Hondenras: Duitse Pinscher

Hondenras: Duitse Pinscher Naast de Dwerg Pinscher en de Dobermann Pinscher is er ook de minder bekende Duitse Pinscher. Dit is de middenslag Pinscher die qua bouw en vorm van de kop veel overeenkomsten toont met zijn collega Pinschers. Het is een vrolijke, zelfverzekerde hond wiens energieke optreden veel mensen op zal vallen.

Geschiedenis

De Duitse Pinscher is een heel oud ras uit Duitsland. Ze hebben dezelfde voorouders als de Schnauzer. In 1880 werd de rasstandaard vastgelegd. Er zijn echter al beeltenissen bekend van Pinschers uit de 16e en 18e eeuw. In 1895 werd in Duitsland de eerste Pinscherclub opgericht. Deze club was er voor de Duitse Pinscher en de Schnauzer, toen ook wel ruwharige Pinscher genoemd.

Het voortbestaan van dit ras heeft vaak aan een zijden draadje gehangen. Het ras overleefde de Eerste en Tweede Wereldoorlog met moeite en in 1956 was de Duitse Pinscher bijna uitgestorven. Gelukkig zette kynoloog Werner Jung zich in om het ras te redden. Hij vond vijf Pinschers met de zuivere bloedlijnen van de oude Pinscher en is daar mee gaan fokken. Hij bouwde zo een bestand van Duitse Pinschers op waar de huidige fokkers nog steeds op voortborduren.

De hond werd veelal gehouden om ratten en muizen te bestrijden op boerderijen. Daar heeft hij ook zijn naam aan te danken. Het Engelse ‘to pinch’ betekent knijpen of klemmen. Wanneer een Pinscher een rat of muis vangt, omklemt hij deze met zijn poten. Dit is nog steeds terug te zien in de manier van spelen van de Pinscher. Ook slaat hij net als een kat met zijn voorpoten naar zijn prooi.

Tegenwoordig wordt hij niet veel meer gehouden als stalhond, maar meer als waak- of gezinshond. In Nederland zijn de eerste Pinschers vanaf 1968 gekomen, maar ze zijn nog steeds vrij zeldzaam. Het aantal ligt in Nederland rond de 500.

De kwaliteit van het ras ligt hoog. Door de zuivere fok zijn er nauwelijks gezondheidsproblemen bij dit ras. Het is een sterke hond die veel kan hebben.

Uiterlijk

De Duitse Pinscher is tussen de 43 en 50 cm hoog en heeft een gewicht van 13 tot 18 kilo. Het is een elegante, gespierde hond met een trots voorkomen en vloeiende contouren. Verder is hij vierkant gebouwd. Dat wil zeggen dat de lengte van zijn lijf gelijk is aan de hoogte. De kop verloopt wigvormig met en alerte uitdrukking. Hij heeft donkere ogen. De oren zijn hoog aangezet en meestal hangen ze half af naar voren of opzij. Zijn staart is hoog aangezet en hoog gedragen.

Tot voor kort werden de oren en staart gecoupeerd wat de Pinscher net als de Dobermann een wat agressief uiterlijk gaf. Tegenwoordig is couperen niet meer toegestaan. Met het behoud van zijn flapoortjes en vrolijke kwispelende staart is het vrolijke en vriendelijke uiterlijk van de Duitse Pinscher gewaarborgd.

Vacht

De Duitse Pinscher heeft een korte reebruine, roodbruine of zwart met rode vacht. De vacht is zeer eenvoudig in onderhoud en makkelijk glanzend te houden. Zo nu en dan de losse haren er uit borstelen met een rubberen borstel is voldoende.

Karakter

 • Temperamentvol: De Duitse Pinscher is zelfverzekerd zowel los als aan de lijn en houdt zijn omgeving goed in de gaten. Hij drijft graag zijn zin door.
 • Waaks: De Pinscher is een goede bewaker van huis en haard. Hij houdt alles nauwlettend in de gaten en is wantrouwig ten opzichte van vreemdelingen.
 • Intelligent: De Pinscher is een intelligente hond. Hij leert oefeningen en spelletjes makkelijk en snel aan.
 • Vrolijk: De Duitse Pinscher is altijd vrolijk, opgewekt en gezellig. Hij is altijd in voor een spelletje.
 • Veelzijdig: De combinatie van vrolijkheid en intelligentie maakt de Pinscher een veelzijdige en werkwillige hond. Hij is daardoor voor van alles inzetbaar. Behendigheid, gehoorzaamheid, fietsen, flyball, clickertraining, het erf bewaken; niets is hem te veel. Hij houdt van afwisseling en wanneer een nieuwe activiteit wordt aangeboden heeft hij de volle aandacht. Met zijn tomeloze energie en werklustige houding is hij niet snel moe te krijgen. Desondanks is hij niet al te veeleisend op het gebied van beweging. Wanneer er minder tijd is voor een wandeling, is hij ook tevreden met een spelletje of zoektocht binnenshuis.
 • Toneelspeler: Met zijn slimmigheden kan de Pinscher u goed voor de gek houden. Krijgt hij op zijn kop, dan stelt hij zich flink aan om zichzelf te sparen. Ook is de Pinscher erg inventief. Hij kan met gemak een kastdeurtje, prullenbak of tuinhekje open maken en eten weet hij goed te vinden.
 • Zonaanbidder: De Pinscher heeft ook een luie kant: als de zon schijnt is de Duitse Pinscher degene die er het eerst in ligt!
 • Jachtinstinct: Van oudsher is de Pinscher een goede jager. Als hij een konijn of muis ruikt, spurt hij er snel achteraan. De eigenaar moet van goeden huize komen om hem dan onder appèl te houden!
 • Gezelschapshond: De Pinscher is erg loyaal aan zijn baas en gezin. Het liefst gaat hij overal mee naar toe en hij is dan ook een echt maatje.
 • Huishond: De Duitse Pinscher is prima geschikt als huishond. Wanneer hij voldoende aandacht en beweging krijgt, is hij binnenhuis een rustig en prettige hond. Doorgaans is hij goed met kinderen. De Pinscher kan zowel op een boerderij gehouden worden als in de stad. Als hij maar deel uit mag maken van het gezin is hij tevreden. De Pinscher buitenshuis houden is geen optie. Daar zou hij erg ongelukkig van worden. In een flat kan de hond goed gehouden wanneer hij voldoende beweging krijgt. Een tuin om even in te spelen stelt hij echter wel op prijs. Deze moet wel goed omheind zijn want anders graaft of springt de hond zich makkelijk een uitweg!

De eigenaar

Als baas van een Duitse Pinscher dient u stabiel, consequent en liefdevol te zijn. De Pinscher gedijt het best bij duidelijke regels. Krijgt hij die niet, dan maakt hij daar direct misbruik van.

Humor en inventiviteit zult u ook nodig hebben als Duitse Pinscher baas. Met zijn slimme trucs kan hij u wel eens te slim af zijn en uw geduld op de proef stellen. Maar hij kan u ook flink aan het lachen maken!

De Pinscher is een snelle hond en kan er snel van tussen gaan als u even niet oplet. Hij is een goede eter en heeft er geen enkel probleem mee om eens steentjes of andere troep van de straat uit te proberen. Geduld en alertheid is dan ook een eigenschap die u bij het houden van een Pinscher zeker moet hebben.

Lees verder

© 2011 - 2024 Bubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de Labrador RetrieverDe Labrador Retriever, afgekort Labrador, is een hondenras dat afstamt van de St. Johns-hond. Deze hond werd door eskimo…
De voornaamste jachthonden: een overzichtReeds sinds mensenheugenis jagen mens en hond samen. Maar niet alle honden zijn geschikt om getraind te wordenvoor de ja…
Dierenweetjes - HondenDierenweetjes - HondenOver honden (Canis lupus familiaris) raken we nooit uitgepraat. Met de volgende hondenweetjes kan je vrienden en familie…

Hondenrassen: KuvaszHondenrassen: KuvaszDe kuvasz is een van oorsprong Hongaarse hond uit de Oeral. De hond heeft van oorsprong de taak om de mens en de kudde t…
Nagels knippen bij de katNagels knippen bij de katEen kat heeft 18 scherpe, kromme nagels die erg belangrijk voor ze zijn. Ze kunnen op bijna elke ondergrond naar bovenkl…
Bronnen en referenties
 • Duitse Pinscher Vereniging
Bubo (94 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.