Een rat als huisdier

Ratten zijn erg levendige en intelligente dieren, die meestal een hechte band met hun verzorger hebben. Ratten zijn ook erg geschikt als huisdier voor een kind omdat het erg sociale dieren zijn. Ratten bijten zelden. Ratten hebben wel veel aandacht nodig omdat ze anders gedragsstoornissen kunnen krijgen. Een rat die alleen wordt gehouden moet minimaal één uur per dag aandacht krijgen van zijn verzorger. Je kunt beter twee of meer ratten aanschaffen omdat ze dan aan elkaar gezelschap hebben. Omdat ratten erg intelligent zijn kun je ze veel dingen aanleren.

Huisvesting

Als de rat regelmatig uit de kooi wordt gehaald, hoeft de kooi niet heel groot te zijn. Een kooi voor een rat moet een minimaal oppervlak van 40 bij 60 cm hebben. Draadwerk kooien en glazen bakken zijn erg geschikt om ratten in te houden. Ratten hebben in een korte tijd door hoe ze het deurtje kunnen openen, een extra slot op de kooi is dus geen overbodige luxe. Je kunt het beste houtkrullen op de bodem neerleggen. Een rat heeft ook een slaaphokje nodig, deze kan van steen of hout zijn. Geef de rat ook mogelijkheden om te klimmen in zijn hok. Een rat verveelt zich snel en heeft daarom veel afleiding nodig zoals een speelgoedje.

Voedsel

Ratten eten alles. Maar je kunt ze het beste voedsel geven dat voor hen geschikt is. Geef ze geen vetrijke, suikerrijke en calorierijke koekjes en snoepjes. Zorg er voor dat er altijd voldoende water in de kooi aanwezig is. Je kunt het water het beste in een waterflesje geven.

Verzorging

Ratten zijn erg schone dieren van zichzelf. Je hoeft ze eigenlijk niet te wassen, maar als het toch nodig is kun je het beste pH-neutrale shampoo gebruiken. Als de nagels te lang worden moet je ze inkorten met een schaartje. Je kunt dit ook bij de dierenarts laten doen. Je moet de kooi van de rat minimaal één keer per week schoonmaken. Het is aan te raden om de kooi één keer per maand met een goed ontsmettend middel schoon te maken.

Voortplanting

Ratten zijn op een leeftijd van ongeveer zes tot zeven weken vruchtbaar. Maar ze zijn dan nog niet voldoende uitgegroeid om jongen groot te kunnen brengen. Gemiddeld kan een vrouwtjes rat vanaf ongeveer vier maanden gedekt worden. Eens in de vier of vijf dagen laat een vrouwtjes rat zich dekken. De draagtijd van ratten is gemiddeld 22 dagen. Ratten werpen erg grote nesten. Zes tot twaalf stuks per nestje zijn geen uitzonderingen. De ratten worden naakt en met de oogjes dicht geboren. De oogjes gaan na twee weken open en vanaf dan gaan ze ook de omgeving verkennen. Na vier tot vijf weken hebben de ratten hun moeder niet meer nodig, ze kunnen dan apart worden geplaatst. Een vrouwtjesrat die ouder is dan één jaar, is over haar vruchtbare periode heen en kan dus geen jonge ratten meer krijgen.
© 2014 - 2024 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is mijn huisdier ziek?Soms weet je niet zeker of er iets aan de hand is met je huisdier. Is hij ziek? Is hij chagrijnig? Wat is er aan de hand…
De sugarglider, het nieuwe huisdierEen nieuw huisdier is steeds populairder aan het worden. Het is de sugarglider, oftewel de suikereekhoorn, een knaagdier…
Verzekering voor het huisdierVerzekering voor het huisdierSteeds meer mensen sluiten een verzekering af voor hun hond of kant. Het huisdier heeft de afgelopen jaren een steeds pr…
Huisdier vermist, wat te doen?Huisdier vermist, wat te doen?Het komt regelmatig voor dat huisdieren vermist raken. Zij ontsnappen uit huis of uit hun kooi of zijn buiten en komen n…

Degoe als huisdier: de verzorgingDegoe als huisdier: de verzorgingDegoes zijn erg interessante dieren. Wat is eigenlijk de geschiedenis van degoes? En hoe kun je ze het beste verzorgen?
Een Syrische hamster als huisdierDe Syrische hamster is de populairste hamstersoort in Nederland. Maar wat is dit nu eigenlijk voor beestje en hoe kun je…
Bronnen en referenties
  • http://www.ratterypintor.be/
Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.