Ratten in huis, hoe herken je ze?

Ratten in huis, hoe herken je ze? Zie je ratten in je huis of in de tuin? Kom dan meteen in actie. Ratten kunnen zich net als muizen, zeer snel voortplanten en een ware plaag worden. Geen ongevaarlijke plaag, want ratten kunnen een scala aan ernstige ziektes overbrengen. Om ratten te bestrijden heb je twee opties. Blijvend, met behulp van een paar sterke katten. Tijdelijk, met behulp van gif wat je in de winkel koopt of van de sanitaire dienst in je gemeente. Hoe kom je aan ratten en hoe kom je er vanaf? Ratten kunnen een grote plaag vormen. Door een rattenplaag loop je risico's op ziektes en parasieten. In huizen waar volwassen katten wonen, zal de rat echter niet snel aarden. Katten zijn een natuurlijke vijand van de rat. Heb je echter te maken met een rattenplaag, of met erg grote ratten, dan is het voor de kat lastiger om ze effectief te verjagen. Het kunnen er dan gewoon te veel zijn. Bovendien gaat een grote rat ook nogal eens een gevecht aan met een kat. Een kat kan daardoor bang worden van ratten en ze op den duur geheel negeren. Signaleer je dus ratten om het huis, dan is het zinvol om een of twee sterke volwassen katten te nemen. Katten die dagelijks rauw vlees eten, hebben sterkere spieren en zijn fitter dan katten die op plantaardig kattenvoer leven, omdat katten van nature carnivoren zijn.

Ratten, hoe herken je ze in huis?

  • Ratten scharrelen tussen plafonds en in kastjes. Je hoort geritsel en gebonk. Dit kunnen echter ook muizen zijn.
  • Uitwerpselen van ratten liggen meestal in groepjes bij elkaar. Bruine ratten produceren keutels die een beetje een ongepelde pinda-vorm hebben, en ze zijn ongeveer 1 à 2 centimeter lang zijn. Zwarte ratten (deze komen minder vaak voor in Nederland) leggen keutels die krommer zijn. Het lijken kleine banaantjes, ook 1 à 2 centimeter lang.
  • Als rattenkeutels vers zijn, dus glimmend van vocht, dan is de rattenplaag actief aan de gang. Rattenkeutels bevatten altijd virussen, parasieten en bacteriën.
  • Ratten knagen niet alleen aan voedsel maar soms ook aan elektriciteitskabels, waardoor zelfs brand kan ontstaan. Ze knagen om hun tanden in goede conditie te houden.
  • Ratten maken nesten van snippers of pluizen, en ze urineren vaak waardoor een sterke stank ontstaat onder kasten of in kleren en dergelijke.
  • Ratten leven in riolen, kelders, schuren, zolders en op donkere plekken in huis. Ze houden ook van stallen. Daar is voer en warmte te vinden.

Ratten bestrijden met katten

De kat zal op ratten jagen zodra hij daartoe kans ziet en ook de geur die de kat verspreidt is voor de rat een herkenbaar signaal. De kat is wellicht meer bekend als muizenvanger maar de kat wordt ook ingezet als rattenvanger en is ook geschikt voor het verjagen van ratten. Vooral meerdere katten, het liefst (grotere) katten die gewend zijn op prooien te jagen (bijvoorbeeld verwilderde katten of katten die vaak buiten komen en hun eigen territorium hebben), zullen niet bang zijn om op ratten te jagen. Te grote ratten laten ze echter links liggen. Katten die op boerderijen wonen en daar de schuren en boerderij vrij van muizen en ratten moeten houden, werken vaak in een groepje en jagen op muizen en ratten. Katten kunnen het beste gewend zijn aan het eten van rauw vlees, dan zullen ze ook sneller een prooi opeten en er fanatiek op jagen. Heb je echter al een rattenplaag, dan kan een kat die al jaren brokjes en blikjes eet, dat niet in zijn eentje aan en de ratten zullen dan steeds brutaler worden. De kat is dan dus vooral geschikt om een huis onaantrekkelijk te maken voor ratten en om ratten te vangen die de kat wel aankan, zoals jonge ratten. Ratten zijn echter niet blij met katten in huis en zullen een huis waar katten wonen het liefst uit de weg gaan. Om kort te gaan kunnen ratten ook bestreden worden door een paar pittige katten in huis te nemen.

Rattenplaag bestrijden met rattengif

Kunnen de katten de ratten niet aan, of wil je geen katten in huis, dan kan je besluiten om gif te strooien of te plaatsen. Er is tegenwoordig (2016) sterk moderne rattengif verkrijgbaar dat vaak effectief is. Probeer verschillend gifstoffen uit als je merkt dat het onvoldoende helpt. Ratten kunnen net als muizen immuun zijn voor een bepaald gif. Als gif helemaal niet helpt kan je een ongediertebestrijdingsdienst inschakelen.

Katten en ratten

Katten zijn door de eeuwen heen vaker als bestrijders van knaagdieren in huis genomen. In de 10e eeuw werd de kat nuttig om in archieven en pakhuizen muizen en ratten te doden en te verjagen. Met name in Engeland werd de kat toentertijd heel belangrijk in de strijd tegen muizen, ratten en andere knaagdieren. In zes jaar tijd doodde een Tabbypoes ruim 12000 ratten in de omgeving van het White Station in Londen. En een kater (tevens een Tabby) doodde ongeveer 10.000 muizen per jaar gedurende zijn leven. De kat woonde in een bedrijf in Lancashire om knaagdieren te verjagen. In de tweede wereldoorlog werden katten ingezet om graanschuren te beschermen tegen ratten en muizen. Uit onderzoek bleek dat katten goed in staat zijn om een flink deel van de ratten te verjagen of te doden, maar bij een grote plaag die reeds bestaat, niet alle ratten te kunnen verdelgen. Bij een grote plaag kunnen er immers honderden ratten in een huis zitten. Voor een kat is het dan gewoon te veel en te zwaar om de plaag te bestrijden. Voorkomen is dus ook nu nog, beter dan genezen. Een kat is geschikt om ratten op afstand te houden, om te voorkomen dat ze jouw huis in de winter uitkiezen om zich te nestelen. Maar heb je al last van een rattenplaag en geen kat in huis, gebruik dan sterk rattengif of schakel de bestrijdingsdienst in om de rattenplaag te verdelgen. Ook de bestrijdingsdienst zal een rattenplaag nooit 100% kunnen uitroeien, echter wel zodanig dat een paar sterke katten daarna het huis rattenvrij kunnen houden. Andere huisdieren, zoals het hondenras de Fox Terriër staan er ook om bekend ratten te kunnen vangen en/of te verjagen.

Ratten in huis, risico's

Het is zinvol om je goed te informeren over ratten en de risico’s van ratten in je omgeving. Zowel mens als dier loopt gevaar als er ratten gesignaleerd zijn. Ratten zijn echte scharrelaars, ze eten vrijwel alles en kruipen overal in, op en onder. Ze eten niet alleen vuilnis en etensresten, maar ook dode dieren. Ze zwemmen door grachten en ze kruipen over vuilnis en door riolen. Ze knagen vuilniszakken open, kunnen goed klimmen en hun ruggengraat is zo gebouwd dat ze kleine kiertjes kunnen gebruiken om een huis binnen te dringen. Ratten dragen parasieten bij zich, zoals vlooien en luizen. Ratten die in de zomer bij water leven, zoeken tegen de tijd, dat het kouder wordt, warmere plaatsen op, zoals woonhuizen, schuren, houtstapels, kantoren en andere gebouwen. Op huizen waar grote volwassen katten wonen zijn ratten dus niet dol op. De katten moeten dan wel je huis als hun eigen huis beschouwen. Geef een kat daarom wel regelmatig wat te eten als je last hebt van muizen of ratten. Niet alleen omdat de kat daar recht op heeft als huisdier, maar ook omdat de kat anders buitenshuis op zoek zal gaan naar knaagdieren en vogels, waarbij de kat met name ook 's nachts flink van huis kan afdwalen, en dan is de kat als rattenvanger in huis van minder nut. Ratten zijn intelligent genoeg om te weten of de kat wel of niet in de buurt is.

Ziektes die door ratten kunnen worden overgebracht

  • TBC
  • E. Coli
  • Ziekte van Weil
  • Hantavirus
  • Rattenbeetkoorts
  • Tularemie
  • Salmonella
  • Ratten verspreiden vlooien
  • Ratten verspreiden teken
  • Ratten verspreiden mijten

De pest

De ziekte de pest hoort eigenlijk in dit rijtje voor te komen maar deze ziekte komt in Nederland gelukkig zo goed als niet meer voor. De zwarte rat, die in Nederland grotendeels verdreven werd door de (sterkere) bruine rat, was de overbrenger van de pest. De pest werd namelijk verspreid door de rattenvlooien die in de vacht van zwarte ratten leefden. De bruine rat kan overigens ook de pest overbrengen, maar verbeterde hygiëne en aanpassing van de riolen, heeft de kans op deze ziekte aanzienlijk verkleind. De zwarte rat wordt nu nog maar weinig gesignaleerd in Nederland, bijvoorbeeld in havens, en in het zuiden van Nederland. Bruine ratten doden zwarte ratten en eten ze op. Dankzij de bruine rat is de zwarte rat dan ook zo goed als verdwenen.

Namen voor de bruine rat

Hoewel we met een rat in Nederland vrijwel altijd de bruine rat bedoelen, zijn er verschillende namen voor ratten bekend.
  • Rioolrat
  • Waterrat
  • Stadsrat
  • Rat
  • Noorse rat
  • Woelrat

Ratten bestrijden, hoe?

Ratten in huis moeten altijd bestreden worden. Er zijn verschillende manieren om ratten te bestrijden.
  • Katten kunnen ratten verjagen, vangen en voorkomen dat een plaag ontstaat (als er reeds sprake is van een plaag, dan kan de aanschaf van een enkele kat meestal geen wonderen verrichten. De rattenplaag kan dan al te ernstig zijn).
  • Kleine honden zoals de Fox Terriër willen ook nog wel eens op ratten jagen.
  • Rattenval (onvoldoende effectief).
  • Lijmplankjes (omstreden en onvoldoende effectief).
  • Gif (effectief indien het juiste gif gebruikt wordt).
  • Geluid (ultrasone geluidsgolven om ratten te verjagen zijn onvoldoende effectief).

Ratten bestrijden met gif

Een ware rattenplaag bestrijden lukt het beste als je het aan experts overlaat, bijvoorbeeld via de sanitaire ongediertebestrijdingsdienst in je gemeente. Als je last van ratten hebt kan je zelf ook eerst sterk gif gebruiken, zoals bijvoorbeeld rattengif van Storm BB. Is de plaag te groot neem dan contact op met de ongediertebestrijding. Er zal iemand bij je thuis komen die de ratten zal bestrijden met gif waarvan de meeste ratten zullen doodgaan. Gewone ratten- en muizengiffen die je bij de drogist koopt zijn vaak niet afdoende, omdat ze te zwak kunnen zijn voor ratten die al immuun zijn tegen het gif. (Giffen zijn altijd zeer gevaarlijk voor de mens en voor huisdieren!). Voordat gif geplaatst wordt moet je wel zorgen dat ratten je huis niet meer binnen kunnen komen.

Waarom helpt gif niet altijd?

Ratten worden immuun tegen gif omdat ze zich zo snel kunnen voortplanten dat ze zich per generatie sneller aanpassen aan de werking van gif. Van een gif waarvan de rat alleen maar pijn lijdt heeft de rat veel last. De dieren kunnen zelfs gillend door het huis gaan lopen. Een expert zal de ratten dan een gif geven waar ze snel aan overlijden. Meestal wordt het gif door middel van korrels op de wandelroutes van ratten gezet, hoewel er in 2016 ook zwaar giftige knaagblokken te koop zijn. Soms is het nodig om de vloer open te breken en gif tussen vloeren te strooien, dit is bij ernstige rattenplagen het geval. Zie je een enkele rat in huis, ga er dan vanuit dat je er onder de vloer of op andere plekken verscholen, minstens tien hebt.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een rat als huisdierRatten zijn erg levendige en intelligente dieren, die meestal een hechte band met hun verzorger hebben. Ratten zijn ook…
Tamme ratten: vacht- en lichaamsvariatiesEr zijn tegenwoordig veel verschillende ratten. Je vind allerlei variaties in kleur, soort en patroon. In dit artikel wo…
Ratten laten de zeevogels uitstervenEen recent wetenschappelijk rapport heeft een nieuw manmade ecodrama aan het licht gebracht. Ruim één derde van de zeevo…
De Husky rat: een tamme rat met grijs en witte tekeningDe Husky rat: een tamme rat met grijs en witte tekeningEr zijn tamme ratten in diverse kleurvariëteiten. Zo is er ook de populaire Husky rat. Deze tamme rat is geen apart soor…
Wat kan je doen om muggen te bestrijdenOok zo last van die muggen op je kamer, die je nachtrust helemaal verpest. In dit artikel worden een paar middelen beshr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cwhiteharp, Pixabay
  • http://www.barfplaats.nl/forum/index.php?topic=40108.0
  • http://www.worldwidebase.com/doggybase/geschiedenis_van_de_kat2.shtml
  • http://www.rentokil.nl/ratten/ratten-in-huis/
Reacties

Lorentz, 29-09-2015
Goedemorgen, bij ons in de lorentzstraat. Wemelt het van de ratten. De buurvrouw heeft rattenvallen in haar tuin. We hebben gif liggen. In de kruipruimtes ligt gif en vallen onder de keukenblokken. Maar toch helpt het niet. Wat nu! Reactie infoteur, 29-09-2015
Hi, in het artikel staat wat u kunt doen. Sterkte ermee.

Marleen, 26-01-2015
Wij hadden een rat onder de vloer in de woonkamer en nu denken we dat die ligt te rotten onder de vloer want er hangt nu overal een doordringende akelige geur in huis. Weten niet wat we ermee aan moeten. We hebben geen geld om de vloer eruit te halen en een nieuwe erin te leggen. Misschien via de verzekering? Reactie infoteur, 27-01-2015
Hi, het beste is om eerst te bepalen waar de lucht nu precies door veroorzaakt wordt. Ratten zijn namelijk meestal niet in hun eentje. Leest u (zie link adres hier onder) verder om de geur te herkennen. Aan de hand daarvan kunt u bepalen wat verstandig is. Een verzekering zal niets tegen een geur doen. De sanitaire dienst van uw gemeente kan in principe gratis hulp bieden als er sprake zou kunnen zijn van een rattenplaag, maar u kunt de mogelijkheden het beste met de dienst bespreken. Ook bespreken of hulp in zo'n geval gratis is. Zie url hier onder:

http://www.meldpuntongedierte.nl/stankoverlast

Tommy, 17-06-2014
In mijn straat hoor ik al een paar weken geknaag en gepiep ergens in een hoek met wildbegroeiing van riet. Ik weet niet welke dieren het zijn.Ik heb al een paar keer met mijn zaklamp zitten kijken maar ik zie niks ik hoor ze alleen knagen en piepen.Ik denk dat het er maar twee zijn, Mijn eerste gedacht was dat het kleine dieren zijn, zoals muizen of ratten. Maar wat ik zo raar vind is dat het tegelijk een eetplaats is voor zwerfkatten met kattenvoeding, slaapgerei en al. Een muis kan het dus niet zijn, maar zelfs ratten vind ik raar.Want af en toe zie ik die katten op afstand naar die plek kijken, alsof ze schrik hebben.Soms zijn het wel drie volwassen katten, in de volledige straat zitten een tiental katten.Welk soort rat heeft zoveel lef of is zo groot om zich vlak naast een eetplek voor katten te nestelen, of kan het nog iets anders zijn? Reactie infoteur, 18-06-2014
HI afhankelijk van waar je ongeveer woont kunnen het ratten zijn, maar ook egels of een vos, of een van alle soorten dieren die ook graag bij water zitten. Gezien het piepen denk je dan toch hete eerst aan een rat of zo.

Manoline, 22-06-2011
Ja, Ze zijn ongeveer 2 maanden geleden ontsnapt, sorry, het was laat en ik was erg moe, dus vandaar de onduidelijkheid. Ik heb wel een paar keutels in mijn kast gevonden, ben toen op zoek gegaan naar een gat in mn houten kast. maar Tevergeefs geen gaatje, niks! Ik heb gebeld, ze zeiden dat ze er niks aan konden doen, omdat mijn inbouwkast er niet uit kan, en er geen gat zit om gif in te strooien. Dus ik moest ze daar maar een tijdje laten, zeiden ze! Dit vind ik erg raar, want ik ben bang dat ze al mijn snoeren door zullen knagen, wat kan ik doen! Reactie infoteur, 23-06-2011
Kunnen ze geen gat in uw inbouwkast boren?

Manoline, 11-06-2011
Hallo, Mijn Zoontje heeft Tamme ratten gehad, die toen zijn ontsnapt, en ik heb het idee dat ze terug zijn, want ik hoor steeds genies en geknaag achter mijn inbouwkast. En ik kan er maar niet bij. Wat zou ik moeten doen De kast is zeer duur, en ik kan hem er niet uit laten slopen. En nog een vraagje, de ratten zijn nu niet meeer tam of wel?
Kunt u alstublief zo snel moelijk reageren? Reactie infoteur, 12-06-2011
De sanaitaire dienst zal uw telefonish al wat meer raad kunnen geven, denk ik. Uw verhaal is niet zo duidelijk want hoelang geleden zijn de ratten ontsnapt? Als ze achter de kast terecht gekomen zijn, moet er ergens een ingang zitten. Het kunnen natuurlijk ook muizen of nieuwe ratten zijn, die aan de achterkant van de kast knagen. Treft u ook uitwerpselen van ratten of muizen aan langs bijvoorbeeld vloerplinten of in de keuken?

Corine, 03-02-2011
Hallo, ik hoor met regelmaat een piepend geluid onder de vloer van mijn woonkamer. Ik heb met mijn oor op de vloer gelegen en hoor inderdaad geknaag en bewegingsgeluiden. Ik denk dat er een zwarte rat onder de vloer zit. Echter de kruipruimte is laag en er zit geen luik in de woonkamer om onder de grond te kunnen komen. Wellicht zitten er meer. Alles is echter gesloten dus hoe kan je de ratten verdrijven? Kunt u daarop reageren? Reactie infoteur, 03-02-2011
U kunt het beste even de gemeente bellen, afdeling saniatire dienst of ongediertebestrijding. Leg uit dat u een vraag heeft over de mogelijke aanwezigheid van ratten onder de vloer. Goede kans dat ze het voor u komen inspecteren.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 12-12-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.