Is mijn kat zwanger?
Een zwangere kat wordt ook wel een drachtige kat genoemd. Veelal wordt aangeraden bij het nemen van een kat om deze te laten steriliseren om zwangerschap tegen te gaan door een al overschot aan huiskatten die weg worden gedaan door huishoudens. Voor katten die niet gesteriliseerd zijn kan de vraag ontstaan: Is mijn kat zwanger?
Verloop van de zwangerschap bij een kat
De zwangerschap van een kat duurt gemiddeld negen weken (ongeveer 63 dagen) en kan vastgesteld worden vanaf dag 35 aan de hand van een echo. De eerste signalen van een zwangerschap zijn echter al eerder te ontdekken. Net zoals bij de vrouw ondergaat ook het lichaam van de kat veranderingen die zich uiten door bijvoorbeeld toename in gewicht, maar ook in verandering gedrag van de kat.
Signalen dat de kat zwanger is
Wanneer een kat zwanger is zal tijdens de eerste weken van de zwangerschap symptomen voorkomen waaruit blijkt dat de kat zwanger is. Een kat kan echter schijnzwanger zijn waarbij alle symptomen van een normale zwangerschap voordoen. Enkele symptomen van een zwangere kat zijn:
Verandering in gedrag
Een kat die zwanger kan verandering in haar gedrag vertonen. Een zwangere kat kan een minder of geen behoefte hebben om te gaan spelen, terwijl deze voorheen erg speels was. Een kat kan bijvoorbeeld ook qua karakter verandert zijn en bijvoorbeeld veel prikkelbaarder zijn of juist aanhankelijker. Een andere verandering wat kan optreden is dat een kat veel meer zal gaan slapen en meer zal eten. Net zoals bij de mens reageert elke kat weer anders op een zwangerschap.
Toename in gewicht
Voedsel is zeer belangrijk voor een kat die zwanger is. Gemiddeld neemt een kat 40% toe in lichaamsgewicht tijdens de zwangerschap. In het begin van de zwangerschap zal dit vooral te maken hebben door de extra baarmoederweefsel dat wordt aangemaakt. Later tijdens de zwangerschap heeft de toename van het gewicht vooral te maken met de kittens zelf. Hoeveel een kat zal toenemen in gewicht is daarom ook afhankelijk van hoeveel kittens deze heeft. Het is belangrijk dat de zwangere kat voldoende voedsel tot haar beschikbaar heeft en indien nodig special voedsel. Een kat eet normaal gesproken tijdens de zwangerschap niet meer dan dat ze daadwerkelijk nodig heeft, dus (vooral droogvoedsel) kan de gehele dag blijven staan.
Verandering tepels kat
Bij een zwangere kat zal ongeveer bij de derde week een verandering optreden ten opzichte van de tepels. Deze verandering is geen bevestiging want ook bij een schijnzwangerschap kunnen lichamelijke veranderingen optreden. Rond de derde week van de zwangerschap kunnen de tepels van de kat veranderen van kleur en kunnen donkerder worden. Ook de vacht rond de tepels kan veranderen en gaan wijken.
Bevestiging zwangerschap
Er zijn enkele manieren om de zwangerschap te bevestigingen, maar eigenlijk in alle gevallen is het aan te raden om een bezoek te brengen aan de dierenarts. Deze kan op dag 32 een onderzoek doen of de kat zwanger is en dag 35 door middel van een echo. Zelf kun je ook onderzoeken of de kat zwanger is door aan de onderkant van de buik van de kat (wanneer deze staat) te voelen. Alleen dit kan echter pijnlijk zijn voor de kat zelf en wanneer iemand te veel druk uitoefent zelf tot schade leiden aan de kittens, dus dit is niet aan te raden voor iemand die niet ervaren is. Een bezoek aan de dierenarts is aan te raden en deze kan alle verdere advies geven.