Gerbil: Correcte huisvesting en verzorging

Gerbil: Correcte huisvesting en verzorging Gerbils (of woestijnratten) zijn kleine knaagdieren die tegenwoordg meer en meer als huisdier gehouden worden. Er gaan nog fabels en verkeerde informatie rond over de huisvesting en verzorging, en in dit artikel wil ik daar mijn visie op geven, en informatie over hoe je wel correct voor je gerbil kan zorgen. Gerbils zijn in de eerste plaats sociale dieren. Eéntje alleen houden zou eigenlijk geen optie mogen zijn, je gerbil zal enorm vereenzamen. Menselijke aandacht , hoeveel ook, kunnen nooit een soortgenootje vervangen.

Er is veel discussie over het beste aantal gerbils om te houden. Ik ben zelf van overtuigd dat per twee het beste resultaat oplevert. Groepen van drie of meer gaan soms lange tijd goed, maar vaak breken er toch heftige gevechten uit waar vaak 1 gerbil het loodje kan leggen door verwondingen. In de natuur leven ze in grotere groepen, maar als er een conflict ontstaat, kan de aangevallen gerbil weg lopen. In een bak is dat geen optie en volgt vaak de dood.

Aanschaf

Koop je gerbils nooit of te nimmer in dierenwinkels. Je zou zeker de eerste niet zijn die met één of meerdere gerbils thuiskomt die epileptie of gedragsproblemen hebben. Of opeens een nestje hebt liggen omdat ze een koppeltje of een zwangere vrouw hebben meegegeven. Idem voor gerbils die gefokt zijn als slangenvoer. Bovendien sponser je zo de broodfok. De goede plaats om een gerbil aan te schaffen is een hobbyfokker of opvang die verstand van zaken heeft.

Huisvesting

De beste plaats om een gerbil te houden is een (oud) aquarium. Het deksel van een aquarium is echter niet geschikt omdat er veel ventilatie moet zijn, dus volledig gaas bovenop het aquarium is zeker een vereiste. Deksels kun je laten maken of zelf maken, vaak met een houten of metalen omlijsting. Er bestaan speciale gerbilariums/gerbilverblijven (met plateaus en geschikt deksel) die je compleet in orde kan aanschaffen.

Een hamsterkooi of knaagdierenkooi (alles wat geen glas is) is per definitie niet geschikt. Gerbils zijn enorme knagers en kunnen door een plastiek kooi knagen, zelf in 1 nacht. Bovendien word plastiek enorm scherp wanneer er aan geknaagd is.

Kwa grootte moet je aquarium echt minimuum 70x30x30 zijn om twee gerbils te kunnen onderbrengen. Veel beter is 80x40x40, en alles groter zal alleen maar zeer geapriciëerd worden door je gerbils als ruimte om volop te kunnen graven en spelen.

Bodembedekking

Geschikte bodemdekking (of een mix hiervan):
  • Zaagsel
  • Hennepvezel
  • Supasoft bedding (Russel bedding)
Sommige mensen mengen dit met hooi.

Zand of turf is volledig ongeschikt voor gerbils. Ze kunnen in zand moeilijk hun temperatuur op peil houden, en bovendien durven gangen weleens instorten en kan je gerbil dan niet meer goed naar boven graven en stikt uiteindelijk.

Voer

Basisvoer voor gerbils kun je zo in de dierenwinkel aanschaffen. Hamster of rattenvoer is minder geschikt. Vroeger moest men zelf voer mixen om een goede mengeling te bekomen. Dat is nu niet meer nodig aangezien er verschillende merken speciaal gerbilvoer beschikbaar zijn.

Als extra voer kun je wat kattenbrokken of tortelduivenvoer door de basisbrok mengen. Dit zeker aan te raden als je dieren hebt voor meer van word gevraagd, zoals fokdieren. Snacks zijn beschikbaar als knaagdierensticks, gedroogde bananen- of appelchips, eivoer, muesli, ... Elke dag een pluk hooi is een nood voor gerbils. Het zit vol vezels, ze richten er hun nest mee in, en ze kunnen er leuk aan knagen. Alle melkproducten (ook kaas bijvoorbeeld) mag men nooit aanbieden aan gerbils. Ze zijn van nature allergisch aan melk-eiwitten. Yoghurt-drops voor knaagdieren dus ook nooit voeren aan gerbils! Fruit (en groente) kun je gedroogd of (met mate!) vers geven als snack.
Zorg zeker dat je geen giftige fruit, groente of planten voert aan je gerbils. Zoek vooraf op wat kan en niet kan, bij twijfel geef je het best niet.

Een standaard knaagdierenflesje voldoet kwa watervoorziening. Wissel het water om de twee à drie dagen.

Inrichting

Stelregel voor de inrichting van je gerbilbak is dat je geen plastiek kan gebruiken. Dit kan enorm scherp worden en verwondingen veroorzaken. Plataeu's kan je maken of laten maken uit glas (speciale aquakits zijn hiervoor beschikbaar) of hout.

Gerbils zijn enorme knagers, gravers en klimmers. Richt je bak hier dan ook op in. Bodembedekking bij voorkeur 10 tot 15 centimeter hoog. Klimplateau's en speeltjes (bruggen, touwen, ...) zijn ook erg leuk voor je gerbils. Plaats niets zwaars op de bovenkant van de bodembedekking, want gerbils kunnen eronder graven en zo iets op hun hoofdje krijgen. Twijgjes en takken van bevoorbeeld fruitbomen of wilg zijn erg goed om aan te kunnen knagen. Alle soorten karton en papier die niet te erg stoffen kunnen ook zo in de bak en zullen door de gerbils met veel liefde tot stukjes worden geknaagt.

Niet iedereen is fan van loopradjes, zelf denk ik dat het zeker geen kwaad kan, mits je het juiste radje aanschaft. Metaal, minstens 20 cm doorsnede en geen spijtjes om op te lopen maar een netje zodat hun staartje nergens tussen geraakt.

Een schaaltje of pot met chincillazand of schelpzand (voor vogels) is ook nodig voor je gerbils. Er zijn mensen die dagelijks voor een uurtje zo'n schaaltje aanbieden, maar even vaak heeft men permanent een schaaltje met zand staan. Gerbils verzorgen hun vacht hiermee en gebruiken het vaak als toilet, waardoor je bak minder vlug vervuilt.
© 2011 - 2024 Chuck, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Negev gerbilDe mongoolse gerbil groeit op het moment uit tot 1 van de populairste knaagdieren/huisdieren van Nederland en omstreken.…
Gerbils; beschrijving van soortenIn de wereld bestaan er ongeveer 90 soorten woestijnratten. Alleen de mongoolse gerbil is al langere tijd gedomesticeerd…
Een gerbil als huisdierEen gerbil als huisdierGerbils zijn erg favoriete knaagdieren in Nederland. Maar wat houdt het in om een gerbil als huisdier te hebben?
De aanschaf van een gerbilDe aanschaf van een gerbilDe gerbil is een leuk, vrolijk en nieuwsgierig beestje. Als je er eenmaal een gezien hebt, dan wil je er vast een paar h…

Help, mijn kat plast in huis!Help, mijn kat plast in huis!Als je kat plotseling in huis plast, is dat natuurlijk heel vervelend. Vooral wanneer dit op plekken gebeurt die niet ge…
Kattenvoer van scharrel- en biologisch vleesKattenvoer van scharrel- en biologisch vleesJe geeft je kat al jaren een standaardmerk dierenvoer, en eet zelf scharrelvlees of biologisch. Tot je met schrik bedenk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alastair Rae, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • www.gerbil.nl
Chuck (30 artikelen)
Laatste update: 13-01-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.