Hoe kieskeurig zijn katten met hun eten?

Hoe kieskeurig zijn katten met hun eten? Waar menig hond dat eet wat hem of haar voorgezet wordt, de kat is een stuk selectiever. Het is een bekend gegeven, maar niet alleen de smaak is bepalend of de kat het eten opeet of niet. Voor de kieskeurige kat is het totaalplaatje wat maakt of ze dat eet wat haar voor gezet wordt en of de kat er van geniet.

Kieskeurig dier

We kennen allemaal wel de kat die heel nadrukkelijk ruikt aan het eten, vaak niet uit de hand eet en bij voorkeur een eigen rustig plekje heeft, waar de maaltijd genuttigd kan worden. Maar voor de kat gelden nog meer zaken die mede bepalend zijn.

Het begint eigenlijk al met hoe vaak de kat eet. Vaak maar weinig per keer, maar wel zeer regelmatig. De kat is een gewoonte dier en dat wil dus ook zeggen dat het eten niet iedere keer een nieuwe plaats moet krijgen. Bij voorkeur ergens rustig, waar de kat niet in de loop van mens of dier zit en ongestoord en in alle rust kan eten. De kat een zoals eigenlijk ook de mens zou moeten eten, rustig en genietend van het eten. Om het totaalplaatje voor de kat af te maken is het goed wat vaste plekjes voor de kat te creëren. Naast de kattenbak, uiteraard op een vaste plaats, moet de kat altijd een schuil- en slaapplaats hebben. De slaapplaats wil nog wel eens wisselen, maar de bepalende factor is de kat en niet de mens. De uitkijkplaats voor de kat, waar het geheel overzien kan worden, kan een plateau van een krabpaal zijn, maar een hoge vensterbank kan ook een prima plaatsje zijn. Zolang de kat binnen maar op verschillende plaatsen terecht kan, waarbij je absoluut qua afmeting niet in een paleis hoeft te wonen. Het gaat vooral om de afzonderlijke plaatsen waar de kat terecht kan.

Voeding

Als het om de voeding gaat, is de gemiddelde kat absoluut kieskeurig. De hele entourage werkt ook mee als het gaat om lekker eten (of niet), maar primair wordt er zoals omschreven met eten omgegaan. De kat volgt een proces van 3 stappen, te weten:
  • De geur, de kat zal haar voorkeur in eerste instantie aangeven op basis van de geur, de kat is hier zeer selectief in. Als de geur haar aanstaat, zal ze aanstalten maken te gaan eten.
  • De smaak, als ze vervolgens gaat eten en het voer komt in de bek, dan komt het tweede gedeelte van of ze door gaat met eten. Immers de smaak, de vorm, de textuur en het formaat van het eten bepalen het verloop van het eetproces bij de kat.
  • Het gevoel, of de kat het eten lekker en voor herhaling vatbaar vindt, is afhankelijk van hoe ze het eten heeft ervaren. Noem het de nasmaak van de voeding die ze zojuist genuttigd heeft.
Het totaalplaatje maakt dus of ze het eten op prijs stelt of dat ze het volgende keer laat staan.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal

Prijs/kwaliteitverhouding

Spreekt voor zich dat als ze absoluut niets anders te eten krijgt, ze zich niet van het leven zal beroven door in hongerstaking te gaan, maar het is wel duidelijk merkbaar. Bovendien, de mens eet ook wat deze lekker vindt en waarom dan niet de brokken die de kat lekker vindt. De kwaliteitsbrokken, waar geen nat voer mee nodig is en alle voedingsstoffen bevatten, zijn in prijs allemaal redelijk vergelijkbaar. Wel is het zo dat de betere brokken uiteraard duurder zijn dan de merken in de supermarkt en dan is een grote verpakking, ook bij één kat, altijd aan te raden (per kat niet meer dan 5 kilo op voorraad te houden). Zorg of voor een goed afgesloten opbergdoos waar de brokken in kunnen of kijk naar de verpakking. Steeds meer verpakkingen hebben een goed afsluitbare rand bovenaan de verpakking. Als je de verpakking op de juiste manier opent, kan de zak na gebruik prima afgesloten worden. Zorg dat je de voeding droog, koel en donker bewaart. Dit verlengt de houdbaarheid van de brokken. Hoe minder zuurstof er bij komt hoe langer het voer goed blijft.

Tot slot

Het zijn geen wereldschokkende zaken, maar als je rekening houdt met het welbevinden van je kat, heb je meteen een prettiger huisdier om je heen. Heerlijk, zon gezellig spinnende kat om je heen.

Lees verder

© 2012 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Biologisch honden- en kattenvoerBiologisch honden- en kattenvoerEr wordt steeds meer biologisch gegeten en in de grotere supermarkten is er voor vrijwel alle producten wel biologisch a…
Kattenvoeding: hoeveel voer heeft de kat nodig?Kattenvoeding: hoeveel voer heeft de kat nodig?Het merendeel van de huiskatten is veel en veel te dik. Dit kan ernstige gevolgen voor de gezondheid van de kat hebben.…
Gebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten worden steeds vaker veroorzaakt door eten wat de huisdieren niet zouden moeten eten…
Graanvrij voer voor katten met diabetesGraanvrij voer voor katten met diabetesNet als mensen, kunnen ook katten suikerziekte hebben. Als er suikerziekte bij je kat wordt geconstateerd, schrik je daa…

Raskat de Heilige BirmaanRaskat de Heilige BirmaanAlleen de naam al is fascinerend en de kat doet haar naam zeker eer aan. De Heilige Birmaan is een lieve en wonderschone…
Het Europees dierenpaspoortHet Europees dierenpaspoortSinds 1 oktober 2004 is een Europees dierenpaspoort verplicht voor honden, katten en fretten die mee op vakantie gaan. H…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Eigen kat - Annastaal

Reageer op het artikel "Hoe kieskeurig zijn katten met hun eten?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 25-06-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Special: Katten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!