Kattenvoer van scharrel- en biologisch vlees

Kattenvoer van scharrel- en biologisch vlees Je geeft je kat al jaren een standaardmerk dierenvoer, en eet zelf scharrelvlees of biologisch. Tot je met schrik bedenkt: mijn kat eet dierenleed! Nog afgezien van al die enge e-stoffen, hormonen en antibiotica die in het slachtafval zitten waar dierenvoer van gemaakt wordt. Wat te doen om te voorkomen dat je kat via brok en blik vlees eet van dieren uit de bio-industrie, of - ja, dat gebeurt standaard - voer dat op dieren getest is? En wordt dat een dure grap? Lees verder... Het kan je zomaar gebeuren. Al jaren eet jij scharrelvlees, of biologisch vlees. Je hebt namelijk helemaal geen trek in al die enge hormonen, maar vooral wil je niet meewerken aan het onbeschrijflijke leed van dieren uit de bio-industrie. En dan gaat je ineens een licht op: ja, jij eet zonder dierenleed. Maar je kat eet al die tijd gewoon brokken en blikvoer van een van die bekende merken uit de supermarkt... hoe zit het daar dan mee?

Een woud van ondoorzichtige woorden

Een bezorgde dierenliefhebber kan bijvoorbeeld eens informeren bij de fabrikant van haar of zijn dierenvoeder: is dierenleed hier deel van? Bij het schrijven van dit artikel, kan ik je melden wat je dan gebeurt. Je ontvangt een of twee glossy folders waarin een of andere gigantische fabrikant (ja, dat is tegenwoordig de maker van zowel jouw lekkere reepje chocolade als van bekende dierenvoer-merken) je vertelt hoe verantwoord de productie van haar merken is. Er gaat geld naar mooie organisaties die de band tussen mens en huisdier versterken, cacao wordt zo duurzaam mogelijk geproduceerd (tja, als je zo'n grote naam aanschrijft krijg je altijd wel wat niet voor jouw vraag relevante informatie) en er worden hele 'huiskamers' nagebouwd om diervriendelijk uit de hoek te kunnen komen... en.... en... kort gezegd: 'Wij zijn geweldig bezig!' Is dat zo? Nou-ou....

Maar de bio-industrie dan?

Je bent al bijna helemaal gerustgesteld door termen als '100% Dierbaar' en 'wij (naam groot merk) gaan graag op een duurzame manier om met alles wat ons dierbaar is...' als je bedenkt: ja maar, ik zie nergens een antwoord op mijn vraag. Komt dit voer uit de bio-industrie? Wordt dit voer op dieren getest? En dat is niet voor niets. Communicatie-deskundigen van grote merken doen niet anders dan mooie woorden bedenken en om de hete brij heendraaien. Als vuistregel kun je stellen: als jij op je vraag geen rechtstreeks 'ja' of 'nee' krijgt, is het dierenvoer dat je gebruikt wel degelijk 'besmet' door dierenleed. Om nog maar te zwijgen van enge ongewenste toevoegingen uit de bio-industrie, zoals die antibiotica waar nu zo'n discussie omheen wordt gevoerd. En die dus ook ongewild meewerken aan de resistentie van jouw huisdier tegen antibiotica, wat nog weleens heel naar uit kan pakken als het dier die eens nodig mocht hebben. Maar, wat nu? Ik heb meteen even voor ons dierenliefhebbers nagevraagd of er al scharrelvoer aan zit te komen. Het antwoord bestond dus uit een... glossy folder met allerlei informatie, maar zonder antwoord op de gestelde vraag. Conclusie: dierenliefhebbers moeten het nog altijd hebben van gespecialiseerde merken.

Wordt 'diervriendelijk' niet 'duur vriendelijk'?

Maar wordt dat niet heel erg duur? Niet zo heel erg, blijkt. Een standaard kuipje Whiskas van een ons kost je tegen de 50 eurocent bij het schrijven van dit artikel. Een standaard kuipje biologisch kattenvoer kost je 75 cent. Een 'supermarktmerk' kattenbrokjes met 800 gram inhoud kost je tegen de drie euro. Een biologisch merk van de biologische winkel kost rond de 5 euro voor diezelfde hoeveelheid. Als je dat uitsmeert over de dagelijkse porties van je kat, valt de 'schade' van je diervriendelijke nieuwe beleid wel mee. Ik zelf kwam op ongeveer anderhalve euro extra kosten per week. Als je er echt niet aan moet denken dat het voer van jouw huisgenootje elke dag weer ten koste gaat van proefdieren, dieren uit de bio-industrie én zelfs van de gezondheid van je eigen dier vanwege hormonen en enge toevoegingen - zoals elk weldenkend mens dat niet wil.... dan is dat eigenlijk geen geld. Toch?

Kat of hond gaat vegetarisch?

Vega, ofwel vegetarisch/veganistisch: het is een grote trend. Kan de kat of hond ook vegetarisch of veganistisch 'gaan?' Ja en nee. Voor honden is er inmiddels, geloof het of niet, vegetarische voeding - bijvoorbeeld van de biologische producent Yarrah. Net als in vleesvervangers voor mensen, is soja hier het vlees vervangende product. Dit product is niet alleen bedacht uit idealistische overwegingen, maar ook omdat er dieren zijn die last hebben met het verteren van dierlijke bestanddelen van voeding. Volgens Yarrah zelf, kan het overschakelen op vegetarische hondenvoeding dan de huid of vacht verbeteren, maag- en darmklachten bij het dier helpen oplossen en zelfs hyperactiviteit verminderen. Er zijn natuurlijk voor- en tegenstanders van het idee. De reviews op websites lopen sterk uiteen van zeer negatief tot zeer positief. Wellicht moet je de afweging maken door te bekijken hoe belangrijk je dit vindt, en of de hond goed reageert. Sowieso is het zaak de gezondheid van je hond goed te blijven monitoren. En de kat? Voor je kat is het antwoord sowieso heel anders. Omdat katten de voedingsstof taurine nodig hebben, is een vegetarisch leven voor de kat geen optie.

Check het zelf!

Let wel: er zijn merken die er niet voor terugdeinzen om een woord als 'bio' of 'groen' of 'natuurlijk' of 'diervriendelijk' op de verpakking of in de tekst die het merk moet aanprijzen te zetten, terwijl de waarheid anders is. Ongelukkigerwijs hebben de wel betrouwbare merken uitgerekend ook vaak dat woord 'bio' in hun naam staan! Kijk dus altijd goed verder in de tekst op een product of je ronduit ziet staan dat een diervoeder 'biologisch' is of van 'scharrelvlees' (hoewel in de praktijk blijkt dat je eigenlijk altijd bij biologisch aanbod terecht komt, omdat kattenvoer van scharrelvlees zelden wordt gesignaleerd). Het is jammer, maar vooral grote merken proberen momenteel liever om de consument te misleiden in de wetenschap dat we genoeg hebben van dierenleed en enge kunstmatige stofjes, dan om hun beleid voortvarend om te gooien. Wantrouwen is hier een gezonde zaak.

Wel diervriendelijk, geen gebruik van term 'biologisch' toegestaan

Soms echter, is er nota bene een technische reden waarom een bepaalde diervoeding wél aan diervriendelijke eisen voldoet, maar toch geen officiele term 'biologisch' mag gebruiken. Hoe zit dat? Wim Huizinga van Biofood Diervoeding: "Biofood is 100% natuurlijk voer. Het is scharrelvlees, bevat natuurkruiden, er zitten geen schadelijke residuen uit grondstoffen in, het voedsel is dierproefvrij en het bevat geen lichaamsvreemde stoffen. Biofood maakt naast scharrelvlees, ook gebruik van biologisch vlees. Maar aangezien Biofood niet geregistreerd staat bij het Skal, mogen wij het woord "biologisch" niet gebruiken."

Kan het nog wat goedkoper?

Overigens kan het altijd nog wat goedkoper in dierenvoer-land. Biologische winkels doen regelmatig aan kortingsacties, bijvoorbeeld als je op een bepaalde dag shopt en/of voor een bepaald bedrag. Sla gerust flink in: een blik op de verpakking leert je namelijk gewoonlijk dat het voer nog een hele tijd houdbaar is. Verder loont het om ook online stevig rond te 'shoppen.' Er zijn al heel wat online winkels die biologisch dierenvoer hebben, zoals het merk Hermanns Bio, of Yarrah Bio. Een beetje flink assortiment omvat anno nu praktisch altijd biologische merken! En ook online dierenwinkels zoals Zooplus hebben vaak mooie aanbiedingen, al dan niet tijdgebonden. Dat je alles lekker thuis kunt laten bezorgen zonder de stad af te lopen en te sjouwen, is alleen maar meegenomen. Verder zijn ook 'losse' biologische vleessoorten nog weleens vrij betaalbaar als je ze met pakweg een paar kilo tegelijk koopt. Vries ze gewoon in in diepvriesbakjes, per portie. Zo weet je zeker dat je huisdier net zo diervriendelijk eet als jij, en nog zonder griezelige antibiotica, kunstmatige toevoegingen en hormonen ook. Goede kans dat je de extra kosten van biologisch dierenvoer dus weer bespaart op je dierenartskosten...
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biologisch en vegetarisch kattenvoerBiologisch en vegetarisch kattenvoerZo baasje zo kat?! Sommige vegetariërs vinden het geen prettige gedachte dat hun geliefde kat dagelijks smult van een po…
Biologisch honden- en kattenvoerBiologisch honden- en kattenvoerEr wordt steeds meer biologisch gegeten en in de grotere supermarkten is er voor vrijwel alle producten wel biologisch a…
Vegetarische restaurantsVegetarisch en biologisch uitgaan eten is in opmars, gezonder eten wordt steeds belangrijker. Gezond eten is niet alleen…
Tips om veganistisch uit eten te gaanVeganistisch uit eten gaan klinkt vaak lastiger dan het is. Het veganisme is nog echt in opkomst en daarom zie je in de…

Gerbil: Correcte huisvesting en verzorgingGerbil: Correcte huisvesting en verzorgingGerbils (of woestijnratten) zijn kleine knaagdieren die tegenwoordg meer en meer als huisdier gehouden worden. Er gaan n…
De tamme rat als huisdier: hoe omgaan met ouder wordende ratDe tamme rat als huisdier: hoe omgaan met ouder wordende ratEen tamme rat is een heel leuk en gezellig huisdier. Als je van die lieve ratjes in huis hebt, dan wil je graag goed voo…
Bronnen en referenties
  • Folder Mars Petcare: 100% Dierbaar
  • Folder Mars Nederland: People, Planet, Mars - werken aan duurzaamheid
  • www.dierenbescherming-utrecht.nl
  • Zooplus
  • The Guardian
  • www.yarrah.com
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 27-08-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.