Baknijd bij honden afleren en voorkomen: hoe doe je dat?

Baknijd bij honden afleren en voorkomen: hoe doe je dat? Bij baknijd stelt een hond zich erg verdedigend op wanneer je bij zijn bak met eten in de buurt komt. Hij kan dan dreigend gaan grommen of gaan blaffen. Raak je zijn bak aan dan kan de hond in extreme gevallen zelfs naar je bijten. Dit wil je hem natuurlijk zo snel mogelijk afleren. Dit doe je door hem er stapsgewijs aan te laten wennen dat je bij zijn bak in de buurt komt. Heb je de hond al van puppy af aan dan kun je door wat simpele handelingen ook voorkomen dat baknijd ontstaat.

Baknijd bij de hond


Wat is baknijd?

Bij het horen van het woord baknijd kun je je er misschien al iets bij voorstellen. De term baknijd duidt erop dat een hond gromt naar zijn voederbak wanneer er iemand in de buurt komt. Dit zal hij doen om het voedsel te verdedigen. Het is een gevolg van het instinct van de hond dat door de evolutie niet is verdwenen. In de natuur geldt het recht van de sterkste, dus wie het sterkst is en het hoogst in de rangorde staat krijgt het eerste en het meeste te eten. Je positie verdedigen loont in die situatie: wanneer je namelijk iets te pakken hebt dan is het van jou, deze 'code' leeft onder honden. Als het eenmaal in je bek hebt zal het niet meer van je afgepakt worden.

In een huiselijke situatie - zeker wanneer het de enige hond in huis is - is dit gedrag natuurlijk helemaal niet nodig. Wel kan het voor jou als hondenbezitter vervelend en gevaarlijk zijn. Probeer je de voederbak op te pakken om deze te vullen of schoon te maken dan kan een hond zich richting jou erg dreigend opstellen en in het ergste geval zelfs bijten. Dit wil je natuurlijk ten koste van alles voorkomen.

Baknijd voorkomen

Heb je een hond al vanaf dat hij een puppy is en moet je deze dus nog echt 'opvoeden', dan kun je door het uitvoeren van een aantal simpele handelingen baknijd voorkomen. Het is de bedoeling dat de hond van begin af aan weet dat het heel normaal is dat je als baasje zijn bak aanraakt. Dit slijt er bij een hond heel eenvoudig in wanneer je de bak altijd even een paar keer aanraakt tijdens het eten. Wat je ook kunt doen is de bak maar voor bijvoorbeeld 3/4 vullen. Heeft hij de bak leeggegeten dat doe je het laatste kwart erin. Omdat de hond jouw aanraking van de voederbak dan associeert met iets positiefs (meer eten) zal hij hier minder snel agressief op reageren en jou niet als bedreiging zien.

Baknijd afleren

Heb je een hond pas op latere leeftijd gekregen, dan kan het zijn je vanaf het begin merkt dat hij gromt wanneer je bij zijn bak in de buurt komt. Je zult hem dit gedrag dan moeten afleren. Het is daarbij heel belangrijk om de hond op een positieve manier te benaderen. Baknijd krijg je niet afgeleerd met geweld. De hond een tik of duw geven wanneer hij gromt leidt alleen maar tot meer vijandelijkheid en bergt bovendien het risico in zich dat de hond ook in andere situaties agressie gaat tonen.

Vertrouwenswoord aanleren en belonen

Het beste kun je beginnen met de hond zijn eten te geven in een rustige, afgesloten ruimte zoals de schuur of een logeerkamer. Raak de bak niet aan tot de hond helemaal is uitgegeten en geen interesse meer toont in de bak. Vervolgens ga je hem aanleren om positief te reageren wanneer je zijn bak aanraakt. Dit doe je door hem hier een positieve associatie bij te geven. Treed hem bijvoorbeeld tegemoet met het woord 'goed' of 'braaf' en geef hem vervolgens een hondenkoekje. Begrijpt hij dit eenmaal dan kan de 'therapie' beginnen. Het beste kun je hiervoor iemand inschakelen met wie de hond vertrouwd is.

Voorzichtig benaderen tijdens het eten

Waar je de hond eerst alleen liet tijdens het eten, blijf je nu aanwezig in de kamer maar negeer je de hond tijdens het eten volledig. Als de hond helemaal klaar is met eten dan benader je hem en noem je het vertrouwenswoord, waarna je hem in de nabijheid van zijn bak iets lekkers geeft. Ondertussen wordt de hond aan een lange lijn gehouden door de tweede persoon zodat deze eventueel in kan grijpen als de hond toch agressief reageert. Volg dit ritueel een aantal dagen achter elkaar. Gaat het goed, dan kun je voorzichtig naar de volgende stap. Daarbij noem je het vertrouwenswoord en bied je het lekkers al aan nog voordat de hond zijn bak helemaal heeft leeggegeten. Gaat de hond toch grommen dan noem je een negatief woord als 'nee' of 'ho', en laat je de andere persoon waar nodig een strenge maar niet overdreven ruk aan de lijn geven.

Afbouwen

Doorloop je bovenstaande stappen dan zal in de meeste gevallen het resultaat zijn dat de hond al tijdens het eten gaat uitzien naar het moment dat je hem benadert. Vervolgens kun je dit weer afbouwen. Je geeft je hond dan bijvoorbeeld nog slechts één keer per week iets lekkers tijdens het eten van het reguliere voer.

Bron: Ariesa66, PixabayBron: Ariesa66, Pixabay

Speels met eten: intelligentiespellen

Een aanvullende methode die je kunt hanteren is het aanbieden van een intelligentiespel met eten aan je hond. Zo kun je bijvoorbeeld de hond bewegen om verschillende schuifjes te bewegen of aan een schijf te draaien om zo bij een verborgen snoepje te komen. Hiervoor heeft Nina Ottosson bijvoorbeeld intelligentiespellen als Dog Casino, Dog Twister of Dog Treat Maze. Busy Buddy biedt hiervoor de Twist n Treat en de Kibble Nibble Voeder Bal. Dit kan helpen om bij de hond een speelser imago van eten te creëren. Hij is hier immers ook weer van jou afhankelijk omdat jij de speeltjes met snoepjes moet vullen.

Lees verder

© 2016 - 2023 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Africhten en opvoeden van hondenAfrichten en opvoeden van hondenHoe vaak stoor je jezelf er wel niet aan? De hond van de buren die aan een stuk door blijft blaffen. Een opspringende ho…
Waarom bijt een hond en hoe kan je dit vermijden?Waarom bijt een hond en hoe kan je dit vermijden?"Blaffende honden bijten niet" zeggen ze wel eens, maar toch kan het blaffen een voorbode of signaal zijn dat aan een be…
Puppy chippen verplicht vanaf 2012Puppy chippen verplicht vanaf 2012Vanaf 2012 is het verplicht om alle puppy’s te chippen. Mensen die een puppy kopen, moeten er dan alert op zijn of een p…

Vegetarische hondenvoedingVegetarische hondenvoedingHonden zijn omnivoren, dus het is in principe mogelijk voor een hond om op een compleet vegetarisch dieet te overleven.…
Je konijn tam maken: Maak van je konijn je beste vriend!Je konijn tam maken: Maak van je konijn je beste vriend!Konijnen zijn hele slimme dieren. Ze zijn inventief, speels en nieuwsgierig. Doordat konijnen zo slim zijn kun je ze ook…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ariesa66, Pixabay
  • http://www.startpunthonden.nl/gedrag-opvoeding/5/baknijd-hoe-leer-je-dit-af
  • https://www.petsplace.nl/search?text=nina&topic=all&selected=0
  • http://www.dogweb.nl/gedrag/baknijd.html
  • Afbeelding bron 1: Ariesa66, Pixabay
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 10-10-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.