Nagels knippen bij de kat

Nagels knippen bij de kat Een kat heeft 18 scherpe, kromme nagels die erg belangrijk voor ze zijn. Ze kunnen op bijna elke ondergrond naar bovenklimmen, soms zelfs loodrecht. Meestal slijten de nagels vanzelf, maar wat nou als je jouw kat binnen houdt? Of als je toch vermoedt dat de nagels te lang worden? Of als de kat jouw meubels molesteert…

De kattenpoot

Een kat heeft 18 nageltjes; 5 aan elke voorpoot, 4 aan elke achterpoot. De nagels zijn heel belangrijk voor katten, zonder kunnen ze onmogelijk in bomen klimmen, over schuttingen klauteren enzovoorts. De achterpoten en -nagels zijn de drijvende kracht bij het klimmen, de voorpootjes werken als veiligheidsmechanisme. Ook heeft de kat voetkussentjes, die heel gevoelig zijn en veel informatie doorgeven. De voorpoot heeft 5 teenkussentjes, de achterpoot 4. De nagel aan de voorpoot die overeenkomt met onze duim wordt gebruikt bij het klimmen en bij het vangen van een prooi.

Elke nagel heeft een doorbloede kern. Daar omheen zit de harde nagel, die in lagen van keratine is opgebouwd. De nagel zit binnenin vast aan het laatste teenkootje. De nagel kan worden ingetrokken onder een huidplooi, waar onder het teenkussentje zit.

Wanneer moet je de nagels knippen?

Het is lang niet bij alle katten nodig om de nagels te knippen. Bij veel katten slijten de nagels vanzelf al af, doordat ze buiten op harde ondergrond lopen en veel aan bomen krabben. Bij oudere katten, of katten die veel binnen zijn en niet aan de krabpaal krabbelen, kunnen de nagels wel te lang worden. Omdat de kans er is dat de nagels ingroeien of – niet op de laatste plaats – de kat door zijn lange nagels aan meubels blijft haken en die daarmee kapot maakt, zullen dan de puntjes van de nagels afgeknipt moeten worden. Ook bij katten die wel buiten lopen is het belangrijk af en toe de zijnageltjes (de duim) te controleren. Deze groeit soms te ver door, omdat die veel minder in contact komt met de ondergrond.

In het verleden werden de nagels nog wel eens geamputeerd (uitgetrokken) om te voorkomen dat de kat het meubilair zou stuk maken, of zou kunnen krabben. Nu is dit in Nederland gelukkig verboden. Een kat zonder nagels raakt namelijk extreem gefrustreerd, kan niet meer klimmen en kan zich op geen manier verzetten tegen aanvallen van andere dieren.

Het is handig om al op jonge leeftijd te beginnen met het knippen van de nageltjes, zodat ze er op latere leeftijd geen drama van maken.

Hoe de nagels knippen?

Nagels knippen bij de kat gebeurt met een speciaal nagelknipschaartje, die zijn gewoon in de dierenwinkel verkrijgbaar. Ga je de nagels van je kat knippen, doe dat dan als volgt:
  • Zorg dat je met z’n tweeën bent, zodat de ene persoon de kat kan vast houden en de andere zijn handen vrij heeft om te knippen.
  • Pak een pootje en druk om het voetkussentje om de nagels te voorschijn te laten komen.
  • Knip nu bij elke nagel een klein puntje af. Zorg dat je niet in het leven komt, daar zitten namelijk bloedvaten en pijnzenuwen. Bij een kat met lichte nagels is makkelijk te zien waar het leven begint, want daar zie je een roze kleur binnen in de nagel. Bij donkere nagels moet je dus het minimale wat nodig is er af.
  • Heb je toch te ver geknipt en bloedt de nagel, dan moet dat zo snel mogelijk dicht geschroeid worden. Dit kan door een heet mes of brandende lucifer er tegen aan te houden.
  • Geef de kat iets lekkers als alles klaar is als beloning.

Vind je het toch een beetje eng om zelf de nagels te knippen of heb je een kat die heel lastig is met knippen, dan kan je het altijd laten doen door een dierenarts of bij een trimsalon.
© 2011 - 2024 Appleann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hond EHBO: Pedicure; ingegroeide en bloedende teennagelsAls u uw hond als pup al aan behandelingen zoals het verzorgen van zijn vacht, schoonmaken van zijn oren en het knippen…
Nagels knippen bij baby's en jonge kinderenNagels knippen bij baby's en jonge kinderenTien vingertjes en tien teentjes. Zo schattig, die kleine handjes en voetjes van baby's. Alles erop en eraan, dus ook tw…
Broze nagels, hoe krijg je ze sterker?Broze nagels, hoe krijg je ze sterker?Vervelend is het wanneer je broze nagels hebt die bij het minste of geringste afbreken. Wat kun je eraan doen om je nage…
Je eigen haar kun je prima knippenJe eigen haar kun je prima knippenJe kunt zelf je haar knippen voor de spiegel. Zorg er echter wel voor dat je haar nat is en dat je over de juiste materi…

Hondenras: Duitse PinscherHondenras: Duitse PinscherNaast de Dwerg Pinscher en de Dobermann Pinscher is er ook de minder bekende Duitse Pinscher. Dit is de middenslag Pinsc…
De Singapura katDe Singapura katDe Singapura is een relatief jong ras wat – zoals de naam het al zegt – zijn oorsprong vindt in Singapore. Vorige eeuw i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ana J, Pixabay
  • www.cattish.nl
  • www.plusdierenklinieken.nl
  • www.dierendokter.nl
Appleann (93 artikelen)
Gepubliceerd: 10-10-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.