray en wespenpoeder. De wespenspray is te gebruiken op plekken waar je moeilijk bij kunt komen met wespenpoeder. Bijvoorbeeld nesten waarvan de ingang dusdanig is dat je er geen wespenpoeder in kunt strooien.

Wespen schuimspray

Deze spray zit in een spuitbus en is gebruiksklaar. De spray kun je het beste gebruiken ter bestrijding van wespennesten waarvan de ingang aan de onderkant van het nest zit. Volg bij de bestrijding van het wespennest de tips voor een goede afloop op, eerder in dit artikel gegeven. De spray moet je geruime tijd in het nest spuiten. Als je de spray in huis gebruikt hebt, dan moet je de ruimte waarin je dit hebt gedaan erg goed luchten.

Wespenpoeder

Wespenpoeder zit in een strooibus of een stuifflacon. Wespenpoeder kun je gebruiken bij wespennesten waarbij je in de ingang van het nest het poeder kunt strooien. Ook bij wespenpoeder moet je de tips op een goede afloop opvolgen om zo weinig mogelijk risico te lopen.

Mocht je het echter niet aandurven om het wespennest zelf te bestrijden, bel dan gewoon de ongedierte bestrijding. De kosten voor het verwijderen van een wespennest vallen erg mee.
© 2011 - 2020 Jozzie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zelf een wespennest verwijderenZelf een wespennest verwijderenEen wespennest kan soms op vervelende plaatsen voorkomen: zoals op je zolder, in je tuin, in je dierenweide, langs of in…
Wespenoverlast, wat kan ik daar tegen doenWespenoverlast, wat kan ik daar tegen doenWespen kunnen veel overlast veroorzaken, vooral tegen het einde van de zomer. Veel wespen zoeken voedsel, zoetigheid en…
Wespen, wat te doen bij overlast van deze insectenWespen, wat te doen bij overlast van deze insectenWespen en bijen, veel mensen zijn er bang voor. Zeker wespen kunnen erg vervelend en opdringerig zijn. Met wespen in de…
Insecten: de wespInsecten: de wespEr zijn zo'n 50.000 verschillende wespen in de wereld. Wespen zijn geen leuke insecten om tegen te komen. Ze komen vaak…

Vlooien bestrijden & tipsVlooien bestrijden & tipsVlooien bezorgen jouw huisdier zeer veel ongemak en zijn vaak een ware plaag. Ze vermenigvuldigen zich razendsnel en zij…
Vlooien: cyclus, sprongkracht en circusVlooien: de meeste krijgen al jeuk als ze eraan denken. Toch kan het interessant zijn om te weten hoe de cyclus, de ontw…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Zelf een wespennest bestrijden, tips voor een goede afloop"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Martien, 04-09-2019 14:03 #19
Hoi, ik heb een wespennest in de spouw. Kun je me vertellen waar ik het beste het nest kan bestrijden en waar ik de middelen kan kopen hiervoor.


Ben benieuwd.

Brummelhuis, 27-07-2019 14:08 #18
Heb ingang wespennest net boven een raam bijkeuken afgesloten. Wat nu te doen? Gaan wespen vanzelf dood en verdwijnen wespen die er niet meer in kunnen vanzelf uit de tuin?
Graag reactie

Jan, 15-07-2019 13:14 #17
Wij hebben een wespennest in de frambozenstruiken, het hangt er pas en paar dagen en is slechts ong. 25-30 cm in doorsnee.
Vragen:
1) Hoe lang blijft het nest daar hangen?
2) wat is de beste manier om te verwijderen, liever niet doodmaken, maar als dat niet anders kan, het nest is redelijk dicht bij de openbare weg en als er kinderen in de tuin komen en het verstoren dan is het leed niet te overzien.
De gemeente (Schouwen-Duiveland) gebeld, advies strooi poeder of schakel een specialistisch bedrijf in (ong. 60 Euro per uur).

Marjan Smits, 27-07-2018 19:24 #16
Hallo, mijn man heeft vandaag gemerkt dat er op twee verschillende plaatsen wespen onder de dakpannen gaan, nu heeft hij beide nesten gevonden en eruit gehaald maar de wespen blijven bij die plaats zoeken. Is het voldoende om het nest weg tehalen of moeten we er toch nog iets van gif in spuiten?

Mia, 20-07-2018 13:59 #15
Een wespennest in de spouwmuur heb ik 's winters onder handen genomen: met een ladder, gekleed in o.a. imkerkap en -handschoenen, vergif op plukjes watten in de gaten gestopt en vervolgens de gaten dichtgemaakt met porion. Geen last meer gehad.
Mia

Yvette Daneels, 15-07-2018 20:46 #14
Ik zie enkele wespen vliegen in een spleet van de oversteek van mijn dak. Hoe pak ik dit zelf het best aan?
Alvast bedankt voor de reactie

Bob, 13-10-2017 12:13 #13
Hallo
Ik heb een wespennest in een aggregaat zitten en om die te bestrijden heb ik een spuitbus gekocht, deze heb ik op een stok gemaakt zodat ik op een afstand de ingang kon bespuiten. Dit heb ik een week gedaan maar ze vliegen er gewoon doorheen.
Toen heb ik 4 tact motor met de uitlaat in het nest gehangen gedurende ca 4 uur geen reactie daarna heb ik 2 tact motor met extra veel olie geprobeerd helaas (wel veel rook). Mijn normale ideeën zijn uitgeput. Misschien hebben jullie nog tips.
Groeten Bob

Nico Beentjes, 30-08-2016 15:07 #12
Bij het leeghalen van mijn composthoop op de volktuin werd ik plotseling aangevallen door honderden wespen die daar kennelijk een nest hebben. Hoe krijg ik die het beste weg? Ik ben toen tenminste 8 keer gestoken.

M. Wognum, 18-08-2016 21:33 #11
Graag wil ik weten waar wespenpoeder te koop is. Een wespenspray heeft niet het gewenste effect.

J. Weterings, 05-08-2016 14:56 #10
Waarom de ingang van een wespennest niet afsluiten? Is het risico groot dat wespen in de woonkamers/huis komen wanneer de ingang van het nest buiten zit en het nest in de spouw?
Dank voor de moeite.

H. Oosterhuis, 12-07-2016 21:30 #9
Waar kan ik de wespenpoeder ( bestrijding middel) kopen en wat is de naam van het poeder?
Gaarne hierover bericht

Robbert Jollie, 04-06-2016 12:12 #8
Zelf wespen bestrijden zonder de juiste beschermde kleding (imkerpak) is zeer riskant. Wanneer ze niet in uw woning zitten en niet voor overlast zorgen kunt u ze laten zitten. Ze zullen vanzelf sterven. In alle andere gevallen kunt u beter een professionele bestrijder inschakelen.

Tim Sanders, 29-05-2014 11:17 #7
J. Pater, het is stofgezogen. Wilde het toch even kwijt.

J. Pater, 06-11-2013 22:51 #6
Ik denk dat er bij mijn buren een wespennest zit, daar zag ik ze naar binnen vliegen ergens bij het dak? nu heb ik steeds wespen in huis, mijn dochter is al een paar keer gestoken in haar slaap… de buren zeggen er geen last meer van te hebben… wel gehad. vandaag ook weer 20 dode wespen opgezuigd op de boven verdieping… wat moet ik hier nu mee?

Paul Fransz, 26-08-2013 08:19 #5
Hallo,

voordat ik zelf met dt ongemakkelijke klusje begin: ik heb gehoord dat wespen maar een bepaalde periode in zo n nest wonen en in een bepaalde maand weer vertrekken en nooit meer op diezelfde plek terug komen, is dat zo? zoja, dan kan ik toch beter wachten tot ze weg zijn en dan pas het lege nest verwijderen? dat spaart ellende en ook wespenlevens. en wanneervertrekken ze dan?
paul
mvrgr

Lydia Vellekoop, 05-08-2013 10:16 #4
Bij het verwijderen van uitgebloeide geraniums in de voortuin werd ik ineens omringd door wespen. Er zal een groot "gat" in de geraniums van zo'n 20 vierkante centimeter, waar de wespen in en uit vlogen. Ik kan natuurlijk niet zien waar het nest zit. Hoe zou ik van deze wespen af kunnen komen?

Flo, 30-07-2013 21:16 #3
Nu ik dit lees besef ik dat ik wel geluk heb gehad. Ik hoorde diep gezoem in onze schuur als ik daar was. Na een tijdje zag ik een logge dikke wesp vliegen. Deze gevolgd en kwam uit in een wit bolletje aan het plafond. Ik heb gewacht tot hij/zij daar in zat en met een blok haardhout was het in 1 klap tot pulp. Hoorde nog wat zoemen op de grond maar er was weinig van over. Uurtje later rommel opgeveegd en klaar. Heb me met wat geluk best wat overlast bespaard denk ik.

Hanneke, 19-06-2013 13:49 #2
Ik heb een nest gevonden in een vogelhuisje dat grens aan onze tuin, kan ik daar met schuim in spuiten na zonsondergang?

Robsil, 28-05-2013 17:29 #1
Waarde,

Ik heb in een nis onder dak 2 wespennesten ontdekt. Misschien zijn ze al enkele jaren oud en niet meer bevolkt. Komen de wespen terug naar het oude nest of bouwen ze elk jaar een nieuwe? Reactie infoteur, 29-05-2013
Over het algemeen komen wespen niet terug in een oud nest.

Infoteur: Jozzie
Gepubliceerd: 27-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 19
Schrijf mee!