Degoes, gezellige huisdieren
Veel mensen zegt het niks, maar toch zien we in veel huishoudens degoes als huisdier en winnen ze in Nederland aan populariteit. Het zijn dan ook erg gezellige huisdieren. Ze zijn altijd met iets bezig en zijn erg nieuwsgierig. Ze worden niet gemakkelijk tam gemaakt, maar is het eenmaal gelukt, dan heb je ontzettend gezellige maatjes in huis!
Wat zijn degoes eigenlijk?
Degoes zijn middelgrote knaagdieren (ongeveer de grootte van een rat) die van oorsprong uit het Andesgebergte in Chili komen. Bij de eerste ontdekking van de degoe werd gedacht dat hem om een soort eekhoorn ging, de degoe lijkt dan qua uiterlijk ook wel een beetje op een soort (grond)eekhoorn. Later kwam men erachter dat de degoe familie is van de cavia. In het wild leven degoes in grote groepen, waardoor ze in Chili gezien worden als een ware plaag, omdat zij de gewassen van lokale boeren aantasten.
Hoe moet je degoes houden?
Als je nadenkt over het aanschaffen van een degoe, dan is het eerste dat je moet weten dat degoes sociale dieren zijn. Aangezien degoes in het wild in grote groepen leven, is het ook verstandig om zelf ook een (klein) groepje degoes aan te schaffen. In principe heb je aan een stelletje van twee genoeg, maar hoe groter de groep, hoe beter dit is voor de degoe.
Het hok
Degoes zijn dieren die veel bewegingsruimte nodig hebben, dus met een kleine hamsterkooi kom je niet ver. Het beste is om een grote rattenkooi of terrarium voor de degoes aan te schaffen. Degoes houden van klimmen, klauteren en springen, dus zorg ook vooral dat je kooi hoog genoeg is. Een kooi van 50x50x100cm is de minimale vereiste om degoes in te houden. Aangezien degoes aan alles zullen knagen waar zij hun tanden in kunnen zetten, is het belangrijk om weinig plastic in je kooi te hebben, zelfs een plastic onderbak die geschikt is voor ratten, knagen de degoes nog kapot!
De inrichting van het hok
Omdat degoes actieve dieren zijn, is het belangrijk dat zij in hun hok genoeg te doen hebben. Zorg daarom voor een uitdagende inrichting van het hok en verander deze ook regelmatig. Degoes zijn van nature erg nieuwsgierig en zullen alles wat nieuw in het hok is meteen gaan onderzoeken. Ook slepen ze graag met allerlei materiaal, waardoor niets op de plek blijft liggen waar jij het hebt neergelegd. Richt daarom je hok in met een loopradje, voldoende verstopplekjes, rolletjes en stukken karton om mee te spelen, plankjes en laddertjes om op te klimmen en ga zo maar door. Gebruik je fantasie en geef je degoe een prachtig hok!
Voedsel en verzorging
Degoes zijn vrij makkelijke dieren in de verzorging. In de dierenwinkel is speciaal degoevoer te koop. Het is belangrijk om je degoe alleen voedsel te geven dat ook geschikt is voor degoes. Ze kunnen namelijk gemakkelijk verschillende ziektes krijgen, zoals diabetes of leverproblemen, als ze verkeerd voedsel eten. Als je degoes naast hun basisvoedsel nog wat lekkers wilt geven, zorg er dan voor dat dit lekkers droog is en geen suikers of vetten bevat! Daarnaast maken onderhouden degoes hun vacht door regelmatig een zandbadje te nemen. Gebruik hiervoor een bakje met ‘chinchilla badzand’. Je zult zien dat je degoes er direct in springen en lekker gaan rollen om hun hele vacht schoon te houden. Goed voor je degoes en het ziet er ook nog eens reuze gezellig uit.
De gezelligheid van degoes
Degoes zijn erg gezellige dieren en brengen dan ook veel levendigheid in huis. Zoals hierboven al te lezen is zijn ze altijd ergens mee bezig en zijn het erg nieuwsgierige dieren. Daarbij zijn ze ook goed tam te maken als je hier op zeer jonge leeftijd mee begint. Wanneer je de degoes in huis krijgt, is het belangrijk om ze direct aan je te laten wennen. Als je het hok open doet, zul je zien dat de degoes uit nieuwsgierigheid gelijk naar je toekomen. Laat ze dan maar rustig jou verkennen en je zult zien dat ze na verloop van tijd op je hand komen zitten en je ze makkelijker kunt aaien. Het duurt een tijdje voor deze vertrouwensband tot stand is gekomen en het is daarbij belangrijk dat je tijdens dit proces je degoes niet bang maakt door ze bijvoorbeeld ineens op te tillen!
Als ze tam zijn, worden ze natuurlijk alleen maar leuker als huisdieren, maar onthoud dat het geen knuffeldieren zijn. Omdat degoes in het wild prooidieren zijn, zullen ze zich al snel ongemakkelijk voelen als jij ze vasthoudt of wanneer ze ergens niet weg kunnen komen. Houd hier dan ook rekening mee wanneer je zelf degoes in huis hebt.
© 2013 - 2024 Nemesisdivina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een degoe als huisdierDegoes zijn sociale dieren die sinds 1985 als huisdieren mogen verkocht worden. Ze vereisen veel aandacht en tijd wannee…
Degoes en hun verhaalDe degoe, een knager die oorspronkelijk afkomstig is uit de Andes Gebergte in Chili (Zuid-Amerika). De degoes zijn vrien…