Een Ierse Wolfshond aanschaffen? Bezint eer gij begint!

Een Ierse Wolfshond aanschaffen? Bezint eer gij begint! Ze zien er prachtig uit, Ierse Wolfshonden, zo majestueus en statig. Ze zijn over het algemeen vriendelijk en lief, bijzonder aanhankelijk, en hebben niet wild veel beweging nodig. Het lijkt dus op het eerste gezicht heel aantrekkelijk om een Ier als huisdier te nemen, maar het ras is delicater dan het aan de buitenkant doet vermoeden. Zeven dingen waar je aan moet denken voordat je de stap neemt om een Ierse Wolfshond aan te schaffen.

Zeven punten om aan te denken bij de aanschaf van een Ierse Wolfshond


Afmetingen

De schofthoogte van een Ierse Wolfshond (kortweg Ier) begint bij 70 cm (er zijn er die hoger dan 1 meter worden!). Daardoor kunnen ze ongeveer net zo makkelijk iets van het aanrecht afhalen als jij het erop gelegd hebt. Of je salontafel leegmaken met hun staart. Een kleine kamer vol met meubels is niet handig in combinatie met een Ierse Wolfshond, tenzij je er geen bezwaar tegen hebt dat sommige meubelstukken af en toe een stukje verplaatst worden.

Ook een Fordje Ka is niet het ideale vervoermiddel om met je Ier naar de dierenarts te gaan, althans, niet als je er zelf ook nog bij wilt. Je kopje koffie zul je staand moeten drinken of boven je hoofd houden, en hou er rekening mee dat zijn neus op jouw kruishoogte zit.

Zelfs met voeren moet je rekening houden met zijn hoogte: de etensbak van een Ierse Wolfshond dient minimaal op (zijn) kniehoogte te staan. Dit heeft ook te maken met het gevaar voor maagtorsie.

Gezondheid

Daarmee komen we meteen op het volgende punt van overweging: ze hebben zo hun ras-eigen problemen. Kanker, hartaandoeningen en maagtorsie zijn de meest voorkomende oorzaken van (vroegtijdig) overlijden van de Ierse Wolfshond. Botkanker is daarbij de meest voorkomende vorm van kanker, die meestal optreedt als het dier tussen de 5 en 7 jaar oud is. Aangezien het meestal pas in een vergevorderd stadium ontdekt kan worden, heeft behandeling dan geen zin meer. Bij meer dan 30% van de Ierse Wolfshonden is kanker de doodsoorzaak. Hartafwijkingen zorgen voor ca. 15% van de overlijdensgevallen, en bloat of maagtorsie voor ruim 10%.

Preventie maagtorsie

Dit percentage had veel hoger kunnen zijn als er niet inmiddels zoveel kennis was over (de preventie van) maagtorsie. Anders dan met kanker en hartafwijkingen, is dit een situatie waar de eigenaar nog wel enige invloed op kan uitoefenen. Een maagtorsie ontstaat als gevolg van een abnormale hoeveelheid gas die de maag doet opzwellen (dilatatie). Dit kan overgaan in een maagvolvulus, waarbij de uitgezette maag om zijn as draait (daarmee de milt meenemend) en die aan beide kanten afknelt zodat vloeistoffen en lucht geen uitweg meer hebben. Dit ontketent een kettingreactie die in bijna 50% van alle gevallen de dood tot gevolg heeft. Wat we zelf al kunnen doen om torsies zo weinig mogelijk kans te geven:
  • Binnen 1 uur vóór en tot 2 uur na de maaltijd de hond laten rusten en niet uitlaten
  • Verspreid over de dag (2 tot 4 keer) eten geven, NOOIT alles in 1 dagelijkse maaltijd.
  • Na het eten geen grote hoeveelheden water laten drinken.
  • Geef geen al te licht verteerbaar, maar vezelrijk voedsel.

Maagtorsie is een risico waar we bij Ierse Wolfshonden een leven lang rekening mee moeten houden, en de voedingspatronen iets waar we onze eigen dagindeling omheen moeten plannen. Overigens kan een torsie ook nog voorkomen als we alles al gedaan hebben om het te voorkomen.

Kortlevend

Als vuistregel geldt “hoe groter de hond, hoe korter zijn leven”. De gemiddelde leeftijd van een Ierse Wolfshond is 7 jaar, met uitschieters naar 11 jaar, maar helaas ook naar 3 jaar. Dit is iets wat je je goed moet realiseren voordat je aan een Ier begint, ze zijn over het algemeen veel minder lang bij je dan een kleinere hond.

Speciale aandacht pups

“De Ierse Wolfshond kun je horen groeien” is een gevleugelde kreet om het ongekende groeitempo van een Ier aan te geven. Hij groeit in het eerste jaar van 8 naar 80 cm, waarmee hij zijn hoogte vertienvoudigt! Het gehele skeletsysteem (botten, pezen en spieren) is in de eerste 8 maanden erg kwetsbaar, en dit brengt met zich mee dat er in het eerste levensjaar van een Ierse Wolfshondpup met heel veel beleid met zijn lichaamsbeweging moet worden omgegaan. Anders bestaat er een groot risico voor problemen waar de hond de rest van zijn leven last van blijft houden. Begin met heel korte (aangelijnde) wandelingen van 5 minuten, en bouw dat op met 5 minuten per maand. Een pup van 7 maanden mag echt niet langer dan 35 minuten per dag wandelen. Overbelasting van de spieren belemmert de groei en kan botbeschadigingen veroorzaken.

Kennis dierenarts

Je zult je inmiddels kunnen voorstellen dat een ras met dergelijke specifieke kenmerken ook vraagt om een dierenarts met specifieke kennis. Niets ten nadele van wat de meesten in huis hebben, maar de meeste Ierse Wolfshondbezitters zullen toch zoeken naar een dierenarts die veel kennis en ervaring heeft opgedaan met Ierse Wolfshonden. Hij kan je beter bijstaan in die belangrijke groeifase van je pup, maar weet bijvoorbeeld ook dat Ieren een speciale soort anesthesie nodig hebben bij operaties, en hoe gevoelig ze zijn voor torsies.

Kosten

Een heikel punt, maar iets om terdege bij stil te staan voordat je aan deze uiterst kostbare hobby begint. Nog los van de aanschafprijs van een pup, die uiteen kan lopen van € 800 tot € 2000, zijn de onderhoudskosten een regelrechte aanslag op de portemonnee. Het begint met een voeding van een hoge kwaliteit, en in hoeveelheden die evenredig zijn aan zijn formaat. Dat geldt trouwens voor bijna alles: ze hebben grotere ligkussens (of driepersoonsbanken) nodig, grotere etensbakken, drinkbakken, halsbanden enzovoort. Bovenaan op het kostenlijstje staan medicijnen en dierenartskosten. Voor vlooien-, teken- en wormenbestrijding moet je per kwartaal rekening houden met € 35 – 40. Geregistreerde medicijnen gaan per kilo lichaamsgewicht (een volwassen teef weegt tussen de 50 en 70 kg, een flinke reu kan 85 – 95 kg worden), dus een 10-daags kuurtje antibiotica maakt je al gauw € 75 lichter. Het steriliseren van een teef lukt niet onder de € 500, en voor elke ‘standaard’ operatie op een Ierse Wolfshond mag je rustig € 100 – 250 optellen bij wat je voor een gewoon maatje hond betaalt voor de anesthesie. Breng je onverhoopt je hond binnen met een maagtorsie, hou dan ook rekening met de financiële misère die dat met zich meebrengt: operatie, anesthesie, medicijnen en nazorg tellen bij elkaar snel op tot een duizendje of 2.

Het geld en de moeite waard

Als al deze dingen je niet uit het veld kunnen slaan, is het belangrijk om altijd naar een erkende fokker te gaan. Koop er nooit een van het internet! Namen van fokkers vind je op de websites van de Nederlandse Ierse Wolfshond Club, de Ierdie en de Irish Wolfhound Club Belgium.
© 2010 - 2023 Moda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ierse wolfshond, gentle giantIerse wolfshond, gentle giantDe Ierse wolfshond is ondanks zijn imposante grootte een aangename en zeer vriendelijke viervoeter. Ze staan bekend als…
Tien grootste hondenrassen ter wereldTien grootste hondenrassen ter wereldWat zijn de tien grootste hondenrassen ter wereld? In het volgende lijstje vindt u tien hondenrassen die de schofthoogte…
De Ierse Wolfshond: het grootste hondenras ter wereldDe Ierse Wolfshond: het grootste hondenras ter wereldDe Ierse Wolfshond is een grote, ruwharige, krachtige hond en hij behoort tot de rasgroep van de windhonden. Het is een…
Hondenras: Ierse terriërHondenras: Ierse terriërDe Ierse terriër is een hond die je niet zo vaak tegen komt. De Ierse terriër is zeker in Nederland erg zeldzaam en veel…
Rekening houden met de leefomstandigheden voor de hondRekening houden met de leefomstandigheden voor de hondEen hond kan u niet vertellen of hij gelukkig is of niet. Wel is er een hoop te merken aan het gedrag van de hond en u k…
Reacties

Sera, 03-12-2019
Een kennis geeft deze hond rijst pasta stokbrood geitenvlees. Is dat goed? Reactie infoteur, 16-12-2019
Nee! Rijst = granen = niet voor dieren, zelfs al zeggen sommige dierenartsen het tegendeel. Pasta en stokbrood is uit den boze - dierenmagen zijn niet gemaakt voor vertering van meelproducten en dit kan op den duur tot verstoppingen en darmproblemen leiden. Geitenvlees is op zich okay maar erg eenzijdig. Een goede voeding voor honden bestaat uit 3 tot 4 verschillende soorten vlees (afwisselend of gelijktijdig te geven) en een beetje groenten (dat halen ze in de natuur ook uit de magen van hun prooi). Ja, het kost een paar centen, maar dat is de consequentie van het nemen van een hond - als je er ten minste echt goed voor wilt zorgen. Dit dieet is makkelijk en goedkoop voor de mens maar slecht voor de hond.
Er is genoeg goede kwaliteit versvoer voor honden te koop, variërend van niet duur diepvriesvoer (Smuldier en Lotgering) tot houdbare vleesworsten die niet per se in de diepvries hoeven. Even googelen en wat moeite doen.

De Meester Vera, 30-05-2017
Heb ze éénmaal in het echt gezien (bij de veearts), is was direct verkocht! Wat een mooie hond! Nu de kinderen allemaal het huis uit zijn, zouden mijn man en ik ons er één willen aanschaffen! Mijn man is op brugpensioen, ik volgend voorjaar, we zouden veel tijd kunnen vrijmaken en we gaan er voor 100 procent voor. We hebben al 30 jaar honden gehad, maar nooit zo'n groot ras, wij hebben een groot huis en vanachter zijn er velden en zandwegen waar hij zou kunnen wandelen en lopen. Voor zijn eten gaan we alles goed onder controle houden, want we zouden onze vriend geen misère willen aandoen! Wij hebben ook nog een papegaai en een kat, zou dat kwaad kunnen? Liefs Reactie infoteur, 12-06-2017
Dag Vera, dank voor je spontane reactie. Mijn Ieren gaan uitstekend samen met poezen, als je ze er van jongs af aan aan went, zou het geen probleem moeten zijn. Je kat zal meer moeten wennen dan je pup. Zolang de papegaai maar zorgt dat hij niet als speeltje wordt aangezien, lijkt me dat ook geen probleem.
Tip: ga nu vast (via de Ierdie (http://www.ierdie.net/) en de NIWC (http://www.irishwolfhoundclub.com/)) op zoek naar erkende fokkers die komend jaar nesten plannen en meld je daar aan, want er is een flinke wachtlijst.
Als je niet per se een pup wilt, kun je ook kijken of je een opvangier kunt vinden. Bijna al mijn Ieren waren opvangieren (= ouder dan een jaar), ik heb één keer een pup gehad. Als je op Facebook zit: https://www.facebook.com/groups/242584463785/. Zo ben ik aan mijn laatste Ier gekomen. Succes, en laat maar weten als je nog vragen hebt. Groet, Monique

Moda (10 artikelen)
Laatste update: 10-05-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.