Geluiden die katten maken en de betekenis
Spinnen, blazen of grommen? Een ding is in ieder geval zeker, katten hebben een heel repertoire aan verschillende geluiden! Deze geluiden zijn oorspronkelijk ontwikkeld toen katten nog niet gedomesticeerd waren en functioneerden toen voor allerlei verschillende doeleinden. Echter, ook huiskatten maken deze geluiden nog gewoon en soms zelfs tegen ons! Wat willen ze dan? Veel mensen weten dit wel een beetje, maar schatten het ook vaak verkeerd in.
Spinnen
Veel baasjes denken dat spinnen simpelweg betekent dat de kat geniet van hun geaai en zich veilig voelt, maar over de exacte betekenis van spinnen zijn onderzoekers nog niet uit. Zo is er onderzoek dat laat zien dat de constante frequentie van het spinnen (rond de 25 Hertz) ervoor zorgt dat de botdichtheid van katten (en mensen!) verbetert. Katten bewegen nu immers veel minder dan vroeger, wat bijdraagt aan erge kwaliteitsverlies van de botten. Het zou dus goed kunnen dat dit mechanisme hen helpt om het effect te compenseren. Een andere theorie is dat het spinnen zorgt dat in het kattenbrein hormonen vrijkomen die pijnstillend en ontspannend werken. Katten spinnen soms ook als ze pijn ervaren, tijdens vertoon van agressie en seksueel gedrag.
Oorspronkelijk diende spinnen waarschijnlijk hoofdzakelijk als communicatiemiddel. Pasgeborenen, nog blinde kitten spinnen al in de zoogperiode. Dit zou hun moeder kunnen helpen ze sneller te vinden bij een eventuele scheiding. Ook kan het zijn dat omdat geluiden met sterke vibraties 's nachts ver dragen, katten het daarom zijn gaan ontwikkelen.
Blazen en sissen
Katten proberen met hun gesis zowel mensen als andere dieren te waarschuwen dat ze absoluut afstand moeten houden. Hij heeft diegene als dreiging ingeschat en moet duidelijk maken dat een confrontatie tot agressie kan leiden. Echter omdat een normale kat agressie kosten wat kost wil vermijden (in de natuur kan dit leiden tot dood), toont de kat een sterke emotie door te sissen en te blazen. Hij hoopt dat de ontvanger van de boodschap de waarschuwing ter harte zal nemen en meteen zal vertrekken, voordat het tot een gevecht kan komen.
Je kunt de kat gerust stellen door rustig te knielen op ruime afstand en haar aan je gewend te laten raken. Je kunt hierbij ook wat voedsel in je hand houden. Als de kat dan niet uiteindelijk uit zichzelf op je afkomt, laat de kat dan met rust.
Grommen
Grommen is vooral iets dat katers nogal eens kunnen doen. De grom is vermoedelijk het laagste geluid wat katten kunnen produceren en ze gebruiken het om over te brengen dat ze de baas zijn, dus zullen ze het voornamelijk doen tegen wezens die ze als hun rivalen beschouwen (hopelijk niet hun baasje!). Ook onder grote katten is grommen een heel veelvoorkomend en normaal verschijnsel. Interessant is dat kleine huiskatten dit gegrom daarom soms ook overnemen met het idee dat ze hun omgeving wijs kunnen maken dat ze grotere, en dus gevaarlijkere tegenstanders zijn dan in werkelijkheid
Krijsen
Gedomesticeerde huiskatten en kittens leren meestal al snel dat krijsen (dit is hoger dan miauwen) een snellere reactie bij hun baasje kan losmaken dan miauwen. Soms zie je krijsen bij katten die te afhankelijk van hun zorgzame, bezorgde baasjes zijn geworden, bijvoorbeeld omdat ze behoefte hebben aan contact, eten of toegang naar binnen of buiten. Ze kunnen dan net zolang tekeergaan totdat ze hun zin hebben gekregen. Tussen katten onderling is krijsen een passieve uiting die duidt op overgave of verwonding.
Miauwen
Het miauwen van een kat is de belangrijkste methode om de aandacht op te eisen van jou of van anderen. Er zijn kleine variaties in de miauwen, afhankelijk van het land van oorsprong van de kat. Een kat leert altijd eerst miauwen naar zijn moeder. Later leren ze hun miauw ook in lengte te variëren om bijvoorbeeld hun mama de ene keer aan te kunnen geven dat ze ook nog wat van het voedsel willen, maar de andere keer dat ze in nood verkeren. Ook als een moeder haar kittens verplaatst (vanwege de veiligheid doet ze dit de eerste dagen erg vaak), helpt de miauw de moeder haar kittens weer terug te vinden. Volwassen katten in sociale groepen kunnen ook miauwen als ze elkaars aandacht of voedsel willen.
Praten
Katten 'verwoorden' hun bedoelingen, maar wel op een hele primitieve manier in vergelijking met de menselijke woordenschat. Vooral huiskatten hebben een speciale begroetingsgroep, ofwel een variatie op de 'basismauw' die ze zo aangepast hebben dat het baasje meteen aandacht voor ze heeft. Katten leggen snel verband tussen de aanpassing van zijn/haar begroeting en de snelheid waarmee het baasje reageert. Het 'doel' van het leerproces is is dat de baas ze zo sneller voedsel, aandacht of toegang tot territoria buiten de woning geeft. Er wordt ook wel is gezegd sommige katten zoals siamezen, veel praten, maar dit excessief miauwen kan vaak worden herleid tot een wederzijdse, ongezonde onafhankelijkheid tussen kat en baas.
Jodelen en krollen
Jodelen of krollen is het roepen van katers om niet gesteriliseerde poezen die bevrucht willen worden. Soms doen ook niet-gecastreerde katers mee in de nacht, tenminste als ze het niet te druk hebben met sissen en blazen om rivalen op afstand te houden. Nachtdieren moeten hun behoefte vaak met geluid aan elkaar duidelijk maken omdat geluid nou eenmaal ver reikt in een verduisterde omgeving. Hierdoor kan de krolse roep een groot gebied kan bereiken. Krolse poezen kunnen met hun gejank ook mogelijke partners van ver lokken.