Het aanschaffen van knaagdieren, belangrijke informatie
Je wilt graag een knaagdier aanschaffen, maar waar moet je dan allemaal op letten? Allereerst is het belangrijk om jezelf goed te informeren over de aanschaf, voeding, huisvesting en de kosten van een dier en welke dingen er nog meer bij komen kijken. Een dier kost nu eenmaal geld en veel mensen kopen zomaar een dier zonder er eigenlijk iets vanaf te weten.
Belangrijke informatie voor de aanschaf
Let bij aanschaf van knaagdieren op dat je geen man en vrouw neemt, dan heb je binnen de kortste keren jonkies, dat is wel heel erg leuk, maar het kan ook mis gaan en veel geld kosten. Ten tweede zijn er al meer dan genoeg dieren die op een thuis zitten te wachten, dus waarom zou je dan nog meer kleintjes op de wereld zetten? Je kan natuurlijk wel een man en vrouw nemen, maar zorg dan dat de man gecastreerd is of wordt. Veel mensen kopen een knaagdier bij een
dierenwinkel of tuincentrum. Dat is heel verleidelijk en makkelijk, maar denk eraan dat niet elke dierenwinkel goed is voor zijn dieren, ook al lijkt dat wel zo. Veel dierenwinkels kopen hun dieren goedkoop in bij handelaars of broodfokkers. Dat is absoluut niet goed. Vaak zijn dat zwakke dieren en wordt er niet gefokt op kwaliteit, het draait alleen om het geld verdienen waar de dieren dus onder lijden. Als je daar een dier van koopt dan stimuleer je dier markt nog meer.
Natuurlijk is niet iedere dierenwinkel zo, er zijn ook uitzonderingen. Het verstandigst om knaagdieren aan te schaffen is via een opvang of een goede fokker. De opvangen zitten vaak vol met leuke dieren die een tweede kans verdienen. De mensen daar hebben er veel verstand van en weten zo welke dieren er bij jou passen en welke goed samen kunnen. Je doet er ook veel goed aan om een dier bij een opvang aan te schaffen. Veel dieren die er zitten hebben al heel wat ellende meegemaakt en verdienen een tweede goede kans. Dan moet je denken aan verwaarlozing, mishandeling of dieren die mensen zomaar dumpen omdat ze er geen zin meer in hebben of dat ze teveel kosten.
Let ook altijd op dat iemand in je gezin niet allergisch is voor een knaagdier, anders heb je net dieren aangeschaft en zou je ze weer weg moeten doen, dit is vaak in het nadeel van het dier.
Let bij aanschaf op de conditie van het dier
- Veel dieren worden te jong verkocht en hebben zo dus al een slechte start, informeer van tevoren dus goed.
- Het dier moet een actieve indruk maken.
- Het dier moet niet te mager zijn.
- Let ook op de glans van de vacht, een glanzende vacht betekent in de meeste gevallen een gezond dier.
- Let er ook op dat de ogen, neus en oren schoon zijn.
- Het gebit moet er ook normaal en gezond uitzien.
- Ook de anus moet er schoon uitzien.
- De ademhaling moet regelmatig zijn zonder bijgeluiden.
Een veel voorkomende fout: een konijn en een cavia samen
Er zijn mensen die het leuk vinden om een cavia en een konijn samen te houden. In de meeste gevallen gaat dat goed, maar het is eigenlijk een heel slecht idee, omdat een cavia en een konijn niet kunnen communiceren met elkaar en elkaar dus niet begrijpen. Daarnaast hebben beide dieren een heel andere levensbehoefte. Ze hebben allebei ander voer nodig en een cavia kan meer groenvoer hebben dan een konijn. Het beste is dan ook om te kiezen voor twee van beide soorten en dan het liefst in een apart verblijft.
Huisvesting
In een winkel verkopen ze vaak standaard kooien, dan staat er bijvoorbeeld een konijnenhok. Deze afmetingen zijn echt minimaal geschikt voor het betreffende dier. Vaak zijn de kooien veel te klein en hebben de dieren dus veel te weinig bewegingsruimte. Het is verstandig om altijd voor een zo groot mogelijk verblijf te kiezen.
Konijnen
Een konijn is een geliefd huisdier, denk eraan dat konijnen echte groepsdieren zijn. Dus neem altijd minimaal 2 konijnen. Zorg dan ook dat ze voldoende ruimte hebben. Konijnen vinden het ook fijn om los te lopen in huis of tuin. Let dan op dat ze niet aan stroomkabels of giftige planten gaan knagen of in andere gevaarlijke situaties terecht kunnen komen.
Cavia's
Ook cavia's zijn groepsdieren en hiervoor geldt ook dat ze met minimaal twee aangeschaft moeten worden. Cavia's hebben speciaal caviavoer nodig met extra vitamine C, dit omdat cavia's zelf een vitamine C aan kunnen maken. Het is ook verstandig om ze elke dag een stukje rode paprika te geven en af en toe een vitamine C pilletje van bijvoorbeeld Rotor, deze kun je bij de drogist kopen en cavia's vinden het lekker als snoepje. Ook cavia's houden er van om los te lopen in huis of in de tuin.
Tamme ratten
Tamme ratten zijn ook groepsdieren en ook hier geldt minimaal twee. Ratjes hebben een groot verblijf nodig waarin ze goed kunnen klimmen. Ze houden erg van aandacht en loslopen wordt ook zeker gewaardeerd. Zorg ervoor dat je geen rattenkooi neemt met tralieverdiepingen, hiervan kunnen ratjes bumble feet krijgen, dit zijn pijnlijke bultjes op hun pootjes. Hamsterkooien zijn absoluut ONGESCHIKT evenals glazen of plastic bakken. Ratjes hebben een zwakke gezondheid en worden niet erg oud, zo'n twee tot drie jaar. In veel gevallen bezoek je redelijk vaak de dierenarts, vooral op oudere leeftijd. Denk er dus aan dat deze dieren best wat geld kunnen gaan kosten.
Hamsters
Veel hamsters zijn einzelgangers. Dit betekent dat ze het beste alleen gehouden kunnen worden, er zijn uitzonderingen. Informeer hiernaar bij bijvoorbeeld een goede fokker. Hamsterkooien die je in de winkel kunt kopen zijn in veel gevallen ook te klein. Kies dus altijd voor de grootst mogelijke kooi. Let er ook op dat een hamster vooral 's nachts actief is.
Muizen
Muizen zijn ook groepsdieren en horen ook met minimaal twee gehouden te worden. Denk eraan dat muizen een sterke lichaamsgeur bij zich hebben. Dit kan voor veel mensen vervelend zijn. Zorg ook voor een ruim verblijf en genoeg klim- en speelmogelijkheden. Als je een loopwiel kiest, neem er dan een die dicht is. In loopwielen met tralies heb je kans dat de staart afbreekt of andere verwondingen ontstaan.
Gerbils / woenstijnratten
Gerbils heten ook wel woestijnratten. Deze dieren leven ook in groepsverband, dus ook hierbij geldt minimaal twee.
Gerbils graven en klimmen graag. Zorg voor een ruim verblijf met voldoende klim- en speelmogelijkheden.
Degoes
Degoes zijn ook groepsdieren, ook hier minimaal twee. Let erop dat degoes zich snel vervelen en een groot verblijf nodig hebben. Ze moeten goed kunnen klimmen en knagen. Vaak worden degoes niet heel erg tam, omdat ze nogal druk in hun kopje zijn. Ze zijn wel heel leuk om naar te kijken.
Chincilla's
Ook chinchilla's kwijnen weg als ze alleen zitten, dus minimaal twee. Chinchilla's hebben een ruim verblijf nodig aangezien ze graag rennen en springen. Geschikte kooien vind je zelden in een dierenwinkel, je kun eventueel ook kiezen voor een mooie ruime volière.
Lees verder