Pleegmoeder worden... van jonge kittens

Pleegmoeder worden... van jonge kittens Er is weinig zo vertederend als jonge dieren. Menig mensenhart smelt bij het aanzicht van die grote ogen in dat kleine pluizige koppie. Een goede start van zo'n nieuw leven is van buitengewoon belang. Voor veel kittens is dat helaas niet weggelegd. Elk jaar opnieuw belanden duizenden hele jonge kittens in het dierenasiel, met of zonder moeder, met of zonder broertjes en zusjes. Een pleeggezin is dan een uitkomst! In een pleeggezin kunnen de kittens alle zorg en aandacht krijgen die zo bepalend kan zijn voor de rest van hun leven. Want hoewel de meeste asiels hun uiterste best doen om alle dieren die er verblijven de optimale zorg te geven, valt dat lang niet altijd mee. In slechts een paar maanden tijd verdrie- of viervoudigt de kattenpopulatie in het asiel. Het aantal (vrijwillige) medewerkers blijft in het beste geval gelijk - maar is in de zomerperiode juist vaak lager - en de financiële middelen zijn altijd beperkt. Geen optimale situatie dus. De minimale zorg krijgen de dieren meestal wel, maar extra tijd en aandacht zijn een luxe. Terwijl die juist zo belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de jonge katten.

Slecht gesocialiseerd kitten

Bron: Tamira HankmanBron: Tamira Hankman
In de eerste drie tot acht weken leert een kitten bijna alles wat voor de rest van zijn leven van belang is. Dit is de zogenaamde (eerste) socialisatieperiode. Alle indrukken worden opgeslagen, het kitten leert wat sociaal gedrag is, dat het de kattenbak moet gebruiken, dat aaien fijn is en oppakken niet eng. In de ideale situatie leert het kitten de belangrijkste lessen van zijn moeder. Hoe het zich moet gedragen naar mensen toe, leert het ook van zijn verzorger die hem vaak aait, knuffelt en oppakt. Is de moeder niet aanwezig, dan is het kitten volledig aangewezen op de mens om hem klaar te stomen voor de buitenwereld. En daar waar de middelen (vooral tijd en menskracht) schaars zijn, leert het dus vaak onvoldoende. Het gevolg is een slecht gesocialiseerd kitten dat heel moeilijk te plaatsen is in een nieuw thuis.

Onvoldoende beschermd tegen ziekten

Een belangrijk bijkomend aspect is dat jonge kittens in een asiel een veel grotere kans hebben om ziek te worden dan in een thuissituatie. Kittens zitten vaak met velen, al dan niet in aparte benches, in dezelfde ruimte. Ze zijn nog niet of onvoldoende beschermd tegen ziekten als niesziekte en kattenziekte. Deze virusinfecties verspreiden zich relatief snel en gemakkelijk van de één naar de ander en kunnen zelfs – ondanks gehanteerde schoonmaak- en hygiëneprotocollen – op kleding en schoenen meegenomen worden vanuit andere ruimtes. Jonge kittens in een asiel lopen dan ook een sterk verhoogd risico om ernstig ziek te worden of zelfs te overlijden.

Bron: Tamira HankmanBron: Tamira Hankman

Het pleeggezin levert de tijd en ruimte

Veel asiels hebben voor het voorgaande probleem een goede oplossing gevonden: pleeggezinnen. Een pleeggezin neemt het jonge kitten, soms samen met zijn moeder en/of broertjes en zusjes, in huis en geeft het de broodnodige aandacht en zorg. Het pleeggezin voedt het kitten op, socialiseert het en geeft het zo een eerlijke kans om uit te groeien tot een goed ontwikkelde jonge kat die graag in de aanwezigheid van mensen is. Het pleeggezin levert de tijd en ruimte (een aparte kamer), alle andere zaken worden doorgaans door het asiel verzorgd: eet- en drinkbakjes, krabpaal, mandje, kattenvoer, kattengrit, etc.. Ook de kosten voor de dierenarts (voor onder andere de entingen en de chip) worden door het asiel betaald.

Een behoorlijk beslag op je gezin

Nu is tijd in onze moderne en drukke maatschappij een kostbaar goed. Er moet dan ook niet te licht gedacht worden over het verzorgen van een pleegkitten. Afhankelijk van waar je voor kiest – blijft het kitten bij je tot er een definitief thuis gevonden is of gaat het terug naar het asiel zodra het de plaatsbare leeftijd heeft – bestaat de kans dat je soms maanden voor een kitten moet zorgen. Maanden waarin er elke dag geknuffeld, geaaid en gespeeld moet worden, maar waarin ook elke dag de kattenbak schoongemaakt moet worden en waarin wellicht regelmatig de dierenarts bezocht moet worden. Erg jonge kittens zonder moeder moeten bovendien meerdere malen per dag én nacht met de fles gevoerd worden. Dit is natuurlijk niet niks en legt, zeker als je meerdere kittens hebt, een behoorlijk beslag op je gezin. En dan de hamvraag: kun je, nadat je het beestje al die maanden zo liefdevol hebt verzorgd, 'jouw' kitten nog wel laten gaan?

Het verschil tussen wel en geen toekomst

Bron: Tamira HankmanBron: Tamira Hankman
Wie zich door het bovenstaande niet heeft laten ontmoedigen, is waarschijnlijk zeer geschikt als pleegmoeder! De rol van pleegmoeder is zonder enige twijfel een hele belangrijke. Een pleegmoeder kan voor een kitten het verschil betekenen tussen wel en geen (goede) toekomst, tussen wel en geen leven. Een grotere waardering voor al je harde werk dan het 'afleveren' van een gezond, sterk en sociaal vaardig kitten bij zijn nieuwe thuis waarin het een lang en gelukkig leven tegemoet kan gaan is er niet.

Overweeg je om pleegmoeder (of –vader) te worden, ben je nieuwsgierig geworden of heb je vragen over de mogelijkheden bij jou in de buurt? Neem dan contact op met het dierenasiel in je eigen regio. Zij kunnen al je vragen beantwoorden en je optimaal begeleiden bij je eerste stappen op weg naar het pleegouderschap!
© 2011 - 2023 Tamira, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kat als huisdier: kitten of volwassen katKat als huisdier: kitten of volwassen katAls mensen erover nadenken om een kat als huisdier te nemen, denken ze meestal automatisch aan een kitten. Het is vaak h…
Een hond uit het asielEen hond uit het asielIn de Nederlandse asielen zitten vaak heel veel honden die op zoek zijn naar een nieuw baasje. De types en rassen van de…
De aanschaf van een kittenDe aanschaf van een kittenEen huisdier is een waardevolle toevoeging aan ieder huishouden. Liefde, verzorging en aandacht betalen zich terug in ge…
Wat doet een dierenasiel en hoe kan je zelf helpen?Wat doet een dierenasiel en hoe kan je zelf helpen?Veel mensen die een huisdier willen nemen denken gelijk aan een puppy of een kitten. Dit terwijl de dierenasiels overvol…

Rashonden: Vlinderhondje, een populair schoothondjeRashonden: Vlinderhondje, een populair schoothondjeHet Vlinderhondje is een klein, actief en vrolijk hondje met opvallende oren. Deze oren hebben de vorm van een vlinder w…
De ezel als huisdierDe ezel als huisdierEen vreemd beeld vormt hij al lang niet meer in onze Nederlandse weides: de ezel. Steeds meer mensen zwichten voor de ch…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tamira Hankman
  • Foto's: www.cidaq.nl
  • Afbeelding bron 1: Tamira Hankman
  • Afbeelding bron 2: Tamira Hankman
  • Afbeelding bron 3: Tamira Hankman
Tamira (94 artikelen)
Laatste update: 03-07-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.