Met de kat naar de dierenarts
Je kat tot bij de dierenarts krijgen is soms een hele klus. Toch zijn er vaak goede redenen om dit te doen, bijvoorbeeld wanneer je kat inentingen nodig heeft, om een chip te laten plaatsen of om ze te laten castreren.
Inhoud
Castratie/Sterilisatie
Vaak is het niet de bedoeling om met je huiskat te kweken. Het is dan een goed idee om ze te laten steriliseren. Zowel bij katers als bij poezen is de ingreep routine voor je dierenarts. Doorgaans kan je je kat ook dezelfde dag terug mee naar huis nemen. Uiteraard moet je het geopereerde dier wel een tijdje rustig binnen houden zodat het goed kan herstellen.
Poezen
Katinnen kunnen als ze krols zijn zeer zenuwachtig gedrag vertonen, gekke bewegingen maken en luide, vreemde geluiden maken. Dit gedrag kan tot twee weken aanslepen en na enkele jaren kan het gebeuren dat de krolsheid helemaal niet meer over gaat. Je poes wordt dan hysterisch en kan fel vermageren. Geen leuke situatie, noch voor de poes, noch voor jezelf. Om dit te vermijden kan je haar dan ook best laten steriliseren. De operatie kan gebeuren vanaf de leeftijd van 5 à 6 maanden. Vraag uiteraard ook na bij je dierenarts of je poes er al aan toe is.
Katers
Castratie is bij katers een iets minder grote ingreep dan bij poezen. Als je je kater laat castreren zal hij een stuk rustiger worden. Hij zal er minder vaak en minder lang op uit trekken en ook minder het gevecht met andere katers opzoeken om zijn terrein te verdedigen. Hierdoor zal hij natuurlijk ook minder kwetsuren oplopen. Een andere positief gevolg is dat hij geen onaangename geurtjes meer zal achterlaten rondom of in je huis waardoor hij anders zijn terrein afbakent. Bovendien leven gecastreerde katers ook langer. Vanaf 5 maanden kan je doorgaans je kater laten castreren.
Chippen van je kat
Om te vermijden dat je kat op een dag spoorloos vermist wordt, is het een goed idee om haar te laten chippen. Een chip kan, in tegenstelling tot een halsbandje, niet verwijderd worden. Je kat kan er ook niet in verstrikt raken of, zoals bij een halsbandje, ergens mee blijven vasthaken. Het chippen van je kat is een eenvoudige procedure die snel kan uitgevoerd worden bij de dierenarts.De gegevens van de chip worden naar een databank gestuurd. Als je kat dan ooit door iemand gevonden wordt, dan kan ze op die manier geïdentificeerd worden en terug aan jou bezorgd worden.
Inentingen
Inentingen zijn een must als je wil voorkomen dat je kat dodelijke ziektes oploopt zoals kattenleukose, niesziekte en katteziekte. Uiteraard is je dierenarts de beste raadgever als het erop aankomt om te weten wanneer en tegen wat je kat dient ingeënt te worden. Om je kat te beschermen tegen de reeds opgesomde ziektes is het nodig om de inentingen jaarlijks te hernieuwen. Als je kat niet enkel in huis leeft, maar ook buiten mag, dan is een inenting tegen hondsdolheid ook aangeraden.Vraag aan je dierenarts ook steeds een inentingsboekje zodat je goed kan bijhouden welke inentingen je kat wanneer heeft gehad. Als je je kat ooit tijdelijk naar een pension moet brengen, dan moet je dit boekje kunnen voorleggen.
Vlooien bestrijden
Bij de dierenarts kan je terecht voor efficiënte middelen tegen vlooien. Gebruik bij voorkeur geen vlooienbandje. Dit kan hinderlijk zijn voor de kat en ze kan erdoor blijven vasthaken. Als je toch absoluut een vlooienbandje wil gebruiken, zorg er dan voor dat er een mechanisme is voorzien waardoor de kat zich met een stevige ruk kan bevrijden in geval ze vast komt te zitten. Verkies toch liefst een ander vlooienbestrijdingsmiddel. Bij de dierenarts vind je kleine tubes met een vloeibaar middel dat je in de nek van de kat moet aanbrengen. Het middel verspreidt zich dan verder over de rest van het lichaam van de kat en blijft enkele maanden actief. De kat heeft er absoluut geen hinder van en het middel is niet giftig voor mens noch dier. Bovendien is de klus op enkele seconden geklaard en je hebt ook minder gedoe dan wanneer je een vlooienpoeder moet aanbrengen.
Verzorging van het gebit
Een kattengebit heeft in principe weinig verzorging nodig. Wel kan je aan de dierenarts vragen om tandsteen te verwijderen wanneer deze zich voordoet. Indien je dit niet laat doen, zou de tand na een tijdje kunnen uitvallen.