Voedingsmiddelen die schadelijk en giftig zijn voor honden
Wij mensen eten allerlei verschillende producten die we soms graag willen delen met onze trouwe viervoeters. Helaas is dit niet altijd goed voor ze en in sommige gevallen zijn de producten giftig voor een hond en kan het zelfs tot zeer veel dierenleed leiden. Mensen geven heel vaak, met goede bedoelingen, Bello of Fifi wat lekkers zonder dat ze weten wat de gevolgen kunnen zijn. Hieronder een lijst van producten die ziekmakend of giftig kunnen zijn voor een hond.
Voedingsmiddelen die schadelijk en giftig zijn voor uw hond
Veel mensen vinden het zielig dat hun
hond alleen maar hondenbrokken (met eventueel wat slobbersaus) en hondenkoekjes krijgt en schuiven ze vaak liefdevol wat lekkers toe. Meestal zijn dit producten die baasje zelf erg lekker vindt en denkt dan al gauw dat zijn trouwe viervoeter er ook van zal genieten.
Honden weten meestal niet dat bepaalde producten schadelijk voor hun zijn en de kans dat Fikkie het met smaak zal opeten is dan ook erg groot. Sommige producten zijn dusdanig schadelijk en/of giftig voor een hond dat ze er, in het ergste geval, zelfs dood aan kunnen gaan.
Chocolade
Chocolade lijkt een onschuldige zoete lekkernij maar niets is minder waar, chocolade is voor een hond juist één van de gevaarlijkste voedingsmiddelen die hij kan verorberen en dat terwijl honden stapelgek zijn op
chocolade. Melkchocolade is minder schadelijk dan pure chocolade omdat eerstgenoemde minder theobromine en cafeïne bevat. Zo is ± 10 gram pure chocolade per kg lichaamsgewicht al dodelijk voor een hond, bij melkchocolade is dit ± 50-100 gram per kg lichaamsgewicht. Afhankelijk van de hoeveelheid chocolade (giftige stoffen) die een hond naar binnen heeft gekregen, dienen de volgende symptomen zich vaak in onderstaande volgorde aan:
- Braken
- Veel drinken
- Veel plassen
- Onrustig/overactief gedrag
- Diarree
- Een snelle hartslag
- Een verhoogde lichaamstemperatuur
- Urineverlies
- Stijfheid van de spieren
- Trillen
- Overdreven reflexen
- Wankelende zigzaggang
- Epileptische aanvallen
- Blauw gekleurde slijmvliezen
- Coma
- Overlijden
Indien een hond chocolade heeft opgegeten moet men zo snel mogelijk contact opnemen met een dierenarts. De kans is groot dat de hond vervolgens naar de dierenarts moet voor een injectie, om hem te laten braken.
Een extra gevaarlijke combinatie is pure chocolade met nootjes.
Pinda's en noten
Pinda's en noten kunnen veel ellende veroorzaken bij honden. Pinda's kunnen leiden tot (ernstige) diarree maar kan ook een heftige allergische reactie geven die zelfs fataal voor de hond kan worden. Op noten kunnen (giftige) schimmels zitten waar honden erg ziek van kunnen worden. Macadamia noten staan erom bekent dat ze problemen zoals braken, verhoging, wankelende zigzaggang en sloomheid kunnen geven. Maar ook walnoten moeten vermeden worden omdat ze een hond ernstig ziek kunnen maken. Daarnaast bevatten (bijna alle) noten een hoog gehalte aan fosfor, wat blaas- en nierstenen met zich mee kan brengen.
"De ui familie"
De "ui familie", de zogenaamde alliumsoorten, beschadigen rode bloedcellen waardoor er vervolgens bloedarmoede zal ontstaan. Bloedarmoede is onder anderen te herkennen aan bleke slijmvliezen, lusteloosgedrag en (te) snelle ademhaling. De rode bloedcellen raken beschadigd door disulfide en sulfoxide die in de alliumsoorten zitten. Symptomen treden niet acuut op, deze dienen zich meestal pas enkele dagen later aan. In sommige gevallen zijn de klachten dusdanig ernstig dat een bloedtransfusie noodzakelijk zal zijn.
Tot "de ui familie" behoren:
- Uien
- Knoflook
- Bieslook
- Prei
Disulfide en sulfoxide zijn voor een hond giftig in alle vormen, het maakt niet uit of de producten rauw, gekookt, gedroogd of in poedervorm zijn. In veel producten wordt uienpoeder gebruikt, zoals bijvoorbeeld in potjes babyvoeding.
Rauw varkensvlees
Het eten van rauw varkensvlees kan voor honden
dodelijk zijn. Varkens kunnen een virus bij zich dragen die De ziekte van Aujeszky (ook wel Pseudorabiës genoemd) veroorzaakt. Symptomen die bij deze virusziekte horen zijn kwijlen en agressief gedrag waarna ze uiteindelijk zullen sterven. Geef uw hond daarom nooit rauw varkensvlees, zelfs geen klein stukje, er kan altijd een risico bestaan dat het vlees besmet is. Mensen zijn ongevoelig voor het virus.
Rozijnen en druiven
Druiven en rozijnen worden vaak gezien als gezonde en voedzame producten, helaas is dit voor een hond niet het geval. Rozijnen en druiven zijn juist erg
giftig voor onze Bello's en Fifi's, ze kunnen zelfs zoveel schade aan richten, dat honden eraan kunnen overlijden. De wetenschap is er tot op heden nog niet achter welke stof in de vruchten zo giftig is voor een hond, mogelijk ligt de oorzaak bij bestrijdingsmiddelen maar het kan ook een overdosis van een bepaalde stof in de druif zelf zijn. Druiven in gedroogde vorm (rozijnen) zijn veel giftiger dan een druif die vol sap zit, zo kan een hondje van tien kilo overlijden na het eten van 300 gram druiven, terwijl voor hetzelfde hondje 110 tot 300 gram rozijnen al een dodelijke dosis kan zijn. Het maakt geen verschil of de hond druiven met pit eet of zich tegoed doet aan pitloze druiven, ze zijn allebei even toxisch. Een extra gevaarlijke combinatie is elitehaver, een mix van nootjes en
rozijnen.
Symptomen die optreden na het eten van rozijnen en druiven zijn: overgeven, diarree, lusteloosheid, buikpijn, veel drinken, niet eten en rillen. In het ergste geval treed er na enkele dagen nierinsufficiëntie (nierfalen) op en zal een dierenarts het dier uit zijn lijden moeten verlossen door middel van euthanasie. Indien men tijdig hulp in schakelt van een dierenarts bestaat er een overlevingskans.
Alcohol
Het is eigenlijk wel logisch dat alcohol slecht is voor honden. Alcohol kan bij de mens immers ook veel schade aanrichten in het lichaam. Aangezien honden een kleine(re) lichaam hebben, treed er bij hun veel sneller schade op. Vooral de lever is erg gevoelig voor beschadiging. Maar alcohol kan tevens diarree, braken, ademshalingsproblemen en coma veroorzaken. In het ergste geval kan een hond overlijden na het drinken van alcohol. Bij kleinere honden wordt er meer schade in het lichaam aangericht dan bij grote honden.
Aardappelen
Rauwe aardappelen zijn giftig voor een hond, met name de schil en de uitlopers (spruiten) zijn erg giftig door het aanwezige solanine. Hoe groener de schil van een aardappel is, des te hoger de concentratie solanine in de aardappel zal zijn. Het gif geeft ademhalingsmoeilijkheden, soms in dusdanige erge mate dat het dier zal sterven. Daarnaast geeft het gif maagproblemen (necrose) en breekt het de rode bloedcellen af.
Gekookte geschilde aardappelen zijn daarentegen juist wel goed voor honden mits er geen kruiden en/of zout aan zijn toegevoegd.
Cafeïne
Cafeïne is giftig en kan bij een te hoge dosering dodelijk zijn. Symptomen die optreden bij een cafeïnevergiftiging zijn versnelt ademhalen, snelle hartslag, onrustig gedrag, inwendige bloedingen, trillen en ongecontroleerde spierbewegingen. Er bestaat geen tegengif of behandeling tegen een overdosis cafeïne.
Enkele producten de cafeïne (kunnen) bevatten:
- Koffie
- Thee
- Energie drankjes
- Cola
- Choclade
Xylitol
Xylitol is een zoetstof die in veel producten wordt gebruikt om suiker te vervangen of om producten zoeter te laten smaken. Indien een hond teveel xylitol binnen krijgt, zal de alvleesklier sneller gaan werken. Een actieve alvleesklier produceert insuline waardoor de suikerspiegel vervolgens zal dalen. Op het moment dat de suikerspiegel te laag wordt, zal het dier gaan overgeven, in apathische toestand komen en zijn coördinatie verliezen. In het ergste geval kunnen er epileptische aanvallen optreden en lever insufficiëntie ontstaan.
Zout
Indien een hond te vaak een snack(je) krijgt voorgeschoteld of gezellig chipjes mee eet, kan hij te veel zout binnen krijgen. Te veel zout leidt in eerste instantie tot veel drinken maar ook braken en diarree zijn symptomen die horen bij een te hoge zoutconsumptie. In zeer erge gevallen, kunnen er epileptische aanvallen ontstaan en kan een hond er zelfs aan overlijden.
Overige voedingsmiddelen
- Bladeren en stengels van tomaten bevatten net als aardappelen de giftige stof solanine wat schadelijk is voor mens en dier.
- Champignons zijn voor onze honden dusdanig giftig dat ze er zelfs aan kunnen overlijden.
- Melk kan diarree en allergie veroorzaken.
- Botten van kip en kalkoen zijn te scherp en breekbaar waardoor er inwendige bloedingen kunnen ontstaan.
- Gekruid voedsel kan maagklachten geven.
- Bij het opeten van een klokhuis (appel) kan er giftige waterstofcyanide (blauwzuurgas) uit de pitten vrijkomen, dit geldt eveneens voor pitten van perziken en pruimen.
- Rauwe eieren kunnen een salmonella infectie met zich mee brengen waar een hond erg ziek van kan worden.
- Advocado's bevatten (voor veel zoogdieren en vogels) het giftige vetzuur persine. Persine kan leiden tot alvleesklierontsteking, ademhalingsproblemen en vochtophopingen in vitale organen zoals longen en hart maar ook in de buikholte. Zowel het vruchtvlees, de pit als de schil bevatten allen persine.
Verpakkinsmateriaal
Pas altijd goed op met verpakkingsmateriaal waar nog etensresten of etensgeuren aan zit. Een hond kan op die manier plastic of andere verpakkingsmaterialen opeten. Hier kunnen eveneens schadelijke stoffen in zitten maar bovenal kunnen ze leiden tot een verstopping in de maag of het darmkanaal. Tevens kunnen honden stikken in de verpakkingsmaterialen. Gooi afval daarom altijd direct weg in een goed afgesloten vuilnisbak of container.
Tot slot
Voorkomen is beter dan genezen, laat nooit voedingsmiddelen onbeheerd op een tafel, kast of aanrecht liggen. Daarnaast is het erg belangrijk dat uw hond niet zelf de keukenkastjes kan openen waar voedingsmiddelen en chemicaliën in staan. Laat bovendien nooit medicijnen binnen bereik van de hond staan, zo is een paracetamol giftig voor een hond en kan het een dodelijke uitwerking hebben.
Heeft uw hond toch iets opgegeten wat schadelijk of giftig voor hem is, neem altijd direct contact op met een dierenarts. Hij of zij kan u actuele en vooral belangrijke informatie geven wat u moet doen. Ook bij twijfel altijd contact opnemen met de dierenarts, het kan een leven redden.