Inrichten van een caviakooi, leuke tips!

Inrichten van een caviakooi, leuke tips! Indien je hebt besloten om cavia's aan te schaffen (minimaal 2, want cavia's zijn echte groepsdieren) hoort daar ook een goede kooi bij en een juiste inrichting. In dit artikel vind je enkele leuke ideeen voor de inrichting. Zorg er wel altijd voor dat je cavia's nog voldoende beweegruimte hebben.

Huisvesting

Allereerst nog even wat handige weetjes betreft de huisvesting.

Afmetingen

Er van uitgaande dat er twee cavia's ondergebracht gaan worden is het belangrijk dat de kooi minimaal 100 x 50 cm is, maar denk: hoe groter hoe beter. En hoe meer cavia's hoe groter het hok ook dient te zijn. Het beste is ook om een traliekooi te nemen.

Plaats van de kooi (in huis)
De plaats waar je de kooi gaat zetten is erg belangrijk. Cavia's kunnen slecht tegen hitte, tocht en vocht. Zet de kooi niet in de zon, niet bij de verwarming, niet op de tocht en ook niet in donkere vochtige ruimten. Zet de kooi ook niet dicht bij de radio of TV. Cavia's horen vele malen harder als mensen. De beste plaats voor een kooi is in de woonkamer, het liefste wel tegen de muur zodat de cavia zich nog enigszins veilig voelt door de beschutting van de muur. Verder is het opletten hoe andere huisdieren reageren op de cavia's. Zorg ervoor dat ze er niet bij kunnen. Op de grond is er vrij veel tocht, ook als de deuren dicht zijn. Het beste is om de kooi te plaatsen op een tafel of een verhoging. Tegenwoordig zijn er zelfs kooien met een onderstel in de handel, dat is helemaal ideaal.

De inrichting

Bodembedekking
De beste bodembedekking is eigenlijk Ecobed (kartonstukjes) of Aubiose (hennepvezel), nadeel is dat het wat lastig te krijgen is. Zorg in ieder geval voor een bodembedekking die niet te hard is voor de pootjes, die zijn erg gevoelig. Gebruik in ieder geval GEEN stro. Dit is erg slecht omdat het scherp is kunnen zowel de pootjes als de oogjes kapot gaan. Er zijn vele soorten bedekkers in omloop en het is even kijken wat jij en je caafs heb prettigst vinden.

Voerbak

Kies hiervoor een stevig materiaal, de stenen uit de dierenwinkel zijn prima. Die zijn zwaar en kunnen niet makkelijk omvallen. Neem nooit een plastic voerbakje, deze vallen erg snel om. Zet de voerbak altijd in een hoekje, zo blijft het een beetje netjes en wordt er niet al teveel geknoeid.

Drinkfles

Voor het water kan je ook zo'n bakje gebruiken, maar het is makkelijker om een drinkfles op te hangen. Let er wel elke keer op dat deze nog werkt en deze stevig ophangt. En zorg natuurlijk dat je cavia's er goed bij kunne.

Hooi

Hooi is de basisbehoefte van cavia's, het is belangrijk dat dit altijd aanwezig is in de kooi. Om het netjes te houden en om verspilling tegen te gaan kun je een ruif kopen of een hooibal. De hooibal kun je ophangen en is gelijk een leuke bezigheid voor je cavia's.

Huisje
Een huisje is een musthave voor in de kooi. Hierin kan de cavia zich verschuilen. Ook zal hij hier veel in slapen. Je hebt verschillende soorten huisjes, de meest voorkomende zijn die van hout en plastic. Plastic heeft vaak vrolijke kleuren, maar als je cavia's hebt die er heel veel aan knagen is dat ook niet goed, dan kan je beter voor hout kiezen.
Hangmat
Wat veel cavia's ook leuk vinden om op te springen of om in te slapen dat is een hangmat, heel erg simpel. Die kan je veel op internet kopen van fleece, maar ook in de dierenwinkel heb je er, al zijn die wel wat prijzig. Je kan ze natuurlijk ook zelf maken van fleece en met een paar haakjes hang je ze heel gemakkelijk op aan de tralies van je kooi. Het geeft ook gelijk wat extra ruimte. Je kan ze wassen in de wasmachine en zijn als ze eruit komen zo goed als droog.
Fleece
Net zoals de hangmat bestaan er ook andere leuke schuilmogelijkheden gemaakt van fleece. Als je even op internet zoekt kom je verschillende leuke dingen tegen. Cavia's vinden het erg lekker om daarin weg te kruipen. Tevens is het lekker warm voor in de winter.
Kraaktunnel
Wat cavia's ook erg leuk vinden zijn de zogeheten kraaktunnels. De binnenkant is van een zachte stof, dus ze kunnen er ook in slapen. Maar ze kunnen er ook doorheen rennen, veel mogelijkheden en vaak een succes.
Lenterol/cavianest
Een zogeheten lenterol of een cavianest vinden ze ook erg leuk. Ze kunnen er mee spelen, in slapen en lekker aan knabbelen.

Wc rol met hooi

Dit is heel simpel en het kost eigenlijk niets. Vul een lege wc rol (onbedrukt) met hooi, prop er zoveel mogelijk in zodat het strak erin zit. Dan doen ze er langer over en zijn ze lekker bezig. Het hooi mag eruit steken, dat is extra leuk.

Extra tips

Snugglesafe
Mocht het in de winter wat koud zijn op de plaats waar de cavia's staan dan is een SnuggleSafe ideaal. Ook als je cavia ziek is of als je in de winter door de kou moet met je cavia om naar bijvoorbeeld de dierenarts te gaan. De SnuggleSafe is een soort kruik die je een paar minuten in de magnetron doet en welke dan tot 10 uur warmte af geeft. LET OP: doe altijd een speciaal SnuggleSafe hoesje eromheen tegen het verbranden. Deze worden er soms bijgeleverd maar je kan ze ook bestellen op diverse online winkels.
Icepod
Het broertje van de SnuggleSafe is de Icepod. Deze Icepod die stop je een aantal uren in de vriezer en geeft tot wel 8 uur verkoeling. Verkoeling is erg belangrijk voor knaagdieren omdat deze snel oververhit kunnen raken, Dit is dus ideaal bij hete dagen in de zomer. Gebruik ook hierbij altijd een hoesje. Het Snugglesafe hoesje past hier ook omheen.
Tot slot wil ik nog melden dat je absoluut geen knaagstenen of likstenen in de kooi moet hangen, dit is echt heel erg slecht voor alle knaagdieren en het zou eigenlijk niet meer verkocht moeten worden. De dieren kunnen er allerlei klachten van krijgen en in het ergste geval nier- en blaasstenen en daar kunnen ze aan overlijden. Een knaagstick is wel goed voor ze, maar geeft deze niet te vaak. Je kan beter ook die gekleurde niet nemen, want daar zitten veel kleurstoffen in.
© 2011 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omgaan met cavia'sOmgaan met cavia'sCavia's zijn lieve dieren, maar ze kunnen heel snel angstig worden. Een gelukkige cavia is een cavia die zich altijd op…
Het verzorgen van een caviaHet verzorgen van een caviaCavia's zijn erg populaire huisdieren in Nederland. Maar hoe kun je een cavia het beste verzorgen? En wat voor hok heeft…
Huisvesting van een cavia. Binnen of buiten?Huisvesting van een cavia. Binnen of buiten?Cavia's zijn redelijk makkelijke dieren qua onderhoud. Ze hoeven niet uitgelaten te worden, worden gemakkelijk erg tam e…
De cavia: aanschaf, kosten en vermaakDe cavia: aanschaf, kosten en vermaakEen cavia aanschaffen is niet alsof u speelgoed aan het kopen bent. Er komt een hoop kijken bij de aanschaf en bedenk va…

De zevende week in het leven van een pupDe zevende week in het leven van een pupIn de zevende week worden de pups steeds drukker en hebben ze meer en meer aandacht nodig. Ze slapen nog wel veel, maar…
Beugel bij de hondBeugel bij de hondMensen dragen beugels om hun tanden en kiezen recht te laten zetten. De laatste jaren komt de beugel voor de hond steeds…
Bronnen en referenties
Linda1986 (240 artikelen)
Laatste update: 21-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.