Houtworm herkennen, bestrijden en voorkomen

Houtworm herkennen, bestrijden en voorkomen Houtworm overleeft het beste op onbehandeld hout. Houtworm herkent u omdat er kleine gaatjes in hout van meubels of andere voorwerpen zitten. De gaatjes zijn niet groter dan een millimeter. Grotere gaatjes in het hout worden veroorzaakt door boktorren of grote houtkevers. De houtworm zelf is eigenlijk een larve, de larve van een houtkever. Houtworm moet bestreden worden, anders kan deze zich gemakkelijk verplaatsen naar andere voorwerpen in huis. Er zijn verschillende soorten houtwormen. Soorten die van nat hout leven, zoals bomen bijvoorbeeld, en houtwormen die op droog hout leven, meubels bijvoorbeeld. Als de larven uitkomen, eten en leven ze van het hout. Houtworm is zeer schadelijk en kan zelfs hele gebouwen aantasten, als er maar voldoende hout aanwezig is. Sommige gebouwen met houten palen of fundamenten, zijn zo ernstig aangetast dat het huis moet worden afgebroken. De houtworm tast vloeren, balken, houten fundamenten of daken, meubels en ook raamkozijnen aan. Daarom moet houtworm zo spoedig mogelijk bestreden worden, om verspreiding van het probleem te voorkomen. Houtwormen kunnen jarenlang in het hout leven, voordat ze uitkomen. Als de eitjes uitkomen, begint de larve aan het hout te eten en vreet hij kanaaltjes door het hout heen. Het gaatje in het hout ontstaat als de larve zich een weg naar buiten heeft gegeten. De diertjes planten zich voort en de vrouwtjes leggen opnieuw eitjes. Omdat de larven zich steeds een weg door het hout eten, ontstaan er gaatjes in het hout. Deze zijn na onderzoek, goed te herkennen.

Houtworm, hoe kunt u het zelf bestrijden?

  • Er wordt wel beweerd dat houtworm behandeld kan worden met petroleum, maar dat is niet afdoende en daarom af te raden. Petroleum doodt mogelijk wel (een deel van de) levende houtwormen, maar de nieuwe eitjes die later uitkomen, worden door petroleum niet gedood. Het is dus een middel wat maar een klein deel van het probleem te lijf gaat en u komt er niet mee van de houtwormen af.
  • Het beste is het om houtworm door professionele ongediertebestrijding te laten verwijderen, maar er zijn ook giffen verkrijgbaar die u zelf wel plaatselijk kunt toepassen. Er zijn giffen die ook nieuwe larven van boktorren doden, die pas jaren later uitkomen. Het gif, eenmaal aangebracht, blijft dan langdurig werkzaam. Deze giffen zijn vaak ook gevaarlijk voor mens en dier dus lees de voorschriften zeer goed door. Giffen op basis van pyrethroïde zijn minder gevaarlijk voor de mens maar wel zeer schadelijk voor waterdieren of bijen. U moet u vooraf altijd goed laten informeren en de voorschriften goed lezen en handhaven.
  • Als u aangetast hout kunt vervangen, doe dat dan zo spoedig mogelijk. Het aangetaste hout moet u zo snel mogelijk uit het huis verwijderen en meegeven met de vuilnisman.

Houtwormen bestrijden met vrieskou

Als u geen gebruik wilt (laten) maken van gifstoffen en u heeft meubelen met houtworm, dan kunt u kiezen voor een behandeling met vrieskou. De meubels worden dan enkele weken diepgevroren (20 graden onder nul) en de houtwormen zijn dan dood.

Houtworm voorkomen, hoe?

Houtwormen hebben een duidelijke voorkeur voor hout wat onbewerkt is. Ze houden dus niet van was, verf, beits of lak. U kunt al het hout dus het beste preventief behandelen. Houtworm kan geen temperatuur verdragen lager dan 20 graden onder nul (gedurende twee weken) en bij 55 graden verhitting gaan ze ook dood. Daarom wordt wel aangeraden om kleine aangetaste voorwerpen (zeer langzaam) te verhitten in een oven, tot 55 graden Celsius. De verhitting moet langzaam gaan omdat het hout anders kapot barst. Takken met kleine gaatjes in het hout, gevonden in park of bos, kunt u het beste niet mee naar huis nemen. Aantastingen van grotere oppervlakten met houtworm kunnen het beste bestreden worden door een professionele ongedierte-bestrijdingsdienst.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kan je doen tegen houtworm?Hout is erg decoratief en duurzaam. Maar het is ook een leefplaats voor tal van organismen. Houtworm is een ongedierte d…
Huisboktor bestrijden, hoe doe je dat?Huisboktor bestrijden, hoe doe je dat?De boktor of huisboktor kan een ware plaag zijn en voor grote vernielingen aan huizen zorgen. Het is daarom van groot be…
De Chinese/Aziatische Boktor grote bedreigingDe Chinese/Aziatische Boktor grote bedreigingDe Chinese/Aziatische boktor is een boktor die zoals de naam aangeeft leeft in het Aziatisch gebied. Door invoer van pro…
Houtworm bestrijden, hoe doe je dat?Wat is de beste manier om houtworm te bestrijden en hoe pak je dit aan? Houtworm is een vervelend probleem waar veel men…

Alles over steken van wespen en bijenAlles over steken van wespen en bijenGestoken worden door een insect is nooit fijn. Het levert bijna altijd irritatie op in de vorm van rode bulten en jeuk.…
Reacties

Cori, 15-10-2016
Bij ons staat een klimop tegen het huis. De buren klagen nu dat zij houtworm in huis hebben en dat mijn klimop daar de oorzaak van is. Zelf hebben wij geen houtworm en zien ook niets in de klimop zelf. De buren verwachten nu van ons dat wij de klimop verwijderen. Is dat redelijk/reëel om dat van ons te verwachten? Op internet kan ik namelijk niets teruggevonden krijgen dat klimop oorzaak is van het krijgen van houtworm? Reactie infoteur, 17-10-2016
Hi, het beste is om advies te vragen van experts op dit gebied. U zou bijvoorbeeld kunnen informeren bij de gemeente: wat u moet doen als de buren houtworm hebben.

Houtworm kan namelijk ook in uw huis komen als de buren er last van hebben.

Verder is het belangrijk om uit te zoeken of houtworm zich in een klimop kan bevinden. Persoonlijk heb ik dat nog nooit gehoord maar mijn kennis gaat niet zo ver dat ik dit met zekerheid beantwoorden kan. Ook die vraag stelt u dus het beste aan iemand met specifieke kennis over houtwormen.

Ik hoor graag van u nog eens hoe het verder is gegaan en ook of houtworm in klimop kan zitten.

Jolanda de Vries, 24-09-2016
Ik heb een stukje hout (wilg) mee naar huis genomen. Nu hoorde ik steeds getik uit dat stukje hout komen. Verder onderzoek zag ik meel liggen. Nu heb ik het kleine stukje 24 uur in het water gelegd. Nu las ik net dat je het ook in de vriezer kan leggen. Dat heb ik gedaan. Want ik heb veel houten meubels. Hoelang duurt het voordat de houtworm dood is? Reactie infoteur, 26-09-2016
Als het in houten vloerdelen, meubels of in balken van je huis weet te komen, heb je een groot probleem. Het is daarom beter om geen houtworm in huis te halen.

Houtworm bestrijden met invriezen: hout met houtworm erin moet minimaal een week worden ingevroren op een temperatuur van -20 tot -25 graden onder nul. Het invriezen moet snel gebeuren zodat de houtwormen geen tijd hebben om zich aan te passen aan de overgang in temperatuur, anders overleven ze alsnog. Als je dit zelf probeert stop het stuk hout dan in een plastic zak, sluit af en vries snel 7-10 dagen in.

In het stuk hout wat je in huis hebt gebracht kan ook de Huisboktor zitten, die maken inderdaad nogal wat geluid en veroorzaken veel schade aan huizen.

Neem geen risico door af te wachten wat er verder gebeurt, want de torren vliegen uit en kunnen dan op andere plaatsen in huis opnieuw eitjes gaan leggen. Een specialist kan u het beste adviseren.

Ineke, 04-09-2013
Toen onze oude perenboom omgezaagd is omdat er haast geen blad meer aanzat heb ik een paar takken bewaard om er nog eens wat in de tuin mee te toen. Toen we deze een paar dagen geleden hebben verplaatst (op het platte dak van de schuur) kwam er heel veel houtstof uit. Ik ben bang dat dit van houtworm of boktorren komt. Er komen hele kleine korreltjes uit (eitjes?) Ook kastanjepalen die we over hadden voor de pergola zijn aangetast.
Kan dit ook in huis komen via de schuur en in de meubels. We hebben antieke meubels die alleen in de was staan. Of zijn er soorten die alleen buiten voorkomen? En wat zou ik er anders aan kunnen doen. Ik heb wel houtwormbestrijdingsmiddel voor meubels, maar het is ook tussen het grint op het platte dak gevallen. Alvast bedankt. Met vriendelijke groeten
Ineke Reactie infoteur, 04-09-2013
IK denk dat dit inderdaad ook gemakkelijk in huis kan komen, dus u kunt het beste even bellen met de ongediertebestrijding bij uw gemeente, en hen vragen om advies. Succes!

Bogaerts, 15-04-2013
Vraag; in onze nieuwbouw (bewoond sinds 01/06/2012) is houtworm gevonden in de deuromlijsting. De bouwfirma wil dit zelf oplossen, en gaat de besmette latten (met gaatjes) weghalen (meranti). De ramen zijn ook van meranti. Ik vraag mij af of deze maatregel wel voldoende is.De kevers zijn nu aan het uitvliegen (10 tal gevonden ). Het gaat om de gewone houtwormkever.
Graag een beetje raad.
Alvast bedankt
Mvr Bogaerts Reactie infoteur, 18-04-2013
Het is leuk dat de bouwfirma dit zelf wil oplossen maar als ik u was zou ik zeker overleggen met de sanitaire dienst van uw gemeenste, want niemand zit op een plaag in de hele buurt te wachten.

Roelandt, 02-09-2012
Vraag: Wat moet ik doen? Achteraan in de tuin staat een gemetst berghuisje met vernieuwd dak. Binnen stonden houten ladders reeds heel lang aangetast door houtwormen maar die ladders heb ik laten verwijderen. Ik zie echter dat een bergkast ook vol meel zit maar die is nog niet weg. Die houtwormen moeten daar al jaren bezig zijn maar ik wist niet dat dit zo schadelijk kon zijn. Het vernieuwde dak bestaat uit houten kepers en ik heb aan het tuinhuisje ook een afdak laten plaatsen in hout. Na het lezen van al die artikels over houtwormen geraak ik in paniek! Reactie infoteur, 03-09-2012
Het antwoord ligt voor de hand: belt u met de gemeente van uw woonplaats. Zij zullen u verder kunnen helpen. Huizen kunnen immers ook aangetast worden.

Sterkte.

Maureen, 03-08-2012
Om houtwormen te bestryden die langs de muren naar het plafond gaan hoe bestrydt ik dat? En ze lopen ook langs het hout van de garage dak naar het dak van huis naar toe. Hoe pak ik dat aan? Reactie infoteur, 03-08-2012
U kunt het beste contact opnemen met de gemeente want het klinkt als een ernstige plaag die u zelf niet zomaar even behandelen kunt. Als uw huis aan andere gebouwen grenst kunnen de houtwormen ook overlopen of daar vandaan komen. Laat iemand van de ongediertebestrijding beoordelen hoe dit te bestrijden.

Wieger, 30-05-2012
Ik heb een antieke kist met houtworm op de parketvloer in mijn woonkamer staan. Is dit gevaarlijk voor mijn vloer en voor de balken onder mijn huis? Reactie infoteur, 30-05-2012
Ja. U moet de houtworm echt behandelen of laten behandelen. En voor de zekerheid ook
de vloer inspecteren of laten inspecteren.


Lees ook eens hier:

http://www.vanlierop.nl/houtinsectenbestrijding_houtworm.php?gclid=CK6l8OqWqLACFdKBfAodrEF0ZA

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 27-08-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.