Vlooien en teken bij de hond of kat

Vlooien en teken bij de hond of kat In de warmere maanden steken ze letterlijk en figuurlijk weer meer de kop op, de vlooien en teken bij de hond en kat. Beestjes die je niet over de vloer wilt, maar dan moet je er wel wat aan doen. Wat kan je zoal doen?

Vlooien

De vlooien bij ons huisdier zijn op zich wel te bestrijden, de bekende flesjes in de nek (ze verbeteren het middel steeds meer), een bandje of tabletje. Verder de vlo geen “speelruimte” geven, zoals vloerbedekking of kleedjes en als je dit hebt, reinig ze dag regelmatig met afdoende middelen. Er zijn speciale spays op de markt, maar kan het in de wasmachine dan is 60 graden ook prima.

De vlo is in die zin schadelijk dat deze jeuk en allergie kan veroorzaken. De jeuk leidt vervolgens weer tot krabben, waardoor wondjes kunnen ontstaan. Bij jonge dieren kan het zelfs tot bloedarmoede leiden. Let ook op de nestvlooien, zeker in het seizoen dat de vlooien floreren.

Bartonellose

Niet bij iedereen is bekend dat vlooien ook ziektes over kunnen brengen. Bartonellose bijvoorbeeld, deze is beter bekend als de kattenkrabziekte. Een op de vier katten draagt het, zonder daar last te hebben, bij zich. Maar deze katten kunnen elkaar via de vlo besmetten. Mensen kunnen ook besmet raken, maar dan gaat het gewoonlijk over een beet een krab of via open wondjes. Er is niet bekend of de vlo ook hier een besmettingsbron kan zijn.

Als je als mens een goede weerstand hebt, dan heb je er eigenlijk geen last van, hooguit wat bobbeltjes op de huid vlakbij de krab of beet. Deze verdwijnen na enkele dagen weer. Als je minder weerstand hebt dan kan er koorts optreden. Een goede hygiëne is belangrijk.

Mycoplasmose

Het kan leiden tot ernstige bloedarmoede en kan uitmonden in een levensbedreigende hemolytische crisis. Verminderde eetlust, depressie en uitdroging kunnen de gevolgen zijn. Bloedarmoede veroorzaakt meestal een bepaalde zwakheid van het dier, de ademhaling en hartslag kunnen versneld zijn. Er is niet echt een antibioticum op de markt wat het volledig doet verdwijnen, wel is er een therapie die de symptomen doet afnemen.

Bron: Elionas, PixabayBron: Elionas, Pixabay

Teken

Teken vinden we allemaal vies en omdat ze zich vasthechten op de huid is het ook nog een smerig ogende bezigheid de beestjes te verwijderen. Zowel bij mensen als bij dieren kunnen de beestje aan de huid hechten. Door in wat hoger gras te lopen, maar ook door in de te bossen lopen bijvoorbeeld, kan je deze beestjes oplopen.

Afdoende is een middeltje wat je in de nek doet (tegenwoordig vaak gecombineerd met een middel tegen vlooien), of een bandje. Natuurlijk kan de teek ook van de huid gehaald worden met een speciale tang (het middel komt in het bloed van kat of hond en de teek zuigt het op en raakt versuft). Doe dit wel goed, want als je de teek kapot maakt maar niet geheel verwijderd, kan er nog wat aan de huid blijven zitten. Het pinnetje in de huid, moet er middels de speciale tang, mee uitgehaald worden.

Lyme

De meeste mensen weten wel dat teken de ziekte van Lyme over kunnen brengen (Borrelia bacterie). Mensen kunnen ook de ziekte van Lyme krijgen. Het wordt vaak een groter wordende rode plek die in het midden licht van kleur wordt. Het kan griepachtige verschijnselen opleveren. Als er niet snel gehandeld worden kunnen er neurologisch verschijnselen optreden, maar ook reumatologische of psychiatrische.

Overigens brengen lang niet alle teken Lyme over. in de zomermaanden kan de speciale tekenradar op internet gevolgd worden. Daar wordt goed op aangegeven, waar de meeste teken te vinden zijn.

Ehrlichiose

De teek kan deze bacterie overbrengen. Na besmetting kan er koorts ontstaan, sloomheid, weinig eetlust, gewichtsverlies en bloedarmoede. Er is een therapie die binnen enkele dagen de symptomen kan doen afnemen, maar voordat het helemaal weg is kan je al snel maanden verder zijn. Katten hebben hier minder last van dan honden, maar ze kunnen wel besmet raken.

Tot slot

Alleen een goede hygiëne is niet voldoende. Vlooien kunnen toch te kop opsteken en dan is een afdoende middel wel zo handig. Verschillende materialen kunnen hierbij helpen en zijn altijd bij de dierenarts of speciaalzaak te koop. Een afdoende middel tegen vlooien, teken en luizen is het middel fipronil. Toepassen is eenvoudig.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dieren EHBO: InsectenbetenOok dieren kunnen last hebben van insectenbeten. Aangezien een dier ons niet kan vertellen hoe een verwonding is ontstaa…
Vlooien in huis? Zo kan je ze doeltreffend bestrijden?Vlooien in huis? Zo kan je ze doeltreffend bestrijden?Wie dit jaar te kampen heeft met vlooien weet dat de beestjes hardnekkiger zijn dan vroeger. Een gewone behandeling of v…
Vlooien bij kippen herkennen, behandelen en voorkomenVlooien bij kippen herkennen, behandelen en voorkomenNiet alleen honden en katten hebben last van vlooien, ook kippen kunnen de bewegelijke parasieten bij zich dragen. Vlooi…
Parasieten bij mensenParasieten zijn levende wezen die zichzelf in leven houden ten koste van andere organismen (de gastheer). Parasieten kom…

Hoe speel ik correct met mijn hondPuppy's zijn zeer speels. Naarmate de hond ouder wordt, zult u vaak merken dat ze minder speels en energiek worden. Hier…
Katten verzekering: verzeker je kat!U heeft een kat waar u veel van houdt. Het kan gebeuren dat uw kat ziek wordt of betrokken raakt bij een ongeval. De gev…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
  • Afbeelding bron 1: Elionas, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.