Stress bij de kat
Net zoals mensen kunnen katten ook onder stress staan. Vanzelfsprekend brengt stress bij katten ook een groot deel negatief gedrag met zich mee. Meeste katteneigenaren zijn er zich vaak niet van bewust dat hun kat leidt aan stress. De oorzaken van stress zijn immers zo uiteenlopend dat stress bij katten vaak onopgemerkt voorbij gaat. Vaak zien eigenaren de stress symptomen als een verandering in karakter bij hun kat en wordt de stress helaas niet behandeld.
Wat zijn de oorzaken van stress bij je kat?
De oorzaken van stress kunnen zeer uiteenlopend zijn. Stressfactoren vindt je namelijk overal en bijna elke externe factor kan stress bij je kat gaan veroorzaken.
- Lawaai: een omgeving met veel lawaai kan zeer stressvol zijn voor je kat. Katten hebben immers een zeer goed ontwikkeld gehoor. Doordat katten hun oren kunnen draaien naar de bron van het lawaai kunnen katten beter verschillende geluiden gaan onderscheiden. Het gehoor van de kat is in de loop der jaren zo geëvolueerd om zo optimaal te kunnen jagen. In een lawaaierige omgeving kan dit ontwikkelde gehoor stress veroorzaken met alle negatieve gevolgen van dien.
- Bedreiging in de omgeving: katten kunnen ook grote hoeveelheden stress ondervinden door factoren die hun territorium verstoren. Meestal gaat het om verstoringen rond hun eet- en slaapplaats. Hierdoor zal je kat zich helemaal niet meer op zijn of haar gemak voelen in het huis en zal je kat grote hoeveelheden stress ervaren.
Hoe gaan katten stress uiten?
Stress bij katten gaat gepaard met een grote reeks fysieke en emotionele ongemakken. Zo gaan katten proberen om de stress bij zichzelf te verminderen en hiermee op een bepaalde manier om te gaan. Deze manieren kunnen echter zeer storend zijn voor de eigenaar of zelfs schadelijk voor je kat.
- Het afbakenen van het territorium: indien je kat erge stress ervaart zal hij of zij vaker het territorium willen afbakenen. Je kat wil immers zijn of haar veilige plek terug. Een plek zonder stress en zorgen.
- Feces in huis: in extreme gevallen van stress gaan katten vaak feces in opvallende plaatsen achterlaten. Zo kan de kat uitwerpselen achterlaten in het midden van de keuken of woonkamer.
- Weglopen: soms kan de stress je kat echt te veel worden en gaan ze weglopen van huis. Doordat de kat zich nergens nog veilig voelt en de stress niet kan ontsnappen, zien katten weglopen als een laatste optie.
- Ziek worden: stress kan zware gevolgen hebben voor het lichaam van je kat. Zo kunnen katten die onder een lange periode van stress hebben gestaan frequenter ziek gaan worden.
Hoe wordt stress bij katten behandeld?
Vooraleer je stress bij de kat kan gaan behandelen, moet eerst en vooral de oorzaak van de stress worden gevonden. Je kan immers geen probleem volledig oplossen zonder de wortel van het probleem aan te pakken. Toch zijn er enkele bijkomende methoden die je kat kunnen helpen de stress te overwinnen.
- Een rustige slaapplaats: zorg ervoor dat je kat een slaapplaats heeft die ver weg is van alle drukte. Een slaapplaats waar je kat zich lekker kan verstoppen is ideaal. Zorg ervoor, indien je bijvoorbeeld kinderen in huis hebt, dat niemand de kat stoort wanneer hij of zij slaapt.
- Een rustige eetplek: ook eten is voor een kat van het uiterste belang. Dus is het ook belangrijk dat zij rustig kunnen eten zonder gestoord te worden. Jij eet immers ook niet graag met mensen rondom je die naar je staren.
- Storend lawaai minimaliseren: een lawaaierige omgeving kan zeer storend zijn voor je kat. Zorg er daarom voor dat het lawaai in het bijzijn van je kat wat wordt beperkt.
- Een uitgang voorzien: zorg ervoor dat je kat altijd even naar buiten kan. Je kan bijvoorbeeld een kattenluik in je deur gaan installeren.
Indien deze richtlijnen worden gevolgd, kan stress bij katten voor een groot deel worden aangepakt. Toch is het belangrijk de oorzaak van het stressprobleem aan te pakken en te elimineren om de stress permanent uit het leven van je kat te bannen.