Bloedarmoede bij de kat

Bloedarmoede bij de kat Bloedarmoede kennen we wel bij mensen, echter bij dieren is er minder over bekend. Maar zoals mensen kunnen katten ook last hebben van bloedarmoede. Hoe komt het en wat kan je er aan doen als je kat last heeft van bloedarmoede?

Wat is bloedarmoede?

Bloedarmoede staat eigenlijk voor een tekort aan rode bloedcellen. De hoeveelheid rode bloedcellen wordt doorgaans uitgedrukt als percentage van het totale bloedvolume (PCV noemen we dat en bij de kat is dit in normale toestand 0.30-0.40). In tegenstelling tot wat we bij mensen doen, daar spreken we doorgaans over het hemoglobine gehalte (Hb).
Hemoglobine is de bekende rode kleurstof welke in staat is zuurstof te binden. Dat wil automatisch zeggen dat een tekort zal leiden tot een tekort aan zuurstof richting de weefsels.

Symptomen

De symptomen bij de kat zullen zich met name uiten in het snel moe zijn. De kat lijkt geen conditie te hebben en oogt nogal sloom en weinig in staat tot actie. Zo nu en dan is de ademhaling sneller en hijgt de kat echt.

Als de bloedarmoede plots de kop op steekt is het goed waarneembaar, maar vaak sluipt het erin en is het een geleidelijk proces. Dan is het voor de baas niet direct te herleiden richting bloedarmoede. Een mogelijke herkenning is dat de kat die heel geleidelijk bloedarmoede ontwikkeld zaken zal eten die niet alledaags zijn voor de kat. Denk bijvoorbeeld aan de aarde in je tuin.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor te benoemen, maar om iets terug te herleiden is de opmerkzaamheid van de baas belangrijk. Een aantal zaken:
  • Heeft de kat recentelijk bloedverlies gehad en zo ja, wat was de kleur?
  • Heeft de kat medicijnen gehad?
  • Is de kat in het buitenland geweest (mogelijkheid tot bloedparasieten)?
  • Hoe ziet de urine en ontlasting eruit (gitzwart kan een indicatie zijn)?

Categorieën bloedarmoede

Grofweg is bloedarmoede in drie segmenten in te delen, te weten:
  • 1. Verminderde aanmaak van rode bloedcellen
  • 2. Verhoogde afbraak van rode bloedcellen
  • 3. Verlies van bloed

Remedie

Verminderde aanmaak van rode bloedcellen

Deze vorm zien we baak als er (chronische) ziektes in het spel zijn. Op zich ook wel logisch, want het lichaam heeft heel veel energie nodig om te herstellen en de aanmaak van rode bloedcellen heeft dan simpelweg niet de hoogste prioriteit, maar het lichaam zorgt er wel voor dat de ondergrens vermeden wordt. Alleen kan het zijn dat het lichaam het toch een keer niet kan bolwerken. Natuurlijk kan ook de aanmaakplek, het beenmerg, aangetast zijn. Dan hebben we een heel andere situatie. Er kunnen zelfs kleine zichtbare bloedinkjes ontstaan. Het is belangrijk om middels een beenmergbiopt te achterhalen wat er daadwerkelijk aan de hand is en welke remedie er voor is.

Verhoogde afbraak van rode bloedcellen

Dit heet hemolyse en zie je nog wel eens als er parasieten in de bloedcellen aanwezig zijn. Dit kleine eencellige diertje maakt de rode bloedcellen kapot, maar kan bestreden worden met doxycycline.
Antilichamen kunnen ook de oorzaak zijn, deze blijven kleven aan de aan rode bloedcellen. Een Coombs test kan aantonen of het lichaam zelf antilichamen aanmaakt. Meestal kan het met prednisolon bestreden worden.

Verlies van bloed

Het verlies van bloed kan uit- en inwendig zijn. Uitwending is bijvoorbeeld een bloedneus of na een ongeval. Inwendig spreken we bijvoorbeeld over een ongeval waar de milt gescheurd is, maag/darm bloeding ontstaan is of er bloed in de borstholte gelopen is. Bij maag/armbloedingen, welke ernstig kunnen zijn, zullen er meestal meerdere corticosteroïden toegepast worden.

Transfusie

Soms kan het zelfs zover komen dat er een bloedtransfusie gegeven moet worden. Een kat kan niet zomaar van iedere kat bloed krijgen, dit moet goed gecontroleerd worden. Maar het kan het leven van de kat redden.

Tot slot

Altijd alert zijn als je kat afwijkend gedrag gaat vertonen, of de ontlasting anders is, of je iets aan de kat ziet. Je bent bij de dierenarts immers de spreekbuis van de kat. Hoe meer informatie je als baas hebt, hoe gerichter de dierenarts aan de slag kan. Ook bij twijfel en de dierenarts consulteren, je kunt er mogelijk het leven van je kat mee redden.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedarmoede bij kinderen; symptomen,oorzaken en behandelingBloedarmoede bij kinderen; symptomen,oorzaken en behandelingBleekheid van de huid, nagels, lippen en de binnenzijde van de oogleden van uw kind kunnen wijzen op bloedarmoede, ook a…
Hoofdpijn, misselijk, duizelig, moe en hartkloppingenHoofdpijn, misselijk, duizelig, moe en hartkloppingenDe klachten hoofdpijn, misselijk, duizelig, moe en hartkloppingen kunnen wijzen op bloedarmoede. De medische benaming va…
Bloedarmoede bij paardenBloedarmoede is een tekort aan rode bloedcellen (anemie), wat bij paarden ontstaat door bloedverlies, te weinig aanmaak…
Tips om bloedarmoede aan te pakkenTips om bloedarmoede aan te pakkenAnemie oftewel bloedarmoede houdt in dat er te weinig rode bloedcellen of te weinig goedwerkende bloedcellen aanwezig zi…

Africhten en opvoeden van hondenAfrichten en opvoeden van hondenHoe vaak stoor je jezelf er wel niet aan? De hond van de buren die aan een stuk door blijft blaffen. Een opspringende ho…
Waarom de mens met de kat moet spelenWaarom de mens met de kat moet spelenVoor de een is het vanzelfsprekend en voor de ander niet echt. Maar het is goed voor zowel de mens als de kat om te spel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Reacties

A. van den Berg, 05-01-2017
Mijn kat heeft bloedarmoede. wat kan ik daar aan doen? heeft ook een bult op zijn nier
en is erg lusteloos ook uit gedroogd. wat moet ik doen? dank u wel Reactie infoteur, 05-01-2017
Als er verschillende zaken bij een kat spelen, en daar lijkt het op zoals u aangeeft, dan is het zinvol de dierenarts te raadplegen. De bloedarmoede lijkt een signaal voor iets anders.

Adel Al-Kahef, 17-11-2013
Hallo, vanochtend begon mijn kat uit het niets te vallen en had hij geen evenwicht meer, hierna ging hij op de grond liggen en kon hij niets meer, hij is bleekwit, en het leek of hij zelfs dood zou gaan. wat opmerkend is, is dat hij al een langere tijd onder de vlooien zit. kan dit zorgen voor een oppeens opkomende bloedarmoede. we hebben hem gewassen en alle vlooien verwijderd, maar nu een in de avond wil hij nog steeds niet bewegen en gaat hij janken als ik hem wil optillen, zal hij er weer bovenop kunnen komen? wat moet ik doen? reageer alstublieft snel want ik weet niet eens op hij de nacht wel zal overleven. alvast bedankt Reactie infoteur, 17-11-2013
Een bloedarmoede in een verder gevorderd stadium kan heftig zijn. In dat geval zou ik de weekenddierenarts/kliniek bellen. Hiermee geen risico lopen, want het kan ook iets anders zijn wat acute reactie oproept.

Glen, 11-07-2012
Halo, mijn kat heeft alle symptomen van bloedarmoede. Bleek tandvlees, lusteloos, snel ademen bij inspanning. Ik herken mijn kat niet meer. Wat kan ik daar aan doen? Mijn kat Mikky, ligt alleen maar, miauwt af en toe. Komt niet meer bij me om aandacht te vragen, miauwt niet meer rond etenstijd, hij ligt alleen maar voor zich uit tes taren. Meer niet. Wat kan ik doen om hem beter te maken? Reactie infoteur, 11-07-2012
Zoals omschreven zou het wel eens een stevige vorm van bloedarmoede kunnen zijn. Mogelijk is het voor zelf "dokteren" laat, de dierenarts laten kijken lijkt nu beter.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 19-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.