Kattenvoeding: hoeveel voer heeft de kat nodig?

Kattenvoeding: hoeveel voer heeft de kat nodig? Het merendeel van de huiskatten is veel en veel te dik. Dit kan ernstige gevolgen voor de gezondheid van de kat hebben. Het is verstandig goed te kijken naar de kat om te bepalen hoeveel kattenvoeding de kat nodig heeft. De meeste fabrikanten van kattenvoeding plaatsen voedingsrichtlijnen op de zak kattenvoer.

Hoeveel kattenvoeding heeft de kat nodig?

Een veelgehoorde fabel is dat katten nooit meer eten dan zij nodig hebben en dat je het bakje dus in principe altijd gevuld kunt hebben. Er zijn echter verschillende oorzaken waardoor de kat meer eet dan hij of zij nodig heeft. Verveling is bijvoorbeeld een veelvoorkomende oorzaak van het meer eten dan nodig is.

Katten verschillen in de hoeveelheid voeding die zij nodig hebben. Niet elke kat heeft dezelfde stofwisseling. Zelfs katten die uit hetzelfde nestje komen kunnen enorm verschillen in hun behoefte aan kattenvoer. Naast de stofwisseling zijn er ook andere factoren die een rol spelen in de behoefte aan kattenvoeding. Een zwangere poes bijvoorbeeld heeft extra voeding nodig omdat er veel energie gaat naar het ontwikkelen van de jonge kittens. Ook een erg actieve kat kan een grotere behoefte hebben aan kattenvoeding.

Richtlijnen wat betreft kattenvoeding

Veel fabrikanten van kattenvoeding vermelden tegenwoordig op de verpakking richtlijnen wat betreft de hoeveelheid voeding. Er wordt hierbij met name naar de leeftijd en het gewicht gekeken. Het is belangrijk dat je je niet blind aan deze richtlijnen houdt, maar vooral ook goed naar de kat zelf kijkt. Veel huiskatten zijn te dik, er zijn maar weinig huiskatten met ondergewicht.

Hoe geconcentreerder het kattenvoer is, hoe minder de kat er van nodig heeft. Dit betekent dat hoe meer essentiële voedingsstoffen er in het voer zitten, hoe minder de kat er per maaltijd van nodig heeft. De meeste katten hebben behoefte aan circa 50-60 gram kattenbrokken per dag.

De te dikke kat

Vet wordt bij een kat als eerste opgeslagen in de borst- en buikholtes. Pas in een later stadium kan je een buikje gaan ontdekken bij de kat. Wanneer je wilt controleren of de kat te dik is kan je het beste de ribbenkast voelen. Je moet de ribben goed kunnen voelen zonder dat je al te veel druk op de buik uitoefent. Wanneer je stevig door moet drukken om de ribben te kunnen voelen is de kat te dik. Wanneer de kat te dik is brengt dit diverse gezondheidsrisico's met zich mee. Met name suikerziekte komt veel voor.

Afslanken voor de kat

Wanneer je kat te dik is dien je deze voor zijn of haar eigen bestwil af te laten slanken. Je moet je hierbij op twee punten richten:
  1. Meer beweging voor de kat
  2. Minder voer of speciaal light kattenvoeding

Je kan de kat meer laten bewegen door met hem of haar te spelen. Ook kan je voedsel door het hele huis verstoppen zodat de kat actief op zoek moet naar het eigen voedsel. Daarnaast moet je de kat minder voer geven en kan je overstappen op speciaal light kattenvoer. Je kan de kat meerdere keren per dag een klein beetje voer geven in plaats van dat je het bakje de hele dag laat staan. De kat mag echter nóóit vasten, dit kan leververvetting veroorzaken waardoor de kat zichzelf langzaam maar zeker vergiftigd.
© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kattenvoeding: een inleidingKattenvoeding: een inleidingDe kat is een veelvoorkomend huisdier. Om de kat in een goede gezondheid te houden is het belangrijk dat de kat kattenvo…
Biologisch en vegetarisch kattenvoerBiologisch en vegetarisch kattenvoerZo baasje zo kat?! Sommige vegetariërs vinden het geen prettige gedachte dat hun geliefde kat dagelijks smult van een po…
Kattenvoeding: extra'sKattenvoeding: extra'sWe kunnen de kat verwennen door de kat wat extra's te geven. Kattenmelk en kattensnoepjes zijn 'extra' omdat de kat deze…
Biologisch honden- en kattenvoerBiologisch honden- en kattenvoerEr wordt steeds meer biologisch gegeten en in de grotere supermarkten is er voor vrijwel alle producten wel biologisch a…
De NewfoundlanderDe NewfoundlanderDe Newfoundlander is een grote hond met veel haar, hij wordt wel eens vergeleken met een beer.Het is een sociale,vriende…
Bronnen en referenties
Reacties

Danny, 07-10-2011
Geachte, mijn 2 1/2 jarige birmaan heeft problemen gehad met zijn maag en darmen. De DA heeft dan hill's i/d voorgeschreven. Nu eet mijn kat dit absulut niet graag ( op 24 uur eet hij maar 75 gr nat en droogvoeder van dit produkt ) Hij is lustloos en slaapt veel. Ik zou dit zo tot 10 weken moeten door doen. Nu is mijn vraag, heeft mijn kat genoeg aan deze 75 gr, Kan het niet gebeuren dat hij omdat hij zoweinig eet nu aan een ander symptoom ziek kan worden? Reactie infoteur, 07-10-2011
Wat schrijft de verpakking van dit voer voor? Sommige kattenbrokken hebben namelijk specifieke aangeraden doseringen. Mocht je daar niet wijzer van worden kun je mogelijk met de dierenarts overleggen of mengen met het oude voer een optie is?

Anneke, 05-02-2010
Ik geef mijn kat smorgens een blikje vlees van 100 gram en verder staan er droge brokken en water de hele dag en nacht klaar, is dat teveel? de droge brokjes eet hij de ene keer veel van de andere keer weer niet, Tommie is 5 jaar
Groetjes Reactie infoteur, 05-02-2010
Beste Anneke,
op veel zakken voer staan tegenwoordig richtlijnen voor het bepalen van de hoeveelheid voer die de kat nodig heeft. Aangezien dit per voedingssoort en merk verschilt raad ik u aan de zak voer te raadplegen.
Groeten Kim

Rixt, 10-11-2009
Bedankt voor de tips voor onze poes die nu 8 maanden is. Op de verpakking staat zoals ook in jouw artikel dat onze kat van 3 kg ong. 50 gr. brokjes nodig heeft. Toch 'zeurt' de poes regelmatig om meer. Meestal zijn we streng en houden ons aan 50-6- gr per dag. Laten we de poes nu niet vasten (in het artikel wordt dat genoemd) Wanneer heb je het over vasten?
dan en groet. Reactie infoteur, 10-11-2009
Hoi Rixt,
fijn dat je iets aan mijn artikel hebt.

Veel katten miauwen om extra eten, ze vinden het immers (de meeste dan) erg lekker. Bij mijn kat staat de gehele dag voer in haar bakje, ze eet namelijk precies genoeg. Ze is prima op gewicht en eet zich niet misselijk of iets dergelijks. Veel katten eten echter meer dan zij nodig hebben en worden dikker. Je kan uitproberen of je kat zelf maat weet te houden door het bakje de gehele dag gevuld te houden. Wanneer ze echter te zwaar wordt kan je je beter aan de richtlijnen houden en het gemiauw negeren.

Met vasten wordt bedoeld dat de kat helemaal geen eten meer krijgt.

Groetjes Kim

Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 06-09-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.