Is mijn kat zwanger?

Is mijn kat zwanger? Een zwangere kat wordt ook wel een drachtige kat genoemd. Veelal wordt aangeraden bij het nemen van een kat om deze te laten steriliseren om zwangerschap tegen te gaan door een al overschot aan huiskatten die weg worden gedaan door huishoudens. Voor katten die niet gesteriliseerd zijn kan de vraag ontstaan: ‘Is mijn kat zwanger?’

Verloop van de zwangerschap bij een kat

De zwangerschap van een kat duurt gemiddeld negen weken (ongeveer 63 dagen) en kan vastgesteld worden vanaf dag 35 aan de hand van een echo. De eerste signalen van een zwangerschap zijn echter al eerder te ontdekken. Net zoals bij de vrouw ondergaat ook het lichaam van de kat veranderingen die zich uiten door bijvoorbeeld toename in gewicht, maar ook in verandering gedrag van de kat.

Signalen dat de kat zwanger is

Wanneer een kat zwanger is zal tijdens de eerste weken van de zwangerschap symptomen voorkomen waaruit blijkt dat de kat zwanger is. Een kat kan echter schijnzwanger zijn waarbij alle symptomen van een normale zwangerschap voordoen. Enkele symptomen van een zwangere kat zijn:

Verandering in gedrag

Een kat die zwanger kan verandering in haar gedrag vertonen. Een zwangere kat kan een minder of geen behoefte hebben om te gaan spelen, terwijl deze voorheen erg speels was. Een kat kan bijvoorbeeld ook qua karakter verandert zijn en bijvoorbeeld veel prikkelbaarder zijn of juist aanhankelijker. Een andere verandering wat kan optreden is dat een kat veel meer zal gaan slapen en meer zal eten. Net zoals bij de mens reageert elke kat weer anders op een zwangerschap.

Toename in gewicht

Voedsel is zeer belangrijk voor een kat die zwanger is. Gemiddeld neemt een kat 40% toe in lichaamsgewicht tijdens de zwangerschap. In het begin van de zwangerschap zal dit vooral te maken hebben door de extra baarmoederweefsel dat wordt aangemaakt. Later tijdens de zwangerschap heeft de toename van het gewicht vooral te maken met de kittens zelf. Hoeveel een kat zal toenemen in gewicht is daarom ook afhankelijk van hoeveel kittens deze heeft. Het is belangrijk dat de zwangere kat voldoende voedsel tot haar beschikbaar heeft en indien nodig special voedsel. Een kat eet normaal gesproken tijdens de zwangerschap niet meer dan dat ze daadwerkelijk nodig heeft, dus (vooral droogvoedsel) kan de gehele dag blijven staan.

Verandering tepels kat

Bij een zwangere kat zal ongeveer bij de derde week een verandering optreden ten opzichte van de tepels. Deze verandering is geen bevestiging want ook bij een schijnzwangerschap kunnen lichamelijke veranderingen optreden. Rond de derde week van de zwangerschap kunnen de tepels van de kat veranderen van kleur en kunnen donkerder worden. Ook de vacht rond de tepels kan veranderen en gaan wijken.

Bevestiging zwangerschap

Er zijn enkele manieren om de zwangerschap te bevestigingen, maar eigenlijk in alle gevallen is het aan te raden om een bezoek te brengen aan de dierenarts. Deze kan op dag 32 een onderzoek doen of de kat zwanger is en dag 35 door middel van een echo. Zelf kun je ook onderzoeken of de kat zwanger is door aan de onderkant van de buik van de kat (wanneer deze staat) te voelen. Alleen dit kan echter pijnlijk zijn voor de kat zelf en wanneer iemand te veel druk uitoefent zelf tot schade leiden aan de kittens, dus dit is niet aan te raden voor iemand die niet ervaren is. Een bezoek aan de dierenarts is aan te raden en deze kan alle verdere advies geven.
© 2011 - 2020 Misterlak, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Huisdieren: de krolse katHuisdieren: de krolse katAls de kat krols is, is ze vruchtbaar en laat ze de kater – soms met eerst nog een gevecht – toe haar te dekken. Hoe wer…
Geluiden die katten maken en de betekenisGeluiden die katten maken en de betekenisSpinnen, blazen of grommen? Een ding is in ieder geval zeker, katten hebben een heel repertoire aan verschillende geluid…
Krolsheid en Sterilisatie / Castratie bij poezenKrolsheid en Sterilisatie / Castratie bij poezenOngeveer 6 maanden oud en je lieve onschuldige poes houdt van de een op de andere dag niet meer op met miauwen? Ze loopt…
De ontwikkeling van je baby; 22 weken zwangerIn week 22 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 450 gram en is ongeveer 29 centimeter lang. Vrijwel alle zwangere vr…

Het verzorgen van kippen kuikensHet verzorgen van kippen kuikensNa 21 dagen komen de bevruchte eieren van een kip uit. De moederkip of kloek begint dan direct aan de opvoeding van de k…
Africhten en opvoeden van hondenAfrichten en opvoeden van hondenHoe vaak stoor je jezelf er wel niet aan? De hond van de buren die aan een stuk door blijft blaffen. Een opspringende ho…
Bronnen en referenties
  • http://www.kattenplaza.nl/zwangerschap_kat
  • http://www.dekattensite.nl/html/hvekdk.html
  • http://www.kattenencyclopedie.com/index.php?menuid=29&pageid=120&menuname=De%20Dracht

Reageer op het artikel "Is mijn kat zwanger?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Renate, 04-05-2017 09:03 #7
Ik heb een poes van 1jaar en haar buik is heel hard en ze wil meer aandacht dan normaal

Sarah, 02-01-2017 16:29 #6
Mijn kat doet de laatste tijd een beetje vreemd. Meestal vindt ze het heerlijk als ze over haar buikje aangehaald wordt, maar nu komt ze ook niet vaak op schoot. Meestal is ze heel speels.

Dylan, 19-03-2016 13:21 #5
Hoi
Ik weet niet als mijn kat zwanger is maar haar tepels zijn wel groter
Maar haar buik is een beetje hard dus ik weet het niet zeker kan iemand mij vertellen als ze schijnzwanger of echt zwanger is?

Richard, 20-10-2015 17:49 #4
Hallo mijn kat is zeker wel zwanger.mijn vraag is alleen ze heeft geen tepels ik heb haar op de rug gelecht en gekeken maar ik kan niks vinden hoop dat iemand weet wat het is of dat dat normaal is met vriendelijke groet richard

Carol Birnie, 12-05-2015 17:10 #3
Beste,
,mijn kat heeft alle symptomen van zwangerschap maar gaat meer naar de kattenbak Dan normaal.Kan dat iets met de drachtigheid te maken hebben?
Gr

Mickey, 09-11-2014 00:00 #2
Ons kitten is een half jaar oud en sinds kort merken we dat ze een buikje krijgt en veel minder speels is maar wel erg aanhankelijk is. Is het mogelijk dat ze nu al drachtig is?

Malaika, 11-12-2011 15:00 #1
Hallo, wat zou je dan moeten kunnen voelen bij de buik van de kat? Mijn kat haar buik is namelijk wat harder en uitgezetter geworden de afgelopen tijd. Ook heeft ze geen drang mee om naar buiten te gaan. Ze gaat soms wel, maar dan maar heel kort terwijl ze eerst haar uiterste best deed om naar buiten te komen en dan bleef ze ook altijd minimaal 3 uur weg. Nu rent ze vaak naar buiten en meteen weer naar binnen en als ze wel buiten blijft dan is het niet langer dan een half uur. Mijn kat is pas 9 maanden oud en de dierenarts zei steeds dat we het echt wel zouden merken wanneer ze crols zou worden, maar we hebben niks gemerkt.

Infoteur: Misterlak
Gepubliceerd: 22-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 7
Schrijf mee!