Een degoe als huisdier
Degoes zijn sociale dieren die sinds 1985 als huisdieren mogen verkocht worden. Ze vereisen veel aandacht en tijd wanneer men van plan is ze tam te maken, maar wanneer ze tam zijn kunnen het hele fijne beestjes zijn om als huisdier te hebben. Degoes zijn beestjes die zeer bedrijvig zijn en veel beweging nodig hebben dus is een grote kooi zeker vereist.
Wat is een degoe
Degoes zijn kleine knaagdieren die oorspronkelijk zijn van uit Chili en beestjes zijn die uitgroeien tot maximum 25-30 cm. Een degoe heeft als uiterlijk een beetje het aanzien van een rat en van een hamster, waarvan ze ook verre familie zijn. Degoes zijn sociale dieren en kunnen vanaf een jonge leeftijd makkelijk tam gemaakt worden. Ze zijn speels en heel nieuwschierig. Zonder aandacht en kans om beweging te krijgen kunnen ze agressief en wild worden. Ze zijn meestal gelukkiger en gezonder wanneer ze samen worden gehouden, op deze manier hebben ze een partner om mee te spelen. Dit doe je best op jonge leeftijd en niet als ze ouder zijn want dan is het moeilijker om een nieuwe partner te introduceren. Degoes worden meestal tussen de zes en acht jaar oud. Omdat degoes hun tanden constant bij groeien is het belangrijk dat je iets plaatst in hun kooi waar ze op kunnen bijten om hun tanden te versterken zoals bv. een tak.
Wat eet een degoe
Het is belangrijk om hen te voeden wat ze gewend zijn omdat dit zal helpen om stress veroorzaakt door het veranderen van nieuw voedsel te verhelpen. Geef je degoe nooit voedsel dat teveel vet of suiker inzit omdat degoes nog al gevoelig voor de ziekte van diabetes waardoor ze erg ziek worden. Degoes eten het liefst vezels zoals grassen, zaden en granen. In sommige dierenwinkels is er speciaal degoe voer te verkrijgen. Je moet ook je degoes hooi geven, ze vinden het leuk om het te eten en het is heel gezond voor hun. Je mag ze zoveel eten geven als je wilt want ze stoppen met eten wanneer ze genoeg hebben, het overige voedsel zullen ze meestal gaan verstoppen en begraven om later op te eten.
Degoe ziekten
Diabetes
Degoes kunnen diabetes worden door het eten van te veel suiker. Een diabetische degoe zal meestal niet erg lang meer leven. Om te voorkomen dat dit gebeurt mag je je degoe zeker geen voedsel geven met suiker in. Een degoe die dikwijls plast dan normaal is kan diabetes hebben.
Lever problemen
Degoes kunnen leverproblemen krijgen van slechte voeding of het eten van te veel vet voedsel.
Mond ziekten
Degoes zijn er gevoelig voor ziektes aan de mond. Wanneer dit gebeurt zullen de tanden van de degoe wit gaan worden en na een tijd waarschijnlijk sterven. Om dit te voorkomen ververs je best regelmatig zijn drinkwater en maak je zijn waterfles ook wekelijks schoon.
Parasieten
Degoes kunnen vlooien, mijten en teken krijgen. Je kunt ze controleren wanneer ze onregelmatig veel jeuk hebben. Wanneer je degoe pijn lijkt te hebben wanneer je zijn oor aan raakt of zijn oren slecht ruiken kan dit een ooronsteking zijn met als oorzaak van mijten. Degoes kunnen parasieten krijgen vanuit hooi, beddengoed of andere dieren.
Gebroken been
Een gebroken been kan het gevolg zijn van een slechte sprong of een soortgelijke situatie. Als een gebroken been optreedt moet men zich tot een dierenarts bevinden voor eventuele medicatie. Houd de degoe in een kleinere kooi met weinig om op te klimmen en probeer hem zo kalm en rustig mogelijk te houden.
Verkoudheid
Als je degoe last heeft met het ademhalen kan hij een verkoudheid hebben. Ga dan naar de dierenarts die deze hem met antibiotica zal behandelen. Wanneer een verkoudheid niet behandelt wordt kan het een longontsteking krijgen en zelfs sterven.
Diarree
Dit treedt meestal op wanneer je teveel verse groenten hebt gegeven. Geef je degoe geen fruit of groenten voor een tijdje. Ook kan dit een teken zijn van andere ziektes waardoor je hem zeker goed in de gaten moet houden. Als de degoe niet eet of andere symptomen vertoont is raadzaam om zich tot een dierenarts te bevinden.