Volwassen hond of kat adopteren

Volwassen hond of kat adopteren Er zijn verschillende redenen om al dan niet een dier te adopteren. Vele onder ons vallen meteen voor de charmes van een jonge pup of een schattige kitten. Laat je niet te snel verleiden door het hoge knuffelgehalte en denk ook eens aan de iets oudere dieren. Ook zij kunnen je hart veroveren!

Voor je aan de slag gaat

Alvorens een asiel binnen te stappen moet je jezelf afvragen wat je drijft om een dier in huis te nemen. Eveneens moet je weten wat jij van dat dier verwacht en of het al dan niet in je thuisomgeving past. Is je huis wel geschikt voor grote dieren? Heb je veel vrije tijd? Heb je kinderen of een groot gezin? Stel voor jezelf een lijstje met eisen en verlangens op. De verzorgers in het asiel kunnen deze met jou overlopen en vergelijken met het karakter van de verschillende dieren.

Waarom een ouder dier adopteren?

Honden en katten die al wat jaren achter de kiezen hebben zijn vaak veel rustiger dan hun jonge soortgenoten. Ze hoeven de wereld niet meer te ontdekken. Vaak zijn ze ook veel rustiger en genieten af en toe al luierend van hun oude dag. Eveneens is hun persoonlijkheid reeds volledig ontwikkeld en hebben ze geen constante aandacht en zorgen nodig.

Vooroordelen

Maar al te vaak durven mensen geen ouder dier in huis nemen omdat het zogezegd niet meer bijgeschoold kan worden. Een opvatting die volledig fout is. Vele honden en zelfs katten kunnen op een gemakkelijke manier getraind worden als ze al op leeftijd zijn. Vele hondenscholen bieden speciale trainingsprogramma's aan om oudere dieren commando's aan te leren en/of te leren omgaan met een nieuwe omgeving. Geef je hond ook de tijd om te wennen aan een nieuwe omgeving en regels. Eens ze deze gewend zijn houden ze zich er ook aan.

Dutje

Vaak zijn mensen bang om hun pas geadopteerde schatjes alleen te laten tijdens hun werkuren. Met een ouder dier is dit geen enkel probleem. Poezen zijn van nature al iets gracieuzer als het aankomt op het verkennen van de woning en huiskatten luieren systematisch +- 20 uur per dag. Hetzelfde geldt voor een oudere hond, zij zullen soms wat actiever uit de hoek komen maar over het algemeen houden zij ook postuum een dutje tijdens je afwezigheid.

Geen kat in een zak

Je komt zelden voor een onaangename verrassing te staan. Je kunt meteen kennis maken met het echt karakter van je hond of kat. Beiden kunnen jullie elkaar onmiddellijk leren kennen zonder zich zorgen te moeten maken over de ontwikkeling van de karaktereigenschappen in de loop der jaren. Het enige wat je hoeft te doen is te zorgen dat jullie een band scheppen met elkaar. Oudere dieren kunnen ook zorgzaam en liefdevol uit de hoek komen als je ze de juiste aandacht schenkt.

Sociaal

Doordat de meeste oudere dieren er iets langer over doen om een geschikt baasje te vinden hebben ze een tijdje kunnen doorbrengen in het asiel. Ergens kan dit voor het baasje iets positiefs zijn. Door de constante zorgen van de hulpverleners zijn ze goed gewend aan menselijk contact en vertoeven ze meestal in het gezelschap van andere dieren. Hierdoor kan het introduceren in een nieuw gezin met meerdere dieren veel soepeler verlopen.

Conclusie

Ook oudere dieren verdienen zeker en vast een kans en kunnen een positieve meerwaarde geven aan je gezinsleven. Vele oudere dieren kwijnen weg in opvangcentra en moeten worden ingeslapen doordat er te weinig opvangplaatsen zijn. Denk dus twee maal na voor je een nieuwe aanwinst voor je gezin recruteert.
© 2012 - 2024 Boer_staf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adopteren dieren ook wel eens andere dieren?Adopteren dieren ook wel eens andere dieren?Een hond die een kat zoogt, een veulen dat bij een andere dan de eigen moeder de eerste maanden doorkomt, het gebeurt oo…
De Sims 3 dierenleven – een kat als huisdierDe Sims 3 dierenleven – een kat als huisdierFans van de Sims 2 serie hoopten al dat deze uitbreiding van “dierenleven” ook in de Sims 3 zou komen. Met deze uitbreid…
Een hond uit het asielEen hond uit het asielIn de Nederlandse asielen zitten vaak heel veel honden die op zoek zijn naar een nieuw baasje. De types en rassen van de…
Kat als huisdier: kitten of volwassen katKat als huisdier: kitten of volwassen katAls mensen erover nadenken om een kat als huisdier te nemen, denken ze meestal automatisch aan een kitten. Het is vaak h…

Hondenrassen: Mudi (Hongaarse herdershond)Hondenrassen: Mudi (Hongaarse herdershond)De Mudi is een middelgrote herdershond die oorspronkelijk uit Hongarije komt. Hij is geschikt als schapenherder en als j…
Raskat de Heilige BirmaanRaskat de Heilige BirmaanAlleen de naam al is fascinerend en de kat doet haar naam zeker eer aan. De Heilige Birmaan is een lieve en wonderschone…
Boer_staf (14 artikelen)
Laatste update: 15-11-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.