Huiskrekel (Acheta domesticus) kweek

De huiskrekel is zonder twijfel de meest populaire krekel soort gebruikt als voederdier. Met een lengte van om en nabij 15 tot 20 mm is het een ideale voederdier voor reptielen alsook insectetende vogels. de mannetjes als de vrouwtjes zijn licht tot donkerbruin van kleur. De vrouwtjes zijn te herkennen aan een soort boor aan het einde van het lichaam waarmee de eitjes gelegd worden.

huisvesting

Een ideale bak om krekels in te kweken is ongeveer 60x30x30cm. Geschikt zijn de goedkope plastic visbakken die bij elke dierenwinkel tekoop zijn belangrijk is om er voor te zorgen dat de bak goed afgesloten is wegens ontsnappings gevaar, deze bakken zijn met name ideaal vanwege de ventilatie die de deksel al goed doorlaat zonder enig aanpassing. De ventilatie is zeer belangrijk voor de kweek, is het te vochtig in de bak dan kan er al gauw mijt optreden.

Inrichting

Als inrichting zijn kartonnen eierdozen ideaal, vanwege het vergroten van de leefomgeving en schuil mogelijkheden. Het is aan te raden de bak eens per week schoon te maken d.w.z. uitwerpselen verwijderen, voer en drinkbak schoonmaken, eierdozen vervangen. Eens per 3 a 4 weken de bak grondig schoonmaken met een ontsmettingsmiddel. Het is dus een aanrader om minimaal 1 extra bak te hebben om de krekels tijdens de schoonmaak in te plaatsen.

Water- en voer

Voor het voer van de krekels is het aan te raden om relatief ondiepe bakjes te gebruiken. Voer kippenlegkorrel zonder insecticide, katten- of hondenbrokken, brood of visvoer. Ook is het mogelijk om af en toe een plakje wortel of andere stukjes groenten en fruit toe te voegen, maar zorg er wel voor dat deze vrij zijn van pesticiden en andere schadelijke stoffen.
Leg in eventuele drinkbakjes watten of sponzen om verdrinking van de krekels te voorkomen. Op bovenstaande manier gevoerd hebben krekels, in vergelijking met meelworm, morioworm, vliegmaden of sprinkhanen, een hoge voedingswaarde. Deze is nog verder op te voeren door preparaten met vitaminen en mineralen over het krekelvoer te strooien. Of krekelgel te gebruiken. Het is handig om het voer niet te dichtbij het waterbak te zetten uit hygiëne.

Het Kweekproces

De ideale kweektemperaturen liggen tussen de 25-30°C. Deze temperatuur kun je bereiken m.b.v. een spotje.

Eileg

vrouwtjes beginnen 2 weken na de laatste vervelling met het leggen van 3 mm lange, witte eitjes.
Per etmaal prikt een goed gevoed vrouwtje 50 tot 150 stuks in bakjes met iets aangedrukte, oude potgrond (dus zonder gifstoffen). Dek de bakjes aarde af met metalen horrengaas, zodat eivraat door de krekels wordt voorkomen.
In te natte grond stikken de eieren, in te droge verdrogen ze. Bied minimaal 6 cm aarde aan, zo vochtig als verse potgrond. Hierbij is het belangrijk om de vochtigheid goed in de gaten te houden.

Eitjes en opfok

Bij temperaturen van ongeveer 30°C zullen de eitjes na ongeveer 12 dagen uitkomen, en is het noodzakelijk om een waterreservoir inclusief fijn voer te plaatsen bv. Fijngemalen vegetarische hondenbrokken gemengd met fijn visvoer. de jonge krekels zullen onder deze omstandigheden binnen 10 tot 12 dagen uitkomen, en volwassenheid bereiken in ongeveer nog eens 50 a 60 dagen waarbij de cyclus weer herhaald kan worden voor verdere kweek.
© 2010 - 2024 Infrasriptus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rasbora heteromorpha - KegelvlekbarbeelRasbora heteromorpha - KegelvlekbarbeelDe kegelvlekbarbeel is een zeer populair aquariumvisje, dat vrij makkelijk te houden is. Hij heeft een tijdje aan popula…
Symphysodon aequifasciatus - DiscusvisSymphysodon aequifasciatus - DiscusvisDe discusvis heeft altijd een zweempje mysterie om zich heen hangen, omdat er weinig algemene kennis over is. Vaak dista…
Tanichthys albonubes - Chinese DanioTanichthys albonubes - Chinese DanioDe Chinese Danio is een van de weinige vissen die je ook in een koudwateraquarium kunt houden. Doordat het erg sterke vi…
De keizertetra, makkelijk beginnersvisjeDe Latijnse naam van de keizertetra is Nematobrycon palmeri en hij behoort tot de familie van de karperzalmen (Characida…

Muizen overlast. Wat doet u tegen dit ongedierte in huisMuizen overlast. Wat doet u tegen dit ongedierte in huisMuizen bestrijden. Ongedierte in huis komt in veel varianten voor, waaronder muizen. Wie denkt dat een muizenprobleem al…
Bedwantsen, een wereldwijd groeiend probleemBedwantsen, een wereldwijd groeiend probleem. Kleine, ziekmakende vampiertjes die tijdens de nachtrust in bed kruipen om…
Infrasriptus (6 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.