Wat zijn de verschillen tussen sprinkhanen en krekels?

Wat zijn de verschillen tussen sprinkhanen en krekels? Sprinkhanen en krekels lijken zeer veel op elkaar. Zij behoren tot dezelfde groep insecten. Er zijn maar liefst duizenden verschillende soorten. Ondanks dat sprinkhanen en krekels zoveel op elkaar lijken zijn er een aantal duidelijke verschillen tussen deze dieren. Zij hebben bijvoorbeeld hun eigen unieke kleur en maken een ander soort geluid. Het geluid dat de dieren produceren heeft te maken met de voortplanting en onderlinge communicatie. Ondanks dat zij soms zoveel geluid produceren kan het lastig zijn om ze te lokaliseren. Door onderzoekers wordt er een bepaald instrument gebruikt om dit alsnog te kunnen bewerkstelligen.

De verschillen tussen sprinkhanen en krekels


Wetenschappelijke benamingen

De krekels en sprinkhanen behoren tot de zogenaamde "Orthoptera". Onder deze groep behoren de insecten die vleugels hebben. Ze worden ook wel de rechtvleugeligen genoemd. Ze zijn te herkennen aan hun voelsprieten, sterke achterpoten en hun rechte vleugels. Er bestaan in totaal duizenden verschillende soorten rechtvleugeligen. Al deze soorten zijn in twee hoofdcategorieën gesplitst, namelijk de krekelachtigen en de sprinkhaanachtigen. De wetenschappelijke benamingen hiervoor zijn de "Ensifera" (langsprietigen) en de "Caelifera" (kortsprietigen).

De Caelifera bestaat uit allerlei sprinkhaansoorten. De Ensifera bestaat uit alle krekelsoorten en de zogenaamde sabelsprinkhanen. De sabelsprinkhanen zijn hierbij een uitzondering omdat alle andere sprinkhaansoorten tot de Caelifera behoren. De bidsprinkhaan is echter een insect dat geen onderdeel uitmaakt van de rechtvleugeligen. Ze behoren namelijk tot de Mantodea. Vanwege de vele overeenkomsten tussen de insecten kan er eenvoudig verwarring ontstaan wanneer men de dieren probeert te identificeren.

Bron: Wisdom, PixabayBron: Wisdom, Pixabay

Waar leven deze insecten?

Deze insecten bestaan al miljoenen jaren op aarde. De eerste exemplaren verschenen al zo'n 280 miljoen jaar geleden. In Nederland komen er tientallen verschillende soorten voor. Zij lijken zeer veel op elkaar waardoor ze moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Een aantal van deze dieren komen oorspronkelijk uit andere gebieden vandaan. Deze niet-inheemse insecten zijn meestal in Nederland terechtgekomen vanwege de transport van planten. Deze planten worden namelijk geïmporteerd vanuit andere Europese landen.

Rechtvleugeligen komen in allerlei verschillende gebieden voor. Deze gebieden hebben hun eigen unieke weersomstandigheden. Ze komen bijvoorbeeld in koude toendra's en tropische regenwouden voor. Hiernaast zijn ze zelfs in woestijnen te vinden. Hun lichaam moet hierop ingestemd zijn omdat de temperatuur in de woestijn gedurende de dag en nacht sterk afwisselt.

Uiterlijke verschillen

De zogenaamde staartdraden zijn bij krekels langer dan bij sprinkhanen. Deze uitsteeksels hebben de vorm van voelsprieten. Ze worden ook wel "cerci" genoemd en bevinden zich geheel aan de achterzijde van het lichaam. Krekels zijn platter van vorm dan sprinkhanen. Ze hebben hierdoor kleinere poten waarmee ze kunnen springen. Als gevolg hiervan kunnen ze minder ver springen. Hun vleugels bevinden zich aan de bovenkant van hun lichaam. Sprinkhanen hebben hun vleugels echter aan de zijkant.

Camouflage

Krekels zijn donkerder van kleur dan sprinkhanen. Ze zijn meestal bruin of zwart van kleur in plaats van groen. De kleuren die beide soorten hebben dienen ter camouflage. Roofdieren hebben hierdoor moeite om op de insecten te kunnen jagen. Er zijn namelijk een hoop aantal roofdieren die regelmatig op jacht gaan naar deze insecten. Een aantal van deze roofdieren zijn onder andere vogels, reptielen, zoogdieren en amfibieën.

Bron: JoseCS, PixabayBron: JoseCS, Pixabay

Het geluid dat zij produceren

Krekels maken een geluid dat complexer is dan dat van sprinkhanen. Door de diverse tonen die ze op een bepaalde manier produceren ontstaan er zelfs muziek-achtige melodieën. Sprinkhanen zijn overdag te horen terwijl krekels grotendeels 's avonds geluid maken. Sprinkhanen maken een lager en rasperiger geluid dat zeer monotoon klinkt. Beide insectensoorten maken een immens geluid wanneer ze in grote getale tegelijk geluid produceren.

Communicatie

De insecten creëren het geluid om met elkaar te communiceren. Exemplaren van het mannelijk geslacht gebruiken het geluid om aan het vrouwelijk geslacht te laten weten waar zij zich bevinden. Als gevolg hiervan kunnen de dieren gaan paren en voor nageslacht zorgen. Omdat krekels een hogere variatie aan tonen kunnen produceren, wisselen ze mogelijk meer en sneller informatie uit. Dit is vergelijkbaar met het verschil in niveau met betrekking tot de communicatie van zangvogels ten opzichte van overige vogelsoorten.

Het lokaliseren van individuen

Er kan gebruikgemaakt worden van een vleermuisdetector om de insecten op te sporen. Deze detector wordt normaal gesproken voor de zoektocht naar vleermuizen gebruikt, echter kan het ook bruikbaar zijn voor het lokaliseren van sprinkhanen en krekels. Er bestaan echter exemplaren die geen geluid maken. Deze dieren kunnen slechts opgespoord worden door geheel op het zicht af te gaan.
© 2016 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krasser (chorthippus parallellus)Krasser (chorthippus parallellus)Een korte beschrijving van de krasser (Chorthippus parallellus): de taxonomische indeling en de algemene anatomie.
Insecten eten: vervanger van vlees?Insecten eten: vervanger van vlees?Insecten eten: in veel landen is het heel normaal om insecten te eten. Ze zijn lekker en voedzaam. In landen waar men ge…
Insecten: sabelsprinkhaanInsecten: sabelsprinkhaanDe sabelsprinkhaan is een meestal groengekleurd insect met een opvallend uiterlijk vanwege zijn grote achterpoten, lange…
Huiskrekel (Acheta domesticus) kweekDe huiskrekel is zonder twijfel de meest populaire krekel soort gebruikt als voederdier. Met een lengte van om en nabij…

Kapoentjes of lieveheersbeestjesKapoentjes of lieveheersbeestjesVeel mensen vinden ze leuk; kapoentjes of lieveheersbeestjes. Het symbool voor geluk! De meeste mensen denken dat het aa…
Muggensoorten en muggen die in de winter stekenMuggensoorten en muggen die in de winter stekenWanneer in de zomer de deur opent staat dan schreeuw je al gauw: “deur dicht, de muggen komen binnen”. De muggen die je…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BubbleJuice, Pixabay
  • https://www.ivn.nl/afdeling/gooi-en-omstreken/insecten/sprinkhanen-en-krekels
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rechtvleugeligen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Caelifera
  • Afbeelding bron 1: Wisdom, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: JoseCS, Pixabay
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 21-12-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.