Dierenweetjes - Honden

Dierenweetjes - Honden Over honden (Canis lupus familiaris) raken we nooit uitgepraat. Met de volgende hondenweetjes kan je vrienden en familieleden ongetwijfeld entertainen. Bestaat er een hond die niet kan blaffen? Welke hondenrassen zijn het slimst? Wat moet je doen als je hond ergens bang voor is? Kunnen een chihuahua en een Deense dog met elkaar paren? Mag je de oren van een hond piercen? Etc.

Wat is het slimste hondenras ter wereld?

Om te achterhalen welk hondenras het intelligentste is, baseerden wetenschappers zich op de mogelijkheid tot het aanleren van nieuwe truukjes. Belangrijk bij het bepalen van de intelligentie was het aantal herhalingen dat de hond nodig had om een truukje correct uit te voeren. De honden uit de top 10 van de intelligentste hondenrassen konden na slechts 5 herhalingen de opdrachten in 95% van de gevallen tot een goed einde brengen.

Top 10 slimste hondenrassen

  1. Border collie
  2. Poedel
  3. Duitse scheper
  4. Golden retriever
  5. Doberman pinscher
  6. Sheltie
  7. Labrador retriever
  8. Vlinderhondje
  9. Rottweiler
  10. Australische veedrijvershond

Bestaat er een hond met een blauwe tong?

Ja. De chowchow heeft een blauwe tong. Opvallend zijn ook zijn rechte achterpoten die op die van een kat lijken. De chowchow komt oorspronkelijk uit China.

Bestaat er een hond die niet kan blaffen?

Ja. De basenji uit centraal Afrika kan alleen klanken uitstoten die meer op een soort gejodel of op het huilen van een wolf lijken dan op het blaffen van een hond.

Kan een hond beter ruiken dan een mens?

Een hond ruikt maar liefst 10.000 keer beter dan een mens. Hun reukhersenen zijn 10% groter dan bij ons en net zoals katten zijn honden uitgerust met het orgaan Jacobson waarmee ze via de bek geuren kunnen proeven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat sommige speurhonden voor de douane en de politie werken. Ze kunnen gemakkelijk koffers met drugs en bommen opsporen en ze kunnen een hulp zijn bij het terugvinden van vermiste personen. Honden kunnen ook beter horen dan mensen. Hun ogen zijn dan weer een stuk slechter.

Wat is het grootste hondenras ter wereld: de Deense dog, de dobermannpinscher, de sint-bernardshond, of de Ierse wolfshond?

Het grootste hondenras ter wereld is de Ierse wolfshond. Zijn schouderhoogte is bijna één meter.

Kunnen een chihuahua en een Deense dog met elkaar paren?

Als beide dieren loops zijn zullen een chihuahua en een Deense dog met elkaar willen paren. Het verschil in grootte heeft totaal geen invloed op de ‘aantrekkingskracht’ tussen beide rassen. Bij het paren zelf zullen ze echter wel op moeilijkheden stuiten en de vrouwelijke chihuahua kan er zelfs het leven bij laten. Zou de chihuahua toch zwanger raken van een Deense dog, dan zou ze de te grote puppies onmogelijk kunnen dragen. Enkel een hypothese? Er zijn al puppies gekend die half chihuahua en half Rottweiler zijn.

Wat moet je doen als je hond ergens bang voor is?

Als je hond ergens bang voor is, is het beter dat je niet reageert. Hij zal dan denken dat er geen gevaar dreigt en vanzelf kalmer worden. Weersta dus aan de verleiding om hem te troosten of te straffen, zelfs als hij veel blaft of extreem reageert.

Welke methode gebruikt de puli om weggelopen schapen naar de kudde terug te brengen?

De puli uit Hongarije heeft een wel heel bijzondere methode om weggelopen schapen terug naar de kudde te brengen. Hij springt namelijk op de rug van de schapen. Het schaap krijgt er gauw genoeg van om de hond op haar rug te hebben en laat zich gemakkelijk naar de kudde terugbrengen.

Waarom eten honden hun eigen uitwerpselen op?

Vaak eten honden hun eigen uitwerpselen en die van andere honden op en soms zelfs die van paarden en katten. Dit gedrag noemen we coprophagie. Voor moeders is het heel normaal om dit bij haar puppies te doen omdat het deel uitmaakt van het opvoedingsproces. Als ze het achterwerk van haar kleintjes likt, reageren die door hun behoeftes te doen. De moeder gaat dit dan opeten of –likken om de ruimte proper te houden. Waarom sommige volwassen honden dit doen, is voor wetenschappers nog altijd een raadsel. Sommigen denken dat de honden dit doen om een voedseltekort aan te vullen of omdat de onverteerbare voedselresten (zoals stukjes rijst) in de uitwerpselen smakelijk lijken. Anderen denken dan weer dat honden dit uit angst en verveling doen en dat het een manier is om de aandacht te trekken.

Mag ik de oren van mijn hond piercen?

Baasjes doen er tegenwoordig alles voor om hun hond zo modieus mogelijk te maken: chique halsbandjes en leibanden, opvallende hondenjasjes, zonnebrillen, petjes, ja, er bestaan zelfs trouwjurkjes voor honden. Dus waarom je hond geen mooie piercing geven? De oren van een hond zijn echter bijzonder dun en bij een piercing is de kans groot dat ze scheuren. Hondenoren bloeden bovendien gemakkelijk en ze zijn erg gevoelig voor pijn. Een piercing voor een hond is dus geen goed idee.
© 2008 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de ChihuahuaAlles over de ChihuahuaDe Chihuahua is het kleinste hondje ter wereld. De geschiedenis van deze hond is nog steeds niet helemaal duidelijk. Maa…
De Chihuahua, karaktereigenschappen en verzorgingDe Chihuahua, karaktereigenschappen en verzorgingDe Chihuahua is een erg populair hondenras. Een klein hondje, met een stevig karakter! Verder heeft deze hond een kenmer…
Een zeer klein hondenras: de chihuahuaEen zeer klein hondenras: de chihuahuaDe chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld. Hij is zo klein, dat de schouderhoogte niet meer genoemd wordt als ra…
De Chihuahua, het kleinste hondenras ter wereld!De Chihuahua, het kleinste hondenras ter wereld!De chihuahua is een erg populair hondenras. Zij stammen uit Mexico. Oorspronkelijk waren chihuahua's kortharig. Door kru…

Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Katten en katjesKatten en katjesDe kat is en blijft een opmerkelijk dier. Gaat haar eigen gang en kan soms zelfs heel hautain overkomen en toch wordt de…
Bronnen en referenties
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 19-06-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.