Gerstegras gezond voor katten

Gerstegras (ook gekend als barley grass) is één van de gezondste voedingssupplementen die je aan katten kunt geven. Ze zitten boordevol chlorofyl, vitamines, mineralen, enzymen en antioxidanten. Je kunt het geven als plant om aan te knabbelen (zoals gewoon kattengras) of het in poedervorm over gewone kattenvoeding strooien. Eén ding is zeker: gerstegras of barley grass mag in geen enkel kattendieet ontbreken.

Wat is gerstegras of barley grass?

Gerst wordt al eeuwenlang gebruikt voor het maken van brood en bier. Het zijn echter de groene kiemen die uit de zaden van gerst gegroeid zijn die zo gewaardeerd worden omwille van hun gezondheidsbevorderende eigenschappen. Ze zitten boordevol chlorofyl, vitamines, mineralen, sporenelementen, enzymen, antioxidanten en nog vele andere substanties die je kat gezond houden. Qua samenstelling lijkt het heel erg op tarwegras.

Waarom is gerstegras gezond voor katten?

Reinigende werking op het lichaam

Door de grote aanwezigheid van chlorofyl heeft gerstegras of barley grass een reinigende werking op het hele lichaam van je kat insecticiden, bewaarmiddelen en andere schadelijke stoffen worden verwijderd. Als gevolg hiervan werken zijn organen beter en wordt zijn voeding beter door het lichaam opgenomen.

Betere vertering

Tijdens het koken en verwerken van voeding gaan de enzymen verloren die belangrijk zijn voor de vertering. Een kat die geen rauwe voeding eet, heeft dus gerstegras of barley grass nodig om deze noodzakelijke enzymen aan te vullen.

Betere immuniteit

Gerstegras of barley grass verbetert de immuniteit van je kat zodat hij minder vatbaar is voor ziektes. Zieke katten zullen er sneller en gemakkelijker door genezen. Dit voedingssupplement gaat ook algemeen ontstekingen in het lichaam van je kat tegen.

Bescherming tegen kanker

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat gerstegras of barley grass bijzonder efficiënt is in de strijd tegen kanker. Katten die vrijuit aan gerstegras kunnen knabbelen of die verschillende keren per week poeder van gerstegras over hun voedsel gestrooid krijgen, hebben dus minder kans om kanker te ontwikkelen. Het zorgt er ook voor dat katten die al aan kanker leiden, beter en sneller zullen genezen.

Sneller herstel

Gerstegras of barley grass helpt je kat om sneller te herstellen na een ongeval, operatie of breuk.

Betere mondhygiëne

Heeft je kat last van tandplak en een slechte adem? Dan kan gerstegras of barley grass een oplossing bieden. Gerstegras vermindert immers ontstekingen in de mondholte, gaat tandplak tegen en deodoriseert de mondholte.

Meer energie en welzijn

Een lusteloze kat zal dankzij gerstegras of barley grass snel weer energie krijgen. Na enkele weken zal hij ook gelukkiger en vrolijker ogen.

Vermeerdering rode bloedcellen

Ook katten met bloedarmoede zijn gebaat bij het eten van gerstegras of barley grass. Het verbetert immers de productie van rode bloedcellen.

Verbetering van artrose en stramme ledematen

Door de ontzurende werking van gerstegras of barley grass zullen oudere katten op enkele weken tijd verbetering zien op het vlak van artrose en stramme ledematen.

Manieren waarop je gerstegras aan je katten kunt geven

Gerstegras of barley grass kan je op dezelfde manier gebruiken als gewoon kattengras. De zaden van de gerst kan je heel gemakkelijk thuis laten kiemen: koop de zaden in de natuurvoedingswinkel, strooi ze uit over een bedje met watten en besprenkel dagelijks met een beetje water. Na enkele dagen begint het gerstegras vanzelf te groeien. Zet het gekiemde gerstegras vervolgens op een bereikbare plaats zodat jouw kat er naar believen aan kan knabbelen.

Een andere mogelijkheid is om het gerstegras of barley grass kant en klaar in de natuurvoedingswinkel te kopen. Meestal is dit beschikbaar in poedervorm. Dit poeder kan je over of tussen het eten van je kat strooien. De meeste katten zijn dol op de smaak op voorwaarde dat je er niet mee overdrijft.
© 2011 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tarwegras en GerstegrasTarwegras en GerstegrasTarwegras, jong groen van ontkiemde granen, zien we massaal op de vruchtbare Vlaamse akkers. Het groeit daar om in de zo…
Wat te doen tegen tandpijn?Wat te doen tegen tandpijn?Wat te doen tegen tandpijn? Tandpijn is meestal te voorkomen door dagelijks flossen, tanden poetsen met fluor tandpasta…
Alkagreens, hoe werkt het?Alkagreens, hoe werkt het?De laatste tijd is er een nieuwe trend onder de foodies, namelijk het gebruik van het supplement alkagreens. AlkaGreens…
Leuke kattenweetjesLeuke kattenweetjesVan oudsher worden katten in verband gebracht met heksen, magie en de nacht. Het feit dat katten van grote hoogte kunnen…

Koken voor katten - huisgemaakt dieetKoken voor katten - huisgemaakt dieetKatten met gezondheidsproblemen worden door de dierenarts vaak op een apart dieet gezet. Dat kan betekenen dat je zelf m…
Help, mijn kat plast in huis!Help, mijn kat plast in huis!Als je kat plotseling in huis plast, is dat natuurlijk heel vervelend. Vooral wanneer dit op plekken gebeurt die niet ge…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 26-09-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.