Volièrevogels in de winter, hoe houd ik mijn vogels gezond?

Een volière met vogels is leuk om naar te kijken en leuk om naar binnen te gaan. Echter, in de winter moeten de vogels genoeg warmte vinden om te overleven. Voor sommige vogels is dit makkelijk, andere soorten hebben meer hulp nodig om de winter door te komen.
Welke soorten

Geschikte volière
Niet iedere volière is geschikt om vogels ook ’s winters buiten te houden. Een binnenhok is belangrijk. De vogels kunnen daar schuilen voor regen, sneeuw en hagel, maar ook voor de wind. Een stevig binnenhok levert al snel een paar graden temperatuurverschil op met de buitenlucht.Een volière moet aan tenminste twee kanten afgedekt zijn, bijvoorbeeld door een huis of een schutting. Op deze manier blaast de wind niet door de kooi heen. Ideaal is het plaatsen van de volière tegen het huis aan. Wanneer de verwarming in huis aanstaat, wordt de volière meteen een beetje mee verwarmd. Dit scheelt weer een paar graden, die net het verschil kunnen maken.
Extra isolatie en bescherming
De volière kan extra worden beschermd tegen de elementen door plastic platen of golfplaten tegen de volière aan te zetten in de koudste perioden. Het ziet er ongezellig uit, maar beschermt de vogels tegen directe invloeden van het weer, inclusief de wind. In extreem koude omstandigheden kan de volière enigszins worden geïsoleerd met bijvoorbeeld bubbeltjesplastic. Let hierbij wel op dat de vogels er niet aan kunnen knagen! Over het algemeen is het isoleren van het gehele hok niet nodig. Het isoleren van het binnenhok is echter wel aan te raden in een koude winter. Op deze manier kunnen de vogels ergens vorstvrij zitten.Water
Vogels drinken relatief weinig. Toch hebben ze een constante toevoer van water nodig. Bij vrieskou is dit een probleem, aangezien ze geen bevroren water kunnen drinken. Om toch voor voldoende vocht te zorgen, moeten de vogels regelmatig nieuw water krijgen. Het is ook mogelijk om het water vloeibaar te houden. Door water in grotere hoeveelheden te geven duurt het bijvoorbeeld langer voordat het bevroren is. Water in een binnenhok geven helpt ook tegen het bevriezen. Druivensuiker kan in kleine concentraties aan het water worden toegevoegd. Op deze manier wordt het vriespunt van water verlaagd. Daarbij geeft het de vogels extra energie, wat ze zeker kunnen gebruiken.Als je vogels hebt die graag badderen is het aan te raden te zorgen voor een klein oppervlakte aan badderwater. Zeker tropische vogels zijn niet altijd in staat zelf te bepalen of het gezond voor ze is om een bad te nemen. Een natte vogel is gevoeliger voor vorst dan een droge vogel.