Zelfgemaakt eivoer voor papegaaien
Eivoer is een gezonde en voedzame aanvulling van de voeding van een papegaai. Er is geen reden om je te beperken tot dure kant-en-klare producten waarvan niemand weet hoe lang ze al in de winkel liggen, als je heel snel en makkelijk kan upgraden naar een gezondere, verse en goedkopere zelfgemaakte alternatief. In het onderstaand artikel leer je hoe je thuis zelf een omelet voor de gevederde vriend kunt bereiden.
Waarom eivoer?
Eivoer is een uitstekende bron van eiwitten en is daarom zeer goed bekend bij kwekers: zowel broedende vogels als de jonkies hebben deze bouwstof nodig. Maar ook in het menu van de huiskamerpapegaai heeft eivoer plaats, zij het eerder als aanvulling omdat een papegaai die niet broedt een veel kleinere behoefte aan proteine heeft, en een overschot serieuze gezondheidsproblemen zoals jicht kan veroorzaken. Met voldoende variatie met andere soorten voeding, voornamelijk verse groente en pellets, maar ook een kwalitatief goede zaadmengsel, gezond mensenvoedsel of snacks zoals nootjes en fruit is er niets te vrezen. Eigen eivoer is ook weinig nieuws, omdat het vroeger de manier was om aan eivoer te komen als het nodig was. Tegenwoordig worden er op de markt vele soorten eivoer en speciaal voer door verschillende merken aangeboden. Deze kunnen verrijkt zijn door vitamines en mineralen, soms bevatten ze naast ei ook andere ingredienten zoals gemalen garnalen of fruit en nootjes. Wie voorkeur geeft aan zo natuurlijk en vers mogelijke voeding waarvan je precies weet en kan bepalen wat er in gaat, heeft echter ook de mogelijkheid van een andere weg: back to basics, oftewel zelf aan de slag.
De voordelen van zelfgemaakt eivoer op een rijtje
- Echt bekende samenstelling, volop mogelijkheden voor variatie
- Altijd gegarandeerd vers, omdat je de hoeveelheid kan bereiden die je nodig hebt
- Geen kunstmatige toevoegingen
'Vitamine A' klinkt weliswaar iets interessanter dan 'wortel' en 'calcium' wat geleerder dan 'broccoli', maar zodra je weet in welke groente je de belangrijkste voedingsstoffen moet zoeken, hoef je niet meer afhankelijk te zijn van een grootschalig producent
- Geen problemen omdat het net op het meest onhandige moment opraakt, niet op voorraad is, het favoriete merk de productie stopt
Voor de kieskeurige eter
Een bijkomend voordeel is dat zelfgemaakt eivoer een slimme uitkomst biedt voor degene die nieuwe soorten voedsel aan een kieskeurige papegaai wil introduceren, of een manier zoekt om bepaalde groenten toch 'in dat koppig dier dat die verdomde broccoli niet - en niet - en niet zal eten!' te krijgen. De meeste papegaaien zijn gek op eit of kunnen het op zijn minst accepteren. Daarom is het eivoer dat je zelf maakt uiterst geschikt om er ook hetgeen in te 'verbergen' waarvoor het kieskeurig snaveltje normaalgesproken niet open wil gaan. Vaak zijn het helaas juist de meest gezonde groentesoorten zoals de eerdergenoemde broccoli of bladgroenten zoals boerenkool die niet kunnen ontbreken in een compleet en uitgebalanceerd dieet.
Het recept
Benodigdheden:
- magnetron
- blender, staafmixer o.i.d.
- magnetronbestendige kom
- eieren
- (blad)groente naar keuze
Gebruik de blender of de staafmixer om de gewenste hoeveelheid groente te pureren of fijn te hakken, eventueel kun je het ook zelf snijden of raspen. Sommige papegaaien geven voorkeur aan grotere brokken.
Vermeng de groentepap met eieren in een kom die in de magnetron kan, en zet het in de magnetron tot de eieren gaar zijn. De tijd is afhankelijk van het vermogen en de soort groente en vraagt daarom om een beetje experimenteren, maar drie minuten zouden in principe ruim voldoende moeten zijn. Het is handig om halverwege om te roeren. Let op: als je voor waterigere soorten groente kiest zoals bvb. pompoen of bladgroente, dan blijft het eivoer ook natter. Dit betekent niet dat het ei rauw is.
Zorg altijd en ten aller tijden dat het eivoer helemaal afgekoeld is alvorens het voeren en dat er geen verborgen hotspots zijn!