Help, mijn kat plast in huis!

Help, mijn kat plast in huis! Als je kat plotseling in huis plast, is dat natuurlijk heel vervelend. Vooral wanneer dit op plekken gebeurt die niet gemakkelijk zijn schoon te maken, zoals de bank, de vloerbedekking of je dekbed. Kattenplas bevat veel ammoniak en dit zorgt voor de doordringende, vieze geur. Wanneer je kat niet meer (uitsluitend) op de bak plast, heeft dit echter altijd een reden. Soms is een ziekte of aandoening de oorzaak of wellicht markeert de kat zijn territorium. Vaak is er echter sprake van stress. Als je ineens urine van je kat in huis vindt, is het om te beginnen belangrijk om te weten of je kat dit bewust of onbewust doet. In dit laatste geval realiseert je kat zich meestal niet dat hij zijn plas laat lopen. Hij is incontinent en je vindt de plas dan vooral op de plekjes waar je kat veel ligt of slaapt. Incontinentie wordt meestal veroorzaakt doordat de sluitspier in de blaas is verslapt en niet meer genoeg kracht heeft om de uitgang gesloten te houden. Incontinentie komt bij katten niet zo veel voor. In verreweg de meeste gevallen plast je kat bewust naast de bak. De oorzaak hiervan kan een ziekte of aandoening zijn, het markeren van zijn territorium of stress.

Lichamelijke oorzaak: blaasontsteking of blaasgruis

Wanneer je kat een blaasontsteking of blaasgruis heeft, vind je meestal verschillende kleine plasjes in huis. Soms zit er zelfs bloed bij de urine. Door de blaasontsteking of verstopping van de plasbuis met blaasgruis, heeft je kat een enorme aandrang om te plassen. Het zal je over het algemeen dan ook opvallen dat je kat vaak probeert te plassen (al dan niet op de bak), maar dat hij weinig tot geen urine produceert. Door de grote aandrang, kan je kat zijn plas niet ophouden en haalt hij de kattenbak vaak gewoonweg niet. Plassen met een blaasontsteking is bovendien pijnlijk. Je kat associeert de kattenbak dan vaak met pijn en zal hem dus liever vermijden.

Een kater die niet kan plassen of slechts enkele druppels urine produceert is een spoedgeval! De plasbuis van een kater is erg nauw en kan gemakkelijk verstoppen met blaasgruis (kleine steentjes). De urine kan de blaas niet verlaten, waardoor je kat zichzelf vergiftigt. Gifstoffen die normaal via de urine het lichaam verlaten, worden nu in het bloed opgenomen. Wanneer je kat niet behandeld wordt, kan hij binnen 24 uur overlijden. Een enkele keer kan door de enorme druk in de blaas, de blaas knappen. Bij een poes zal slechts heel zelden een volledige verstopping voorkomen, omdat de plasbuis korter en wijder is dan bij een kater. Behandeling van een blaasontsteking of blaasgruis is echter altijd noodzakelijk.

Markeren van het territorium: sproeien

Vooral ongecastreerde katers willen hun territorium nog weleens markeren door veelvuldig te sproeien. De kat staat dan met trillende, rechtopstaande, staart en sproeit een klein beetje urine naar achteren tegen een vertikaal oppervlak, zoals de deur, de kast of de gordijnen. Wanneer de kat urine sproeit, neemt hij dus niet de gebruikelijke plashouding aan. Ook gaat het meestal maar om een kleine hoeveelheid urine, die overigens wel sterk ruikt. De kat sproeit vooral aan de rand van zijn territorium, waar hij zelf vaak in- en uitloopt, dus bijvoorbeeld bij de voor- of achterdeur. Sproeien is eigenlijk een heel normaal en natuurlijk gedrag. Je kat geeft een vertrouwd geurtje af aan de omgeving, waardoor hij zich veilig voelt. Daarnaast laat hij andere katten in de omgeving op deze manier weten dat ze zich in zijn territorium bevinden. Vaak doet hij dit om de andere katten uit zijn buurt te houden, maar soms dient het sproeien ook juist om krolse poezen aan te trekken. Sproeigedrag in huis komt vooral voor wanneer er meerdere katten in één huis leven. Overigens kan ook een ongecastreerde (krolse) poes sproeien, al gebeurt dit veel minder vaak dan bij ongecastreerde katers. In negen van de tien gevallen zal het sproeigedrag verdwijnen wanneer je je kater of poes laat castreren.

De kattenbak zelf veroorzaakt vaak onzindelijkheid

Wanneer je kat op slechts één andere plek in huis plast, is de oorzaak van zijn onzindelijkheid vaak de kattenbak zelf. Een kat is een gewoontedier en houdt niet zo van veranderingen. Gebruik je sinds kort andere kattenbakkorrels of heb je de kattenbak verplaatst, dan is dit mogelijk de reden dat je kat een andere plek in huis uitkiest om te plassen. Een kat is ook een schoon dier en een vuile kattenbak wordt niet gewaardeerd. Schep minstens twee keer per dag de urine en ontlasting uit de kattenbak en maak de bak minimaal één keer per week helemaal schoon met warm water en bijvoorbeeld chloor (wel goed naspoelen met schoon water!). Chloor ontsmet goed en blijkt daarnaast een aantrekkende werking te hebben op katten. Sommige aandoeningen zorgen ervoor dat je kat meer gaat drinken en plassen. Hoewel je de kattenbak wellicht net zo vaak schoonmaakt als normaal, wordt hij door het overmatige plassen veel sneller vuil. Chronische nierinsufficiëntie (slecht functionerende nieren), suikerziekte en een te snel werkende schildklier zijn ziekten die ertoe kunnen leiden dat je kat veel meer drinkt en plast dan normaal. Vaak zijn dit zelfs de eerste opvallende symptomen. Het is dan ook belangrijk om het plasgedrag van je kat goed in de gaten te houden.

De kattenbak kan ook op de verkeerde plaats in huis staan: te dicht bij het eet- en drinkbakje of op een te drukke plek. De bak kan het beste op een rustige, stille plaats in huis staan, waar de kat wel overzicht over de ruimte heeft. Zet de bak dus niet te dicht bij de voor- of achterdeur, langs je looppad of in een hoekje achter de kast, als de kat daardoor de ruimte niet kan overzien. Bij voorkeur staat de kattenbak in een andere kamer dan waar de kat eet en drinkt. Mogelijk heb je ook te weinig kattenbakken in huis. De algemene regel is dat je altijd één kattenbak meer hebt, dan het aantal katten dat in huis leeft.

Veel mensen geven de voorkeur aan een dichte kattenbak. Je hebt minder last van nare geurtjes en je hebt minder rommel rondom de bak. Veel katten hebben echter een hekel aan een dichte kattenbak. De ventilatie is er slecht en het stinkt er vaak erg, zeker als de ingang van de bak ook nog een luikje heeft. Het luikje wordt bovendien door veel katten als erg vervelend ervaren. Iedere keer als de kat in of uit de bak gaat, tikt het tegen zijn achterwerk. Voor sommige katten is dit zo'n nare ervaring, dat ze de bak daardoor gaan mijden. Tot slot is zo'n gesloten kattenbak nogal eens te klein. Vooral grote katers of oudere katten met gewrichtsproblemen kunnen hier veel last van hebben. Ze kunnen zich niet goed draaien of slecht de juiste houding vinden. Als de bak geassocieerd wordt met pijn of ongemak, kan dit voor de kat een reden zijn om een andere plek te zoeken waar hij zijn behoeften kan doen.

Onzindelijkheid door stress of onzekerheid

Als je kat stress ervaart, kan dit gemakkelijk leiden tot uiteenlopende gedragsveranderingen. Je kat gaat zich verstoppen, rent voor je weg, wordt agressief of bang of gaat op verschillende plekken in huis plassen. Een grote verandering in de gezinssamenstelling heeft al menig kat tot onzindelijkheid gedreven. Een echtscheiding, een kind dat uit huis gaat, de komst van een nieuwe kat, hond, partner of baby kunnen je kat erg onzeker maken. Ook een verhuizing, een verbouwing of zelfs een andere inrichting (je hebt bijvoorbeeld de bank verplaatst) kunnen de wereld van je kat – in zijn ogen – erg chaotisch en dus stressvol maken. Wanneer je op vakantie gaat of thuiskomt na de vakantie, reageren sommige katten hierop door naast de bak te gaan plassen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, doet de kat dit niet uit wraak omdat je hem 'in de steek' hebt gelaten. De waarheid is dat je kat niet erg goed om kan gaan met veranderingen en dit uit door op verschillende plekken in huis te gaan plassen. Soms ligt de oorzaak niet zo voor de hand. Wellicht komt, tijdens jouw afwezigheid, de kat van de buren stiekem op bezoek. Of misschien is je kat onlangs heel erg geschrokken toen hij op de bak zat, omdat er iets is omgevallen of omdat er buiten een harde knal klonk.

In de meeste gevallen heeft je kat gewoon even wat tijd nodig om aan de verandering te wennen. Met een beetje geduld, schikken de meeste katten zich uiteindelijk wel in de nieuwe situatie en behoren de 'ongelukjes in huis' tot het verleden. Soms blijft de kat echter hardnekkig weigeren om zijn kattenbak te gebruiken. In dat geval kan het helpen om de bak te verplaatsen naar een andere, rustige plek (en om ervoor te zorgen dat de buurkat niet meer door het luikje naar binnen kan komen!).

De geur van chloor is erg aantrekkelijk

Als je kat in huis plast, is dat erg vervelend. Pak eventuele problemen met de kattenbak dan ook goed aan (een schone bak, het vertrouwde kattengrit, de bak op de juiste plaats, voldoende bakken) of geef je kat even de tijd om te wennen aan eventuele veranderingen in het gezin of in huis.

Daarnaast kun je onderstaande tips proberen:

  • Maak de plekken waar je kat geplast heeft niet schoon met chloor, ammoniak of sterk ruikende schoonmaakmiddelen. Deze geuren stimuleren de kat juist om op die plek te plassen. Beter is om lauwwarm water te gebruiken met een flinke scheut azijn, biotex of een alcoholoplossing. Er zijn ook speciale middelen te koop in de dierenspeciaalzaak.
  • Maak de plekken waar je kat plast ontoegankelijk of onaantrekkelijk voor hem: houd je kat een paar maanden uit de babykamer of de hal of leg aluminiumfolie neer op de plaatsen waar hij vaak plast. De meeste katten vinden het gevoel en geluid van aluminiumfolie erg onaangenaam.
  • Zet een bakje met eten of een extra kattenbak neer op de plek(ken) waar je kat vaak plast.
  • Gebruik op de plaatsen waar je kat vaak plast een spray, druppels of een verdamper met speciale geurstoffen die voor katten aantrekkelijk zijn (feromonen). Feromonen werken stressverlagend.
  • Probeer eventueel meerdere soorten alternatieve kattenbakvulling (krantensnippers, aarde, turfmolm, steentjes, etc.) of doe een paar druppels valeriaan in de kattenbak (de meeste katten zijn er dol op).
  • Straf de kat niet en duw hem ook niet met zijn neus in zijn eigen urine. Dit heeft absoluut geen zin! Je kat heeft een reden om niet op zijn bak te plassen en ziet niet in dat hij iets verkeerd doet. Bovendien legt hij niet de relatie tussen het plassen en het straffen.
  • Bij de dierenarts is stressverlagende medicatie verkrijgbaar. Als het plassen naast de bak door stress wordt veroorzaakt, kan dit soms helpen. Medicatie alleen zal echter vrijwel nooit het gewenste effect hebben.

Hoe langer de onzindelijkheid van je kat duurt, hoe moeilijker het is om dit probleem op te lossen. Houd je kat dan ook goed in de gaten en grijp bij de eerste signalen direct in. Met een goede aanpak, gaat uiteindelijk meer dan 90% van de katten weer gewoon op de kattenbak.
© 2011 - 2024 Tamira, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondengedrag: plassenHondengedrag: plassenHonden plassen. Dat doen ze. Maar soms op een speciale manier: altijd bij dezelfde boom, of altijd over de plas van een…
Mijn kat plast in huis, wat te doen?Mijn kat plast in huis, wat te doen?De kat plast in huis, dat kan erg vervelend zijn. Vaak spelen bepaalde oorzaken een rol in het in huis plassen van de ka…
Waarom plast een gezonde kat in huis?Waarom plast een gezonde kat in huis?Veel kattenliefhebbers zijn ermee vertrouwd dat veel katten hun behoeften niet doen waar we zouden willen. Dit is een he…
Waarom plast mijn kat in huis en wat doe ik er tegen?Waarom plast mijn kat in huis en wat doe ik er tegen?Het gebeurt vaker dan je denkt: je kat/poes plast of sproeit in huis. En dan? Wat kun je ertegen doen? Je kat/poes heeft…

Gerstegras gezond voor kattenGerstegras (ook gekend als barley grass) is één van de gezondste voedingssupplementen die je aan katten kunt geven. Ze z…
Gerbil: Correcte huisvesting en verzorgingGerbil: Correcte huisvesting en verzorgingGerbils (of woestijnratten) zijn kleine knaagdieren die tegenwoordg meer en meer als huisdier gehouden worden. Er gaan n…
Bronnen en referenties
  • www.dierenkliniekdehaardstede.nl
  • www.plusdierenklinieken.nl
  • www.felipedia.org
Reacties

Marian, 29-09-2017
Kater 15 jaar, blaasontsteking gehad en zijn nieren werken niet optimaal meer volgens de dierenarts. We hebben speciaal voer voor hem maar hij laat overal zijn urine lopen en heeft niets in de gaten. Dus het is niet dat hij er voor gaat zitten maar het loopt er gewoon uit.
Wat zou dit kunnen zijn en is er evt een oplossing voor? Reactie infoteur, 09-10-2017
Daarover kunt u echt het beste met de dierenarts overleggen. Het gebeurt wel vaker bij katten met een blaasontsteking, omdat de blaas geprikkeld raakt. Heeft u ook iets van antibiotica en/of pijnstilling gekregen? Het is in elk geval belangrijk dat uw kat voldoende drinkt en u moet goed opletten dat hij wel blijft plassen (dat er geen sprake is van blaasgruis dat de urinebuis volledig afsluit). Ik wens u veel sterkte en uw kat veel beterschap.

Kb, 21-06-2017
Vandaag ontdekt dat de poes op mijn bankstel plast. Bah! Ze heeft al eerder zindelijkheidsproblemen gehad, maar dat was eigenlijk aan de betere hand. In het verleden heeft ze ook op bed geplast en gepoept en daarom mag ze niet meer de slaapkamers komen. Tijdens mijn vakanties plaste en poepte ze ook het volledige vloedkleed onder. Deze was niet meer te redden en kon naar de stort. Sindsdien rol ik het kleed op tijdens mijn vakantie. Mijn ouders komen dan twee maal daags in huis voor de katten. Een betere oplossing kan ik niet bedenken tijdens een vakantie.

Nu plast ze dus weer op de bank. Ik denk persoonlijk dat het stressgerelateerd is. Mijn andere poes is namelijk erg dominant. Poes nr.1 is altijd erg angstig geweest en tijgert ook regelmatig door het huis met grote ogen. Ik vrees dat ze schrik heeft voor de andere poes… en eigenlijk alles. Ze verstopt zich ook altijd als er visite is en andere mensen vragen ze zich wel eens af of ik überhaupt twee poezen heb.

Ik heb 1 kattenbak. In het verleden had ik er twee, maar deze werd echt nooit gebruikt. Daarom heb ik deze opgeruimd. Verder kunnen de katten 24 uur per dag in de tuin, welke voornamelijk als kattenbak wordt gebruikt. Ik heb een aparte strook in mijn tuin die ze veelvuldig gebruiken. Helaas blijkt dit niet voldoende en heeft mevrouw nu mijn bankstel uitgekozen.

Deze ga ik dus maar eerst grondig proberen te reinigen met groene zeep een spray voor kattenurine. Verder heb ik al een tijdje Feliway in huis (heb ik in het verleden vaker in huis gehad) maar dit werkt eigenlijk niet. Heeft iemand verder nog tips? Ik kan natuurlijk nog een afspraak maken bij de DA, maar verwacht echt dat het een stressprobleem is. Saar is al haar leven lang een enorme stresskip. Ben echt bang dat de andere poes het probleem is. Reactie infoteur, 26-06-2017
Wat een vervelend probleem. Als ik uw verhaal zo lees, lijkt stress inderdaad een redelijk aanneembare verklaring. Het probleem, naast de bak plassen van uw kat, is lastig op te lossen zolang als de oorzaak van de stress niet weggenomen wordt/kan worden. En ik kan zo natuurlijk niet beoordelen wat de exacte bron van de stress voor uw kat is. Het kan inderdaad uw andere kat zijn, maar mogelijk bezoekt een vreemde kat ook regelmatig uw tuin of zijn er andere veranderingen in of om huis? Ik wil u toch adviseren om nog minstens 1 extra kattenbak in huis te plaatsen. Op een rustige plek, waar uw poes regelmatig komt. Daarnaast wil ik ook adviseren om toch wat urine op te vangen en deze door de dierenarts te laten onderzoeken. Een blaasontsteking (bekende veroorzaker van naast de bak plassen) wordt namelijk in het merendeel van de gevallen veroorzaakt door stress. En omdat uw poes dit gedrag met tussenpozen laat zien, lijkt een onderzoekje me wel verstandig. Ik wens u veel succes!

Amore, 02-06-2016
Een van de poesen begint nu na 4 jaar precies naast de bak te pissen wie weet ik nog niet het gebeurt zeker 2 tot 4 keer in de week.
Heb wel een nieuwe kattebak maar daar was in het begin geen sprake van pas na een maand. heb het luikje ook al naar boven gezet en is best een ruime kattenbak.
Plast alleen daar dus alles drupt onder de bak.andere steentjes ook geprobeerd. heb altijd al klontvormend grint gebruikt is makkelijker schoon maken. kattenbak zit nooit te vol scheppen het altijd eruit. kattenbak staat al sinds hun geboorte op de zelfde plek geen veranderingen in gezinsleden…
wat kan de oorzaak zijn. toch voor de zekerheid de urine laten nakijken of wat. maar dan nog weet ik niet bij welke poes dit hoort. vind dit echt vervelend worden en oh ja gebeurt altijd in de nacht ik merk het wanneer ik wakker word.

gr amore Reactie infoteur, 13-06-2016
Om te beginnen is het inderdaad verstandig om de urine te laten nakijken. Een blaasontsteking of blaasgruis kan deze klachten veroorzaken. Als er geen medische oorzaak is, moet u toch heel goed kijken naar eventuele veranderingen of zaken die de kat ('s nachts) stress geven. Heeft u al eens geprobeerd om de oude kattenbak terug te zetten? Kan het zijn dat uw andere kat de ene kat lastig valt?

Kirsten, 21-02-2016
Hallo,
Wij zijn ten einde raad. Al 3 jaar plast onze poes naast de bak. Uiteraard meerdere malen bij de dierenarts geweest en telkens was de urine "schoon" en zou het gaan om stress en we hebben een aantal keren pilletjes meegekregen. Laatst toch maar weer naar de dierenarts geweest omdat er bloed bij de urine zat. Maar weer kwam eruit dat het psychisch is en de urine schoon was. Ook hebben wij alles geprobeerd. Ze heeft 2 open bakken op een rustige plek. We hebben meerdere grit geprobeerd maar dit lijkt niets uit te halen. We hebben voor een vermogen aan Feliway sprays in huis. We hebben de bakken al eens verschoven. We hebben alle kalmeringstabletjes/druppels/sprays wel gehad. We kregen de tip om onze poes wat meer te triggeren door meer te spelen omdat ze mischien zich verveeld. Ze mag naar buiten als zij wil, dit wilt ze vaak alleen als het warm weer is. Ze mag door het hele huis en we proberen haar zelfs extra te verwennen om haar beter te laten voelen. Al dat ik haar in huis kreeg ( vanaf 4 maanden) was het al een angstig poesje. Schrikt snel en is best wel mensen schuw. Alleen bij mij en mijn vriend kan ze "zchzelf" zijn. Voor andere katten/honden/mensen is zij bang.Ook de stofzuiger is zij heel angstig voor en onverwachtse bewegingen vallen ook niet in de smaak. Nu is het probleem dat Ik hoog zwanger ben en krijg het gevoel nu een keuze te moeten maken. Ik wil namelijk niet mijn baby is een vieze kattenlucht laten opgroeien of dat de baby over de grond gaat kruipen door de kattenurine. Maar ik wil natuurlijk ook niet zomaar mijn poes opgeven. Ik weet dat ik onze poes ook absoluut niet blij maak door haar te verhuizen naar een ander huisje. Ze is zo aanhankelijk aan mij, dat het haar nog veel meer stress zou geven als nu het geval is. Wij hebben ondertussen al zoveel geprobeerd dat wij eigenlijk bij het laatste stadium zijn en wij onszelf afvragen of onze poes dusdanig veel lijd onder de stress(bloedplassen) en het beter is om haar in te laten slapen. Ik vind het vreselijk en bij het idee alleen al word ik heel verdrietig maar dit kan ook echt niet langer. Is er toevallig iemand die misschien nog een gouden tip heeft? Reactie infoteur, 22-02-2016
Wat een vervelend probleem. Inslapen is m.i. absoluut niet aan de orde. In het uiterste geval zou herplaatsen (al dan niet via het asiel) dan een veel betere optie zijn. Wat ik je echter eerst zou willen adviseren is om een gedragsdeskundige in de arm te nemen. Deze kan aan de hand van de specifieke situatie bij jouw thuis 'op maat' advies geven. Soms ligt de oplossing (lees: wegnemen van de veroorzaker van de stress) ergens waar je hem gewoon niet verwacht. Je zou bijvoorbeeld op de website van Tinley (http://www.tinleygedragstherapievoordieren.nl/) kunnen kijken voor een kattengedragsdeskundige bij jou in de buurt. Veel succes, hoop echt dat het probleem opgelost wordt!

Sacha, 29-11-2015
Mijn poes van anderhalf plast ook in huis en ik word er ondertussen helemaal gek van. Ik heb 2 poezen, eentje doet alles keurig buiten of in de bak, en de andere is altijd al een bangige poes geweest. We zijn een tijdje terug verhuisd en ze oogt nog steeds wat gestressd: buiten is ze snel bang en rent bij ieder geluid snel weer naar binnen. Ze plast iedere dag op verschillende plekken in huis: op de houten keukenvloer, achter de keuken en sinds kort op de bank. Laatste vind ik heel erg want de geur trekt helemaal de kussens in. Ik straf haar niet, ik speel/aai en ze heeft een paar rustige plekjes waar ze in haar mandje kan liggen. Er staan 2 schone bakken op rustige plekken, heel af en toe gaat ze op de bak om te poepen maar plassen doet ze op andere plekken.
Folie, bakjes voer, schoonmaken met groene zeep, Feromonenspray, bak op andere plek zonder deksel, ander grind allemaal gedaan. De plinten stinken nu op sommige plekken heel erg omdat de urine daar onderdoor is gelopen en ik het daar niet kan schoonmaken, en nu dus ook mijn bank. Ik heb haar ook al een paar nachten op een aparte kamer gezet zodat de schade beperkt blijft, maar ze mauwt de hele boel bij elkaar. Ze is fysiek in orde. Heeft iemand nog idee wat ik kan doen? Gr Sacha Reactie infoteur, 30-11-2015
Het lijkt inderdaad duidelijk stress-gerelateerd. Maar heeft u voor de zekerheid de urine al eens laten onderzoeken door de dierenarts? Om blaasontsteking (kan ook veroorzaakt worden door stress) of blaasgruis uit te sluiten. Contact met een kattengedragsdeskundige is in dit geval (als een medische oorzaak is uitgesloten) zeker een goede optie. Het is in elk geval heel erg belangrijk om voldoende kattenbakken (dus zeker 1 of 2 erbij zetten) op hele rustige plekken te zetten. Zeker niet in de buurt van de deur of plekken waar regelmatig mensen langslopen. Ik hoop dat het probleem snel verholpen kan worden. Veel succes!

Patricia, 20-09-2015
Hallo.

overal lees ik dat het geen pestgedrag kan zijn van een kat maar ik weet het allemaal anders ook niet…
onze kat gebruikt de hele dag avond de kattenbak in de bench. plast noooit! ergens anders. maar op de een of andere manier presteerd hij het om snacht wel er naast te plassen… bijna elke ochtend is het raak! maar zijn we op vakantie en passen mijn ouders op plast hij er nooit naast? ik snap het niet… dit moet toch pestgedrag zijn dan? hopelijk heeft iemand de oplossing Reactie infoteur, 21-09-2015
U zou eens heel goed na moeten denken of er mogelijk 's nachts iets kan zijn wat hem triggert. Iets wat anders is dan overdag en 's avonds. Ziet hij dan wellicht andere katten die in de tuin komen? Kan hij 's nachts niet op plaatsen (kamers) komen, waartoe hij overdag wel toegang heeft? Meestal heeft onzindelijkheid toch wel een reden (lichamelijk of psychisch) en is uw kat u echt niet zomaar aan het treiteren.

Philippe, 19-03-2015
Onze poes kwam vorige week onder het wiel van een auto terecht. Haar voorste helft zeg maar mankeert niets. Haar staart hangt slap en ze kon de eerste dagen niet echt vlot op haar achterpoten steunen. Dit gaat nu steeds terug beter. We merken echter dat ze nu last heeft van incontinentie. Valt hier wat aan te doen? Of moeten we afwachten? Kan een dierenarts hier wat aan doen? Eerst hielden we ze de hele tijd binnen. nu de hele tijd zo veel mogelijk buiten. Reactie infoteur, 23-03-2015
Naar de dierenarts! De kans is groot dat er toch iets is gebroken, verschoven of gekneusd in haar achterlijf (bv. ruggenwervels). Met foto's of een eventuele scan kan de dierenarts daar antwoord op geven. Een eventuele therapie is natuurlijk helemaal afhankelijk van de oorzaak, dus daar is zo niets over te zeggen. Als het echter iets ernstigs is, wordt de kans dat u er iets aan kunt doen waarschijnlijk alleen maar kleiner hoe langer u wacht. Veel beterschap voor uw poes.

Mieke, 31-10-2014
Onze Perzische poes is gesteriliseerd toen ze 8 maanden was. Nu is ze 10. Ieder jaar rond oktober gaat ze in huis plassen, eet heel weinig, is sloom. Ze weegt 4 kg. Ben bij de dierenarts geweest die heel snel blaasontsteking constateerde aan de hand van mijn verhaal. Ze had geen koorts. Kreeg pilletjes mee voor 5 dagen, clavubactin en Novacam dat ik naar gewicht moest geven. De pilletjes kreeg ik er niet in. Ik loste ze op en gaf ze met een pipet. Ze spuugt alles meteen weer uit.
Nu laat ik het even zo. Ze drinkt en plast veel. Wat moet ik doen. Ze wordt niet mager, ziet er goed uit, haar vacht glanst, ze heeft geen rotte tandjes. Kan het dan toch alleen maar stress zijn? Speciaal diervoeding voor nieren lust ze niet. Zelfs niet als ik het met kleine beetjes meng met andere brokjes. Ik weet het niet meer en wil liefst niet met haar weer sjouwen want dat geeft weer stress.
Ik zou het heel fijn vinden als U mij raad geeft. Met vr. gr. Reactie infoteur, 10-11-2014
Het is natuurlijk heel moeilijk om op basis van alleen dit verhaal een advies te geven. Veel drinken en plassen kan uiteenlopende oorzaken hebben. Bij blaasontsteking plassen ze over het algemeen veel, maar meestal kleine beetjes. Soms met wat bloed erbij. Maar ook een nierafwijking, te snel werkende schildklier en suikerziekte zouden bijvoorbeeld het vele drinken en plassen kunnen veroorzaken. Gezien de leeftijd zijn dat reële opties. Stress kan zich in veel (lichamelijke) zaken uiten, waaronder een blaasontsteking. Alleen veel drinken en (dus) plassen naar aanleiding van stress, zonder verder enige andere symptomen, lijkt me onwaarschijnlijk. Maar nogmaals, dat is zo moeilijk te beoordelen. Misschien als de rust weer een beetje terug is, toch een keer bloed laten prikken? Veel beterschap voor poes!

Elise, 19-06-2014
Onze Ragdoll-poes plast sinds een aantal weken om de aantal dagen buiten de kattenbak. Het zijn kleine plasjes, vaak een stuk of vier verspreid over de woonkamer, altijd direct naast een meubel en niet midden op de vloer. Het gebeurt vaak 's nachts. Ze poept wel op de kattenbak maar plast er niet. Mogelijk doet ze dit wel buiten.
Wat zou er aan de hand kunnen zijn? Ik herken hier geen symptomen in van blaasontsteking, of zie ik dat verkeerd? Reactie infoteur, 30-06-2014
Ik hoop dat het probleem inmiddels is opgelost? Zo niet, dan is het inderdaad altijd verstandig om de urine van uw kat door de dierenarts te laten onderzoeken. Bij onzindelijkheid (zeker bij kleine beetjes plassen) is het altijd verstandig om eerst een medische oorzaak, zoals blaasgruis of een blaasontsteking, uit te sluiten. Veel succes!

Diana, 25-08-2013
Onze lieve snyperpoes plast de laatste maanden binnen op de vervelendste plekken
Ze doet dit n.a.v de nieuwe boskat die bij ons ongewenst op bezoek komt. Wij willen graag de boskat uit onze tuin houden onze kater heeft er geen problemen mee tot zover.
Iemand een tip? Reactie infoteur, 05-10-2013
Da's een lastig probleem. Elk middel dat je gebruikt om de boskat buiten de tuin te houden (bv. speciale plantensoorten die katten erg onaangenaam vinden), maken het voor je eigen katten ook minder prettig in de eigen tuin. En dat is natuurlijk niet wat je wilt. De beste oplossing zou eigenlijk zijn om de tuin zodanig af te maken dat er geen vreemde katten meer in kunnen komen (of een kattenren te maken). Je eigen katten zouden dan ook veilig in de eigen tuin zijn. Succes!

Tamira (94 artikelen)
Laatste update: 19-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.