Waarom de mens met de kat moet spelen

Waarom de mens met de kat moet spelen Voor de een is het vanzelfsprekend en voor de ander niet echt. Maar het is goed voor zowel de mens als de kat om te spelen met je dier. Wat is het belang voor de mens en wat is het belang voor de kat? Behalve dat je er ook gewoon lol in kunt hebben.

Belang van spelen voor de mens

Los van de lichamelijke beweging die je krijgt, werkt het spelen met een kat ook ontspannend voor de geest. Je gedachten zijn bij iets waar je om kunt lachen (en dat is voor ieder mens goed), waar je ontroerd van raakt en wat je een gelukkig gevoel geeft. De stoffen die je lichaam aanmaakt ontspannen en zijn goed voor de (hoge) bloeddruk. Inmiddels is aangetoond dat het min of meer gelukzalige gevoel erg goed is voor je lichaam en geest.

Naast dit alles bouw je veel meer een band op met je kat. Zeker als de kat van jongs af aan gewend is dat je regelmatig met hem/haar speelt, zal de kat het leuk vinden dit te blijven doen. De kans dat de kat op hogere leeftijd dit ook nog steeds leuk vindt, is groot. Zo is de kans op een actieve kat ook op hogere leeftijd beduidend groter.

Belang van spelen voor de kat

Conditie

Ook de kat heeft beweging nodig en zeker de kat die niet of nauwelijks buiten komt, heeft binnen – behalve een speeltje of krabpaal - meestal niet echt veel om zijn jachtinstinct de vrije loop te laten. Maar juist vanaf jongs af aan spelen is goed voor het jachtinstinct van het kitten. Het kitten leert omgaan met mensen en eventueel andere katten. Het is dus tevens goed voor het socialiseringstraject van het jonge katje.

Niet geheel onbelangrijk is ook het feit dat het kitten dat bezig gehouden wordt, niet snel meubels of gordijnen op zal zoeken. Nu zijn niet alle kattenrassen hetzelfde, maar een kitten wat zich echt verveelt, zal ongetwijfeld iets anders op gaan zoeken. Je meubels of gordijnen kunnen dan zomaar het slachtoffer zijn.

Coördinatie

Verder is het spelen ook goed voor de coördinatie van de kat. Als de kat erg weinig beweging krijgt, zal deze afnemen. Maar veel bewegen zal het coördinatievermogen verder ontwikkelen en behouden.

Hoeveel beweging heeft de kat nodig?

Er vanuit gaande dat de kat die veel buiten komt, soms wel tot zo’n 7 uur als jager bezig is, maakt dat het verschil met de kat die binnen is wel erg groot. Tenminste als de kat weinig om handen heeft. Daarnaast eet de binnenkat veel meer, er is meer aanvoer en de kat die weinig om handen heeft, zal eerder geneigd zijn naar het voerbakje te lopen.
Het belang van bewegen voor de binnenkat is dus belangrijk. Daarmee niet gezegd dat de kat uren achter elkaar bezig gehouden moet worden. Naast zelf spelen is het zo nu en dan neerleggen van speeltjes ook prima. De kat kan zich tot op zekere hoogte ook een heel eind zelf bezig houden. Wissel de speeltjes wel regelmatig af, dat houdt het jachtinstinct er weer in.

Wat zijn zoal de mogelijkheden?

Sommige mensen zijn heel creatief en bedenken zelf van alles, daarnaast is er ook veel in de winkel te koop. Hierbij wat voorbeelden wat je zoal kunt doen:
  • Veertjes en glinsterende stukje papier of plastic doen het goed. Hang deze aan een latje (of koop het kant-en-klaar) en beweeg het voor de kat. De meeste katten zullen als een bezetene achter de veertjes aangaan. Zowel over de grond als in de lucht.
  • Verstoppertje spelen is het ultieme jagen voor de kat. Een speeltje of je hand onder een handdoek doet de kat al in actie komen.
  • Creatief zijn speelgoedvogeltjes en –visjes en doet de kat ook in actie komen. De visjes in een beetje water laat ze soms even afwachtend zijn, maar meestal is het visje toch iets belangrijker en graait de kat graag in het water. Als het niet een natte bedoeling mag worden, is het vogeltje een prima alternatief.
  • De balletjes met een geluidje erin kan de kat even bezig houden, maar wissel deze balletjes wel zo nu en dan af. De kat heeft snel in de gaten dat het weer dezelfde is.
  • Maar ook zonder speeltjes kom je een heel eind als je je handen gebruikt. Laat je handen maar eens bewegen op een muur (als er licht op staat). De kat zal graag gefascineerd naar de muur kijken en bespringen.

Zolang het uitdagend voor de kat is, zal hij/zij er achteraan gaan. Meestal ziet het er ook heel amusant uit en lachen is weer goed voor de mens.

Lees verder

© 2011 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Waarom katten spelenWaarom katten spelenHet spelen van katten onderling of met de mens wordt als prettig ervaren. Het zien spelen is aandoenlijk en menig katten…
Kattengedrag: wat te doen als je kat bijtKattengedrag: wat te doen als je kat bijtVan onze huiskat accepteren we meer vormen van agressie dan we misschien wel beseffen. Zo laten we hem jagen op muizen i…
De ontwikkeling van de kitten van geboorte tot volwassenheidDe ontwikkeling van de kitten van geboorte tot volwassenheidEen kitten is erg schattig en vertederend en moeilijk te weerstaan. Als je een kitten aanschaft, heeft hij meestal een l…
Je kitten en haar nieuwe omgevingAls je een kitten in huis neemt, dan is dit een overweldigende gebeurtenis voor dit kleine katje. Volg een paar eenvoudi…

Bloedarmoede bij de katBloedarmoede bij de katBloedarmoede kennen we wel bij mensen, echter bij dieren is er minder over bekend. Maar zoals mensen kunnen katten ook l…
Katten: De prachtige grote Maine CoonKatten: De prachtige grote Maine CoonDe Maine Coon is een grote kat en een van de oudste natuurrassen van Amerika. Dat de Maine Coon in het officiële staatsw…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal

Reageer op het artikel "Waarom de mens met de kat moet spelen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 19-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Special: Katten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!