De zevende week in het leven van een pup

De zevende week in het leven van een pup In de zevende week worden de pups steeds drukker en hebben ze meer en meer aandacht nodig. Ze slapen nog wel veel, maar wanneer ze wakker zijn, willen ze spelen en gaan ze op ontdekkingstocht. De pups zitten volop in de inprentingsfase: al wat ze nu leren, zullen ze nooit vergeten. Een interessante periode dus om ze nieuwe en essentiële dingen te leren. Qua zindelijkheid gaan ze er goed op vooruit: soms kunnen ze al drie à vier uur wachten om hun behoefte te doen. Wil je de pups verkopen, dan moet je er nu wel echt werk van gaan maken.

Spelen en slapen

Op ontdekkingstocht

De zeven weken oude pups houden van spelen en van dingen ontdekken. Wanneer ze wakker worden, gaan ze op pad. Alles wordt besnuffeld, ze zetten hun tandjes overal in.

Spelen met broers en zussen

Achter hun broers en zussen lopen wordt een van hun favoriete bezigheden. Hebben ze elkaar dan eindelijk te pakken, dan wordt er op staartjes gesabbeld en een potje gestoeid. Ook touwtjetrek vinden ze reuzeleuk. Met twee of drie, elk aan een eind van een touw en trekken maar! Balletjes die rollen of stevige plastiek flessen die ze niet kunnen stukbijten zijn ook heel leuk om achter te lopen. Geef de pups liever geen oude schoenen of stukken stof om mee te spelen. Zo kweken ze slechte gewoonten, want zij maken geen onderscheid tussen oude schoenen en nieuwe!

Nog veel slaap nodig

Zeven weken oude pups moeten nog heel veel slapen. Hier moeten de baasjes soms voor zorgen. Pups zijn immers als kleine kinderen: ze geven nooit op, ze gaan maar door tot ze doodmoe neervallen. En dat is nu juist niet gezond voor de pup. Beter is het dus om ze geregeld verplichte rust te gunnen, om ze even op te sluiten in de bench of in een aparte ruimte, waar ze tot rust kunnen komen. Een gebrek aan slaap en rust kan immers tot karakterstoornissen lijden.

Inprentingsfase

De pups zitten nu volop in de inprentingsfase. Dit wil zeggen dat alles wat ze nu meemaken en beleven, voor altijd in hun geheugen gegrift staat. Een ritje met de auto zal er voor zorgen dat ze niet bang meer zullen zijn van de wagen. Een badje nu zal er voor zorgen dat ze niet bang zullen zijn van water. Een wandeling over straat zal hen doen wennen aan geluiden van auto's en moto's. Een stevig onweer zal hen doen wennen aan donder en bliksem. Is de hond bang, dan moet je gewoon doen en hem niet gaan knuffelen of troosten, want dan versterk je zijn angst alleen maar. Het zindelijk maken van de pup zal ook ingeprent zijn. Daar mag ik mijn behoefte doen en nergens anders. Een "neen" voor een bepaalde handeling zal ook ingeprent zijn: ik mag niet bijten, ik mag niet krabben, etc. Er mag zelfs al geoefend worden met commando's als "zit" of "pootje". Verwacht nog geen wonderen, maar alle beetjes helpen. Een goede training nu is het halve werk voor later. Na acht weken zal de socialisering beginnen.

Halsband

Je kan de pup nu ook een halsbandje aandoen. Koop het zo, dat het voldoende kan meegroeien. Pups wennen er nu gemakkelijk aan en zullen niet al te veel tegenstribbelen. Zijn ze er toch niet echt gelukkig mee, laat ze dan beetje bij beetje aan de halsband wennen. Trek de halsband eerst een kwartiertje aan, daarna een halfuur en bouw zo langzamerhand op. Een halsband aan betekent ook dat de hond mee buiten mag aan de leiband. De halsband wordt dus geassocieerd met iets leuks, het gaan wandelen. Ook hier geldt: niet te lang! Meestal wordt aangenomen dat een pup 1 minuut per week in leeftijd mag wandelen. Een pup van zeven weken mag dus hooguit zeven minuten wandelen, drie maal per dag!

Zindelijkheid

De pups beginnen nu al aardig zindelijk te worden. Het nest blijft soms zelfs al proper 's nachts. Ook overdag kunnen ze zich al beter beheersen en worden de behoeften al flink op plaatsen gedaan waar het toegelaten is. Vergeet de pups niet steeds te prijzen of een kleine beloning te geven. Zo associëren ze beter het op de juiste plaats plassen en de beloning. Straffen of roepen is uit de boze. Een pup begrijpt vijf minuten later niet meer wat hij fout heeft gedaan. Ook hem met zijn neus door zijn behoefte wrijven is zinloos.

Wassen en tanden poetsen

De pup mag nu ook al eens gewassen worden. Laat een klein badje, een teil of de gootsteen vol lopen met lauw water. Zet de pup er voorzichtig in en laat hem even wennen aan het water. Breng daarna een kleine hoeveelheid speciale puppyshampoo aan. Hierin zit een speciale stof die de vacht niet uitdroogt maar wel voedt. Spoel daarna af met lauw water. Wikkel de pup in een handdoek en wrijf hem goed droog. Lang moet het badje niet duren. Meestal vindt de pup dit heerlijk! Ook met tanden poetsen mag worden gestart. Met een tandenborstel en speciale hondentandpasta kan je de tandjes voorzichtig poetsen. Zo wordt de hond gewoon aan gewriemel in zijn mond. Handig als er ooit pilletjes moeten worden gegeven of als de dierenarts de mond moet onderzoeken.

Vlooien en teken

Ook bij de pups komen deze vervelende diertjes voor: vlooien en teken!

Teken verwijderen

Teken mag je niet met de hand verwijderen, want dan blijft het kopje zitten. Ze moeten verwijderd worden met een speciale tekentang. Je steekt de tang onder het lichaam van het dier en maakt dan een draaiende beweging. Zo komt ook het kopje mee. Teken moet je altijd verwijderen, want een teek die loslaat kan daarna op de mens overspringen. De mens kan besmet worden en de ziekte van Lyme krijgen.

Vlooienplaag

Ook vlooien kunnen een echte plaag zijn. Wanneer je de pup natmaakt en er verschijnen rode vlekken in zijn vacht, dan heeft de pup vlooien. De rode vlekken ontstaan wanneer de uitwerpselen van de vlo in contact komen met water. Je kan je hondje wassen met een speciale vlooienshampoo. Daarna kan je hem ook een vloeistof in zijn nek gieten met een pipetje, zoals bijvoorbeeld Frontline of Adventix. Regelmatig kammen en borstelen helpt ook al een deel van de diertjes te verwijderen. Belangrijk is wel om ze dan dood te pletten tussen je nagels want als je ze gewoon in het gras gooit, springen ze zo terug op de hond wanneer deze voorbijkomt. Het is ook heel belangrijk om de omgeving van de hond vlooienvrij te krijgen. Stofzuig daarom goed matten en zetels, neem vloeren op met water en dweil. Was dekens en lakens op 90° en vergeet ook de dekens van de hondenmand niet! Zijn de vlooien hardnekkig, dan kan je ook een speciaal product op zetels en matten spuiten, zoals bijvoorbeeld Biokill. Het is belangrijk om hond en omgeving vlooienvrij te krijgen want de hond kan bloedarmoede krijgen wanneer ze te vaak door vlooien worden gebeten. De beten veroorzaken ook veel jeuk en door het aanhoudend gekrab kan de hond huidbeschadiging krijgen.

Afscheid nemen

Het wordt tijd om stilletjes aan afscheid te nemen van de pups. Het is belangrijk om ze op acht weken naar hun nieuwe thuis te sturen. Vroeger is niet aangeraden, omdat de pups zelfstandig moeten leren worden en omdat ze eerst nog hondenmanieren moeten leren van hun ouder(s). Later dan acht weken is ook niet goed, omdat de pup op acht weken het ontvankelijkst is om nieuwe dingen te leren. Hij zit dan in de socialiseringsfase. Het is ook belangrijk dat de pups een eigen thuis krijgen omdat ze dan voldoende aandacht krijgen. Wanneer je vijf of acht of tien pups hebt, kan je ze nooit dezelfde aandacht geven als wanneer je er eentje hebt. Je kan ze moeilijk allemaal tegelijk strelen of op je schoot nemen.
© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlooien in huis? Zo kan je ze doeltreffend bestrijden?Vlooien in huis? Zo kan je ze doeltreffend bestrijden?Wie dit jaar te kampen heeft met vlooien weet dat de beestjes hardnekkiger zijn dan vroeger. Een gewone behandeling of v…
Vlooien in de auto - Preventie en bestrijdingVlooien in de auto - Preventie en bestrijdingDe meeste honden krijgen vroeg of laat last van vlooien. Deze kunnen in korte tijd ook meester worden van uw auto. Dit i…
Vlooien en teken bij de hond of katVlooien en teken bij de hond of katIn de warmere maanden steken ze letterlijk en figuurlijk weer meer de kop op, de vlooien en teken bij de hond en kat. Be…
Zindelijkheid bij peutersZindelijkheid bij peutersNiet alle peuters zijn zindelijk. Om een peuter zindelijk te maken zul je met hem moeten oefenen en hem belonen. Als peu…

Inrichten van een rattenkooi, leuke tips!Inrichten van een rattenkooi, leuke tips!In dit artikel vind je een aantal leuke dingen waarme je je rattenkooi kunt inrichten. Je ratten zullen er zeer zeker bl…
Inrichten van een caviakooi, leuke tips!Inrichten van een caviakooi, leuke tips!Indien je hebt besloten om cavia's aan te schaffen (minimaal 2, want cavia's zijn echte groepsdieren) hoort daar ook een…
Bronnen en referenties
  • Woef
  • Hondenleven
  • Hart voor Dieren
  • Hoera, we hebben een nest pups!, Paul Overgaauw
  • Biokill
  • Advantix
  • Frontline
  • Eigen ervaring
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 19-11-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.