Rechten en plichten bij het kopen van een kitten

Rechten en plichten bij het kopen van een kitten Was het in het verleden nog zo dat er een wildgroei was in duurbetaalde kittens die vervolgens toch van alles bleken te mankeren, inmiddels is ook deze business gelukkig meer gereguleerd. En daar horen ook de rechten en plichten bij die je hebt als koper en verkoper van een kitten. Dit alles neemt niet weg dat het gaat om een levend wezen, maar iets meer regelgeving en bescherming is op zich niet verkeerd.

Algemeen

Het gaat in onderstaande altijd om kittens die je verkocht hebt, met of zonder stamboom. Voor een gratis weggegeven kitten gaat dit niet op, hoewel je hart als dierenvriend natuurlijk ook kan spreken en je altijd kunt kijken of je een eigenaar van het kitten kunt helpen.

Wetgeving

De wetgeving geeft aan dat als je geld vraagt voor een kitten je wordt aangemerkt als een “professional” en dus gelijkgesteld wordt met iedere verkoper en dus winkelier. Dat wil dus ook zeggen dat de verkoper de plicht heeft om een deugdelijk ‘product’ af te leveren. En natuurlijk hebben we het hier over een levend wezen en moet je maar afwachten hoe het uit de baarmoeder komt. Dat neemt de plicht van de verkoper niet weg dat je mag verwachten een gezond katje te hebben gekocht.

Maar niet iedere aandoening is altijd bij de eerste 13 weken zichtbaar. Een kitten is gekeurd door de dierenarts en ogenschijnlijk is het dier gezond. Maar er kunnen zich altijd zaken voordoen en dat wil zeggen dat je als fokker het eerste half jaar verantwoordelijk bent. Als er zich in die periode iets voordoet wat niet ten gevolge van uit een boom vallen of iets dergelijks is, is de fokker verantwoordelijk. Het tweede half jaar heeft de fokker nog steeds een verantwoordelijkheid, maar dan moet de eigenaar van het kitten aantonen dat het de verantwoordelijkheid is van de fokker.

Het is dan ook goed om met een officieel contract te werken als je een kitten gaat kopen. Daar horen het kattenpaspoort bij, eventueel de stamboom en een doktersverklaring.

Kosten

Het is niet zo dat je als eigenaar van het kitten zomaar het katje terug kunt brengen, maar als duidelijk is waar het aan ligt kan de rekening van de dierenarts wel door de fokker vergoed worden. Als je als fokker ziet dat het bij de nieuwe eigenaar niet goed gaat, kan de fokker wel voorstellen het kitten terug te nemen (al is het maar dat hij/zij het beste voor het diertje wil).
Als koper van het kitten heb je dan ook de plicht om – als er iets is – dit direct te melden bij de fokker en eventuele dierenartsrekeningen overleggen.

Verzekering

Als de fokker met een goed tegenbod komt, maar de eigenaar wil er niet op in gaan, heeft het nauwelijks zin om de rechtsbijstand het “uit te laten vechten”. Alles DAS en Unive hebben – tegen meerprijs – een clausule die dit soort zaken oppakt. Probeer er als fokker en eigenaar altijd samen uit te komen, al is het maar om het kitten (die er mogelijk anders de dupe van zal worden).

Kitten kopen, waar op letten?

Een fokker kan er goeder trouw werken en toch een kitten verkopen wat iets mankeert. Maar er zijn wel wat zaken waar je op kunt letten en die mogelijk van invloed kunnen zijn bij het kopen van een gezond kitten.

Enkele tips:
  • Vraag altijd naar de moeder, deze moet bij de kittens in de buurt zijn. En als de kater in huis is, is dat ook wel prettig.
  • Kijk goed rond, hebben de katten de ruimte, is het schoon in huis, kunnen ze eventueel beschermd naar buiten.
  • Vraag naar de voeding, wat staat er klaar, staat er vers water voor de katten.
  • Zijn de kittens speels, klimmen ze, spelen ze etc.
  • Observeer de kittens in hun sociaal gedrag naar mensen. Zijn ze niet bang van mensen, komt een kitten naar je toe etc.
  • Als je weet wat je kitten gaat worden, voelt het goed aan. Stevig katje, goed doorvoed, beweeglijk etc.

Tot slot

Het is goed als de fokker op wat voor manier contact houdt, je moet bij een fokker ook terecht kunnen als er iets met de voeding is. De fokker kan je raad geven, meedenken etc. Dat zegt ook iets over de compassie van de fokker. Is het een man of vrouw die echt bezig is met een levend wezen of wordt het slechts als inkomstenbron gezien. En last but not least, laat je gevoel spreken. Als je voelt dat er iets niet klopt, doe het dan niet. Het is wel een levend wezen en los van het feit dat je weloverwogen een dier in huis moet nemen, moet je ook een goed gevoel hebben bij de omgeving waar je het katje haalt.

Als je eenmaal het kitten hebt dan is de liefde heel snel in beeld en als het even meezit heb je voor jaren een prachtig kameraadje. En daar gaat het uiteindelijk allemaal om.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafKittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafWie valt er nou niet voor zo een jong, klein en lief kitten! Voor je het weet heb je het aangeschaft. Niet zo slim dus.…
Kitten kopen, let op het consumentenrecht!Kitten kopen, let op het consumentenrecht!Er is de afgelopen jaren wel wat aangepast als het gaat om het kopen van katten en honden. Een kitten kopen was in het v…
Een kitten opvoedenEen kitten opvoedenAls je een kitten hebt gekocht, dan zal je deze ook moeten opvoeren. Het is nodig om je nieuwe huisdier bekend te laten…
Je kitten en haar nieuwe omgevingAls je een kitten in huis neemt, dan is dit een overweldigende gebeurtenis voor dit kleine katje. Volg een paar eenvoudi…

Een dikke kat, wat nu?Een dikke kat, wat nu?We letten als mensen steeds meer op onze gezondheid en langzaam maar zeker sijpelt dit ook door naar de gezondheid van o…
Wat je moet weten over de katWat je moet weten over de katAls je van plan bent om een katje te kopen of uit het asiel te halen, zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet hou…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 26-02-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.