Begrijp de lichaamstaal van uw hond

Begrijp de lichaamstaal van uw hond Een hond communiceert door middel van zijn lichaamstaal. Als je de juiste signalen opvangt en je er een verklaring voor kent, kom je heel wat te weten over hoe hij zich voelt. De verschillende houdingen van staart, ogen, oren... hebben alle een betekenis! We bekijken eerst enkele soorten gedrag en lichaamshoudingen en bespreken dan de houdingen van enkele specifieke lichaamsdelen.

Gedrag en lichaamshoudingen

Op de rug rollen

Wanneer een hond op zijn rug rolt met zijn poten in de lucht, neemt hij een onderdanige houding aan. Als hij dit doet in het bijzijn van een andere hond, laat hij zien dat de andere hond de baas is. Als een hond dit gedrag vertoont tegenover zijn baasje, kan het verschillende betekenissen hebben: vaak betekent het gewoon dat de hond gelukkig is en dat hij wil dat je over zijn buik aait. Het kan ook betekenen dat hij niet weet wat je van hem verwacht, zich onzeker voelt en dat hij zich daarvoor verontschuldigt. Soms is het ook gewoon een uitvlucht om iets niet te hoeven doen.

Achterste omhoog, voorpoten omlaag:

Wanneer de hond zijn achterste omhoog houdt en hij zijn voorpoten gestrekt beneden houdt, nodigt hij zijn baasje of een andere hond uit om te spelen. Hij doet dit ook vaak wanneer zijn baasje ernstig is en hij de stemming wil veranderen.

Een andere hond beklimmen

Wanneer een hond een andere hond "beklimt" door erover te gaan staan of door zijn voorpoten op diens rug te plaatsen, is dit niet noodzakelijk te interpreteren als seksueel gedrag. Het komt voor dat twee mannetjes elkaar beklimmen, of zelfs twee vrouwtjes. De bovenste hond toont op die manier zijn superioriteit tegenover de andere hond. In dit geval heeft dit gedrag dus alles te maken met sociale status.

Stokstil staan

Als de hond stokstil blijft staan en niet meer beweegt, is hij bang.

Geeuwen

Als de hond geeuwt, is dit niet steeds uit luiheid of vermoeidheid. Als een hond geeuwt, kan dit de voorbode zijn van stress. Door te geeuwen gaat de hartslag omhoog, stroomt er meer bloed naar de hersenen en worden de longen gevuld met zuurstof. Door te geeuwen gaat het energiepeil van het lichaam de hoogte in.
Als de hond geeuwt bij de dierenarts, kan dit zijn uit nervositeit.
Een hond geeuwt soms ook net voor hij uitgelaten wordt. Hij verhoogt zo zijn energiepeil en maakt zich klaar voor het uitje.

Tegen je benen aanleunen

Als een hond tegen je been aanleunt, kan dit betekenen dat hij zijn persoonlijke ruimte wil uitbreiden ten koste van die van jou. Het kan ook duiden op een soort bezitterige affectie. Soms doen honden dit ook gewoon omdat ze willen verhinderen dat je een andere kant op gaat.

Met de neus duwen

Als je hond met zijn neus tegen je duwt, betekent dit meestal dat hij om je aandacht vraagt, bijvoorbeeld als je de krant aan het lezen bent. Het kan ook betekenen dat hij je uit de weg wil duwen omdat je bijvoorbeeld op zijn favoriete plaatsje in de zetel zit.

Pootje geven

Dit is vaak een uitnodiging om te spelen. Het kan ook zijn dat de hond heeft geleerd om "pootjes" te geven en weet dat hij op die manier positieve aandacht krijgt. Het is ook een teken van onderdanigheid.

Posities van lichaamsdelen

Staart

  • ontspannen: de hond is rustig, hij is op zijn gemak
  • opgerichte staart: de hond is alert
  • omhoog en snel heen en weer wiegend: de hond is opgewonden
  • uitgestrekt en langzaam, ritmisch bewegend: de hond is op zijn hoede of houdt de wacht
  • neerwaarts gericht: uiting van onzekerheid of bezorgdheid
  • tussen de poten: teken van angst

Oren

  • ontspannen : de hond is kalm
  • opgericht: uiting van alertheid, aandachtigheid
  • omhoog en naar voren gericht: de hond is aan het uitdagen, is assertief of zelfs agressief
  • plat achterover: de hond is bezorgd of bang

Ogen

  • direct oogcontact: de hond is vol vertrouwen, moedig
  • afwisselend, toevallig oogcontact: de hond is tevreden
  • grote pupillen: teken van angst
  • afgewende blik: teken van eerbied

Lippen, mond, tong

  • gehijg: de hond heeft zin om te spelen, is zenuwachtig of (seksueel) opgewonden
  • lippen gesloten: de hond is onzeker of sust zichzelf
  • likken aan de lippen: teken van ongerustheid, of de hond wil een persoon of een andere hond sussen
  • ontspannen mond: de hond is rustig
  • achteruit getrokken lippen: wordt gebruikt om uit te dagen of te waarschuwen, vooral wanneer dit gepaard gaat met een grom.
  • Tong meermaals uitsteken en weer intrekken: honden doen dit wanneer ze zich ongemakkelijk of bezorgd voelen. Zo stellen ze zichzelf gerust.
  • Tong likt neus: de hond voelt zich ongemakkelijk, bijvoorbeeld wanneer hij een nieuwe situatie probeert in te schatten (bijv. of hij al dan niet naar een vreemde zou toegaan). Dit kan ook een teken zijn van hoge concentratie, bijvoorbeeld wanneer de hond een bevel tracht te begrijpen en op te volgen.
© 2007 - 2024 Evaluna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe zend je de juiste signalen uit met lichaamstaal?Hoe zend je de juiste signalen uit met lichaamstaal?Lichaamstaal vormt een belangrijk onderdeel van communicatie. Lees hier hoe je daar tijdens bijvoorbeeld sollicitatieges…
Signalen van dominantie en onderdanigheid bij hondenSignalen van dominantie en onderdanigheid bij hondenHonden communiceren met elkaar en met behulp van lichaamstaal. Honden geven een groot aantal signalen af voor ze daadwer…
Hoe communiceert de hond?Hoe communiceert de hond?De ene hondeneigenaar vangt de communicatiesignalen van de hond goed op en de ander begrijpt signalen van de hond niet o…
Onderdanig urineren bij honden: Oorzaken en adviezenOnderdanig urineren bij honden: Oorzaken en adviezenOnderdanig urineren is de ongecontroleerde en instinctieve reactie van een hond op de aanwezigheid van een andere hond o…

De ontwikkelingsfasen van een puppyDe ontwikkelingsfasen van een puppyDe eerste weken zijn voor een pup erg belangrijk om zich goed te kunnen ontwikkelen. In iedere fase leert de pup nieuwe…
De oren van een poes, aandachtspuntenDe oren van een poes, aandachtspuntenBij een gezonde poes zal je zien dat de oren schoon zijn en hoeven ze weinig te worden schoongemaakt, bj sommige raskatt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
Reactie

Ellen, 08-10-2010
Een poot geven is zeker geen tegen van onderdanigheid maar juist van dominantie. Reactie infoteur, 11-10-2010
Dan zijn daar verschillende meningen over. Een poot op de rug van een andere hond leggen is eerder dominantie, maar een gewoon pootje geven wordt vaak als teken van onderdanigheid gezien, tenzij het natuurlijk aangeleerd gedrag is.

Evaluna (66 artikelen)
Laatste update: 19-02-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.