Het konijn: Nagel-, tand- en vachtverzorging

Het konijn: Nagel-, tand- en vachtverzorging Bij de verzorging van een konijn komt meer kijken dan zorgen voor een goede huisvesting, voeding en een vriendje. Konijnen zijn van nature erg schone dieren en houden zelf hun eigen vacht schoon. Bovendien slijten de nagels door het vele lopen over een harde ondergrond vanzelf. Toch is het zo nu en dan nodig om je konijn te wassen en moeten de nagels regelmatig worden gecontroleerd en zo nodig worden geknipt.

Het konijn in de natuur

Allemaal kennen we de wilde konijnen die buiten in de bossen of op de velden leven. Deze konijnen eten wat ze op dat moment nodig hebben en ze wassen zich regelmatig. Ook lopen ze op verschillende oppervlakten, waar ze op een natuurlijke manier hun nagels kunnen slijten en om hun tanden goed kort te houden knabbelen ze aan takjes en eten ze ruwvoer. De nagels slijten ze zelf af door te lopen over verschillende soorten ondergronden zoals, stenen, tegels en rotsen.

Tandverzorging

Het gebit van een konijn is misschien wel het belangrijkste van allemaal, want zonder tanden kunnen ze niet eten. Het is daardoor van levensbelang dat ze goed kunnen knagen zodat voorkomen wordt dat de tanden te lang worden. Omdat de tanden van een konijn altijd blijven doorgroeien, is het belangrijk dat een konijn altijd voorzien is van ruwvoer in de vorm van hooi. Daarom is het erg belangrijk dat konijnen kunnen knagen op hooi en op wilgentakken. Wilgentakken vinden ze heerlijk om te eten en ze zijn bovendien erg gezond. Tijdens de jaarlijkse inenting kijkt de dierenarts naar de tanden van je konijn en vijlt deze zo nodig bij.

Nagelverzorging

De nagels van een konijn groeien net als mensennagels altijd door. Doordat de meeste van onze huiskonijnen in een hok leven of een ren met als ondergrond gras en zand krijgen de nagels niet de kans om op een natuurlijke manier te slijten. Het is daarom erg belangrijk dat de nagels minimaal één keer per twee weken gecontroleerd worden en om ze zo nodig bij te knippen. Nagels knippen gebeurt altijd met een speciale nagelschaar of nageltang die geschikt is voor het knippen van konijnennagels. Als dit niet gebeurt, kan het zijn dat de nagel doorscheurt en dat kan erg pijnlijk zijn voor een konijn.

De nagel bestaat uit een 'dood' en een 'levend' gedeelte. Bij een konijn met witte nagels is 'het leven' te herkennen aan de rode kleur in de nagels. Het is de bedoeling dat je de nagel een paar mm van 'het leven' vandaan knipt. Bij een zwarte nagel kan je niet zien waar 'het leven' zit. Daarom kan je bij de zwarte nagels het beste het scherpe puntje afknippen, zodat je zeker weet dat je er niet in knipt. Toch komt het wel eens voor dat je per ongeluk te ver knipt en dat de nagel dan gaat bloeden. Dit kan verder geen kwaad maar je doet er goed aan het bloeden te stelpen. Dit kan je doen door de nagel in meel of koffiedik te duwen of door de nagel dicht te knijpen met je hand. Als je het eng vindt om zelf de nagels van je konijn te knippen dan kun je altijd terecht bij je dierenarts. Deze doet het graag voor je voor en je kunt onder hun toezicht de nagels knippen zodat je het in vervolg zelf kunt doen.

Vachtverzorging

Een konijn is van nature erg schoon en wast zich regelmatig. Het is erg leuk om te zien hoe ze dat doen. Ze sabbelen aan hun pootjes en wrijven dan over hun kopje en oren heen. Natuurlijk hebben konijnen met lange haren meer verzorging nodig dan konijnen met een korte vacht. De langharige konijnen zouden elke dag geborsteld moeten worden. Dit is nodig omdat anders de haren gaan klitten en dat gaat trekken aan de huid, doordat dat pijn doet probeert een konijn de haren eruit te trekken met als gevolg kale plekken en wondjes. Veel mensen vinden een langharig konijn er schattig uitzien, maar bedenken niet dat het veel tijd kost om zo'n beestje te verzorgen. Een konijn met korte haren heeft veel minder vachtverzorging nodig dan een konijn met lange haren. Ook konijnen met korte haren kennen periodes dat een extra borstelbeurt geen kwaad kan. Tijdens de rui in het voor en najaar verliezen ze veel haren, en dan kan je de natuur een handje helpen door mee te borstelen. Pas wel op met de hardere borstels, konijnenhuiden zijn niet zo dik en erg gevoelig en als je te ruw borstelt kan het veel pijn doen.

Wassen

Onder normale omstandigheden hoeft een konijn nooit gewassen te worden. Toch is het in sommige gevallen wel noodzakelijk om ze te wassen. Als een konijn bijvoorbeeld last van mijt of luis heeft, is het belangrijk om deze te wassen of in te sprayen met een speciaal middel dat de dierenarts voorschrijft. Ook als een konijn poep aan zijn kont heeft is het belangrijk dat deze schoon geweekt wordt. Door de poep is het aantrekkelijk voor vliegen om eitjes te leggen bij de kont van een konijn. Deze eitjes worden maden en als de maden in een konijn kruipen wordt hij van binnenuit helemaal opgevreten. Ook als je met je konijn aan tentoonstellingen meedoet is het voor de punten belangrijk dat hij er netjes en verzorgd uitziet. De pootjes zijn meestal viezig van onderen, dit kan je bijna niet voorkomen omdat een konijn nou eenmaal gewoon in zijn eigen ontlasting gaat staan. Vooral een wit konijn of één met witte pootjes hou je nooit helemaal wit.

Hoe doe je het?

Om te beginnen bedenk je waar je je konijn wilt wassen. Zo kan in de zomer buiten lekker zijn en is voor drukke konijnen is een afsluitbare ruimte erg fijn. Sommige konijnen kunnen gewoon in de wasbak worden gewassen, maar heb je een Vlaamse reus of iets anders van dat formaat dan is een wasbak al gauw te klein. De oplossing zou kunnen zijn je konijn in een babybadje of in de douche te wassen. Als je dat hebt besloten dan zet je je spullen klaar en binnen handbereik, denk aan shampoo (speciale voor konijnen of medische shampoo, soda of betadineshampoo) en handdoeken voor jezelf en je konijn. Haal je konijn pas als alles klaarstaat en laat eventueel een badje of emmer vol lopen met lauw tot warm water. Maak je konijn goed nat maar doe voorzichtig bij zijn ogen en neus. Als hij goed nat is sop je hem in en laat dit intrekken, vervolgens spoel je je konijn goed af tot je zeker weet dat er geen resten sop zijn achtergebleven in zijn vacht. Als er resten achter blijven dan kan dat gaan jeuken en irriteren waardoor je konijn zichzelf open krabt. Tenslotte dep je je konijn goed droog met een handdoek. Laat hem vervolgens binnen of bij warm weer in een tochtvrije ruimte goed verder opdrogen. Zet een konijn nooit in de tocht daar kan hij ziek van worden en zelfs dood aan gaan.

Slot

Zoals je kunt lezen is de verzorging erg belangrijk bij een konijn, dit geldt natuurlijk voor alle dieren. Heb je vragen of twijfel je ergens aan, dan doe je er goed aan om te informeren bij een speciale konijnenopvang of dierenarts. Deze mensen zijn gespecialiseerd in konijnen en hebben er meer verstand van dan de dierenwinkel.
© 2015 - 2021 Aaeu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Konijnenziekte: GasKonijnenziekte: GasKonijnen hebben een erg gevoelig maag en darmstelsel. Wanneer je konijn erg rusteloos is, steeds een andere plek in zijn…
Hoe maak je een konijn zindelijk?Hoe maak je een konijn zindelijk?Het ene konijn is vanaf de eerste dag meteen zindelijk en doet zijn/haar behoeften altijd op dezelfde plek. Bij het ande…
Gezondheidscheck bij het konijn: eenvoudig zelf te doenGezondheidscheck bij het konijn: eenvoudig zelf te doenZolang een konijn gezond is kom je niet gauw bij de dierenarts. Om de gezondheid van je konijn zelf in de gaten te houde…
De taal van het konijnElk dier heeft zo z'n eigen taal en het konijn is hier geen uitzondering op. Hieronder de beschrijving met wat konijnen…

Konijnen koppelen: hoe worden twee konijnen beste maatjes?Konijnen koppelen: hoe worden twee konijnen beste maatjes?Konijnen zijn sociale dieren die graag bij soortgenoten vertoeven. Zeker wanneer je een konijn buiten houdt is het aan t…
Konijnen buiten houdenKonijnen zijn erg leuke dieren waar je veel plezier van kunt hebben en ze zijn zeer geschikt om als huisdier te houden.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Aaeu (1 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!