Help! Mijn hond trekt aan de leiband!

Help! Mijn hond trekt aan de leiband! Iedere hondenliefhebber krijgt er vroeg of laat mee te maken. Wanneer je uit gaat wandelen met je hond zorgt je trouwe viervoeter voor heel wat stress. Trekken aan de leiband is veelvoorkomend bij honden, maar meestal niet zo simpel op te lossen. Je hebt heel wat geduld en oefening nodig vooraleer je dit storende gedrag kan afleren. Maar waarom precies trekt een hond aan de leiband? En hoe vindt je de ideale handelingen om je hond dit af te leren?
Bron: Peter Wadsworth, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Peter Wadsworth, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Waarom trekt mijn hond aan de leiband?

Omgevingsfactoren zijn meestal een grote afleiding voor je hond. Hierdoor gaat je hond minder tot helemaal niet meer naar je luisteren. Ook andere factoren zoals dominantie kunnen hierin een rol spelen. Je hond wil de baas over je spelen en wil zijn zin doordrijven. De oorzaken waarom je hond aan de leiband trekt kunnen heel divers zijn en hangen hoofdzakelijk af van het karakter van je trouwe viervoeter.

Deze zijn de meest voorkomende factoren waarom je hond trekt aan de leiband:

Verkennen

Wanneer je hond zich in een nieuwe omgeving bevindt zal hij hoogstwaarschijnlijk ieder hoekje en kantje willen verkennen. Helaas gaat je hond dan aan de lijn trekken want hij of zij wil overal snel even aan ruiken.

Andere huisdieren

Het gebeurt vaak wanneer je uit wandelen gaat, dat een andere huisdier en eigenaar je pad kruisen. Sommige honden reageren hier echt slecht op. Ze beginnen vaak aan de lijn te trekken in een poging tot ontsnappen.

Dominantie

Wanneer je hond een nogal dominant karakter heeft kan dit één van de hoofdredenen zijn waarom hij aan de leiband begint te trekken. Hij voelt zich de baas en zal geen rekening houden met de eigenaar. Hij zal zich koppig gedragen en zal misschien zelfs weigeren om nog verder te wandelen.

Bron: Ellen Levy Finch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Ellen Levy Finch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat kan ik doen als mijn hond aan de lijn trekt?

Er zijn heel wat handboeken en hulpmiddelen op de markt voor dit specifiek probleem. De grote variëteit van behandelingen en wondermiddelen ligt voornamelijk bij het feit dat iedere hond anders is. Soms is het best te experimenteren met verschillende methoden vooraleer je een succesvolle behandeling vindt. Deze zijn de meest gebruikte methoden en hulpmiddelen:

Stop-methode

Wanneer je hond aan de lijn begint te trekken blijf je stilstaan. Hierin is het heel belangrijk dat je geen enkele stap meer, indien je dit wel doet zal de hond de controle terug overnemen. Wanneer je hond terugkeert naar jouw en je aankijkt, beloon je de hond en ga je rustig weer verder. Dit is een zeer effectieve methode maar het vraagt enorm veel geduld van de eigenaar. Het zal immers een tijdje duren voordat je hond beseft dat het trekken aan de lijn ongewenst is.

Halti

Een Halti wordt de laatste jaren veel gebruikt door hondeneigenaren. Het corrigeert het wandelen bij de hond en zorgt ervoor dat je hond niet meer gaat trekken. Maar het is niet aangeraden een Halti te gebruiken indien je niet weet hoe je één gebruikt. Verkeerd gebruik kan leiden tot blessures bij je hond.

U-Lead

Een meer populaire keuze dan de Halti is de U-Lead. Velen vinden de U-Lead ook meer diervriendelijk dan de Halti. Dit hulpmiddel zal, net zoals de Halti, je hond corrigeren wanneer hij aan de lijn trekt.

Vraag aandacht

Het grootste probleem bij trekken aan de lijn, is dat je hond zijn aandacht uitgaat naar alles wat rondom hem gebeurt. Vaak vergeet de hond dat de eigenaar ook aanwezig is. Wanneer je even de tijd neemt om je hond aandacht te geven tijdens het wandelen, zoals een beloning of gewoon een aai, kan het trekken aan de lijn aanzienlijk verminderen.

Een goede relatie met je hond:

Wanneer je intensief met je hond gaat werken, kan het wandelen een leuke tijdsbesteding worden voor zowel hond als eigenaar. Dit vraagt wel ongelooflijk veel tijd, geduld en doorzettingsvermogen. Soms gaat dit bij sommige honden zo goed dat men zelfs geen lijn meer nodig heeft om samen te gaan wandelen. Je hond zal jouw als een gelijke gaan zien, wat het wandelen bevordert. Dit omdat je hond zich constant zal bewust zijn van jouw aanwezigheid, omdat hij of zij graag bij jouw vertoeft.
© 2011 - 2024 Santje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gedragsproblemen bij de hondGedragsproblemen bij de hondIn deze maatschappij zijn gedragsproblemen bij de hond een veel voorkomend probleem. Dit kan vele oorzaken hebben: een d…
Signalen van dominantie en onderdanigheid bij hondenSignalen van dominantie en onderdanigheid bij hondenHonden communiceren met elkaar en met behulp van lichaamstaal. Honden geven een groot aantal signalen af voor ze daadwer…
Gebrek aan eetlust bij een hondHonden die te dik zijn eten vaak te graag, echter een hond die maar iedere keer kleine beetjes eet en zonder veel enthou…
Mijn hond: opspringenEen hond die opspringt is niet altijd leuk. Kapotte of vuile kleding, krassen op armen en benen en gillende mensen en/of…

Huisdieren in december: Honden kunnen niet tegen chocoladeHuisdieren in december: Honden kunnen niet tegen chocoladeHuisdieren hebben het in december zwaar. Ze worden geconfronteerd met vuurwerk en met veel eten. Omdat zo de decembermaa…
Voedingsmiddelen die schadelijk en giftig zijn voor hondenVoedingsmiddelen die schadelijk en giftig zijn voor hondenWij mensen eten allerlei verschillende producten die we soms graag willen delen met onze trouwe viervoeters. Helaas is d…
Bronnen en referenties
Santje (61 artikelen)
Gepubliceerd: 13-12-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.