Africhten en opvoeden van honden

Africhten en opvoeden van honden Hoe vaak stoor je jezelf er wel niet aan? De hond van de buren die aan een stuk door blijft blaffen. Een opspringende hond bij familie of vrienden. Voorkom dit bij je eigen hond en begin met het lezen van dit artikel over het opvoeden en africhten van honden.

Hiërarchie en orde: de roedel

Om er achter te komen waarom sommige honden zoveel problemen veroorzaken zal eerst het concept van de roedel uitgelegd moeten worden. In het wild leven honden en wolven in groepen, hun groep heet een roedel. In deze roedel is heerst een hiërarchie; een hond is de baas en beslist wat er gaat gebeuren, waar ze heen gaan, waar ze slapen, wanneer ze jagen en eten. Dit is meteen ook het punt waarop het bij veel hondeneigenaren fout gaat. Ze vormen geen roedel met hun hond. Ze moeten als baas boven de hond staan en hierover ook beslissen. Wanneer dit niet duidelijk is voor de hond, wanneer er geen grenzen worden gesteld bij wat wel en niet mag, zal deze hond zelf de leiding gaan nemen. Deze honden kunnen ontzettend dominant en agressief worden naar jou en je gezin. Geen ideale situatie wanneer je kleine kinderen hebt.

Opvoeden vanaf dag 1

Opvoeden van een hond begint vanaf de dag dat je hem in huis hebt. Dit geldt voor puppy’s maar ook zeker voor honden die al een ouder zijn. De hond moet weten waar hij aan toe is, dat hij wel op de grond maar niet op de bank mag liggen. Wanneer een hond in de eerste weken in je huis wel iets mag en daarna blijkt dat dit niet werkt en dan probeert af te leren zal dit enorm moeilijk zijn. Afleren is immers moeilijker dan aanleren. Probeer dus consequent te zijn in de regels die je opstelt. Wanneer deze overschreden worden moet er een consequentie zijn.

Baknijd

Wanneer een hond zijn eten verdedigd van jou en andere honden heet dit baknijd. Maar het hoeft niet perse om voer of een bot te gaan. Het kan ook om een speeltje gaan. Een hond met baknijd is agressief en probeert zijn eigendom koste wat het kost te verdedigen. Deze hond zal dus bijten.

Wat te doen tegen baknijd?

Het begint al met het neerzetten van het eten. Zorg ervoor dat je rond rustig is wanneer hij eten krijgt, hij mag zich niet aan je opdringen of springen. Zorg dat de hond rustig zit voordat je de bak neerzet. En zet deze ook absoluut niet neer wanneer de hond nog niet rustig is. Bied de hond een snoepje aan langs de bak, je laat hiermee zien dat je niet degene bent die het voer wegneemt wanneer er iemand in de buurt is maar dat hij er juist iets bij krijgt. Verdeel het voer in twee porties, wanneer de eerste portie bijna op is, neemt u de bak en vult deze met de tweede portie. De hond ziet dan dat je het eten niet afneemt maar er meer bij doet. Probeer het voer eens van de ene naar de andere hoek te verplaatsen. Ook hiermee laat je zien dat het voer niet afgenomen gaat worden. Een laatste tip is om hiermee zo vroeg mogelijk te beginnen. Het liefst wanneer honden nog puppy’s zijn, jong geleerd is oud gedaan.

Onzindelijkheid

Puppy’s worden uiteraard niet zindelijk geboren. Ze zullen afgericht moeten worden zodat ze hun ontlasting ophouden tot je ermee gaat wandelen. Je zult er in het begin veel tijd in moeten steken voordat de hond weet dat hij buiten zijn behoeften moet doen.

Hoe maak je een hond zindelijk?

Bij jonge hondjes is het zo dat ze vaak ontzettend enthousiast worden als ze iemand zien. Ze kunnen dan nog wel eens een plasje doen. Om dit te voorkomen, mag je de puppy niet begroeten, wacht tot het hondje rustig is geworden en hierna kun je hem gaan aaien.

Zet puppy’s wanneer ze gegeten of geslapen hebben meteen buiten op een krant. Na het eten en het slapen is er een grotere kans dat ze een plasje moeten doen. Wanneer dit op een krant gebeurt, gaat de hond dit herkennen als een plaats waarop de behoeftes gedaan mogen worden. Je kunt daarna langzaamaan de tijd uitbouwen tussen de wandelingen. Af en toe kan het nog wel eens fout gaan maar dit moet steeds minder voorkomen. In totaal bent je er toch nog wel een aantal maanden mee kwijt voordat een hond goed zindelijk is.

Vernielingen

Sommige honden gaan spullen kapot maken wanneer ze zich vervelen of alleen zijn. Dit is erg vervelend en kan gevaarlijk zijn wanneer de hond iets pakt met scherpe onderdelen.

Hoe zorg je ervoor dat je hond niets kapot maakt?

Zorg ervoor dat je een goed afsluitbaar hok hebt voor de hond. Wanneer deze hierin zit wanneer u weg bent zal hij niks kunnen slopen. Wanneer de hond losloopt en je ziet dat hij toch iets in zijn bek heeft dat niet van hem is, reageer hier dan op door je stem te verheffen. ‘FOEI’ is vaak al genoeg om een hond te doen laten schrikken en meestal laten ze dan ook los. Wanneer een hond niet los laat, ga er niet om vechten. De hond zal dit zien als spelen. In dit geval probeer zo streng en intimiderend over te komen zonder dat je je viervoeter fysiek aanraakt of teveel waarschuwt. Wordt ook niet boos, dit heeft geen zin. Geef puppy’s spulletjes waar ze hun tanden wel in mogen zetten. Jonge honden willen vaak toch alles uitproberen en kijken hoe het smaakt ruikt en hoe het zich laat kauwen.

Alleen blijven

Sommige honden hebben er moeite mee om alleen thuis te blijven, ze gaan zich vervelen en zoeken afleiding, soms met vernielingen tot gevolg. Ook kan de hond dan net zo lang gaan blaffen tot je weer thuis komt. Ook dit is weer geen ideale situatie, niet voor jou en ook niet voor je buren die het de hele dag moeten aanhoren.

Hoe kun je vervelend gedrag afleren wanneer een hond alleen is?

Wanneer een hond vervelend is wanneer hij alleen is heeft hij vaak last van verlatingsangst. Je hond zal dan moeten leren dat alleen blijven echt niet het einde van de wereld is. Zorg voor een trommel met honden koekjes, leg de hond op zijn vaste plaats en geef deze een koekje. Je geeft het commando dat hij moet blijven liggen ‘Blijf’ en loop vervolgens naar een ander deel van de kamer waar de hond je niet kan zien. Kom na een minuut terug en beloon de hond met een koekje. Bouw deze tijd uit van een paar minuutjes naar een kwartiertje en uiteindelijk een uur. Elke keer wanneer je terug komt beloon de hond en geef een beloning.

Professionele hulp

Wanneer het je niet lukt om het gewenste effect te krijgen bij je puppy of hond ga er zelf verder niet meer aan proberen te sleutelen, er is een grote kans dat je meer kapot maakt dan dat je eigenlijk doet aanleren. Zorg er dus voor dat wanneer het niet lukt je professionele hulp inschakelt om gevaarlijke situaties te voorkomen.
© 2011 - 2024 Petteflet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hond nemen kost tijd: de voordelen en nadelenEen hond nemen kost tijd: de voordelen en nadelenOpeens schiet het door je hoofd: ik wil een hond! Maar voordat je op zoek gaat naar een pup, zijn er een aantal dingen d…
Tips om uw hond beter te laten luisterenNederland behoort tot een van de hond-rijkste landen van Europa. Toch zijn er veel baasjes die niet goed weten hoe ze hu…
Baknijd bij honden afleren en voorkomen: hoe doe je dat?Baknijd bij honden afleren en voorkomen: hoe doe je dat?Bij baknijd stelt een hond zich erg verdedigend op wanneer je bij zijn bak met eten in de buurt komt. Hij kan dan dreige…

Is mijn kat zwanger?Is mijn kat zwanger?Een zwangere kat wordt ook wel een drachtige kat genoemd. Veelal wordt aangeraden bij het nemen van een kat om deze te l…
Bloedarmoede bij de katBloedarmoede bij de katBloedarmoede kennen we wel bij mensen, echter bij dieren is er minder over bekend. Maar zoals mensen kunnen katten ook l…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
Petteflet (51 artikelen)
Gepubliceerd: 21-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.