De Main Coon als huiskat

De Main Coon vind zijn oorsprong in Amerika. Er zijn veel verhalen over de oorsprong van dit ras. Een populair broodjeaapverhaal is dat de Maine Coon een kruising zou zijn tussen een lynx en een wasbeer. In werkelijkheid is de Main Coon een ontzettend leuk kattenras wat prima als huisdier te houden is.

Geschiedenis

De Maine Coon komt als prototype van de huiskat al eeuwen voor in New England; Maine en omliggende staten aan de noordoostkust van de Verenigde Staten. De Maine Coon stamt af van een aantal langharige katten en katten die het gen voor langhaar droegen. Lange geleden zijn ze naar Amerika zijn meegenomen door kolonisten uit Europa. In de winter was het vaak erg koud, en hadden de langharige katten een groot voordeel met hun vacht.

Uiterlijk

  • De Kop: Hun kop heeft hoge jukbeenderen , en hebben vaak een wat brede, forse kin.
  • Ogen: Groot, ovaal en staan enigzinds schuin.
  • Oren: Grote oren. De oren zijn ver uit elkaar geplaatst en ze lopen puntig toe. Typerend zijn de pluimen vanuit de binnenkant van het oor naar buiten toe. Deze '' lynxpluimpjes'' zijn erg gewenst.
  • Het Lichaam: Een van de grootste kattenrassen die we kennen, vooral de katers zijn vaak groot en gespierd, met een brede borst. De poten zijn van wat korter, hebben zware botten en grote ronde voeten die tevens vaak haarpluimpjes tussen de tenen hebben.
  • De staart: Lang, die teruggelegd over de rug minimaal tot aan de nek moet reiken.
  • Vacht: Een dichte, dikke, langharige vacht , en dragen vaak een kraag. De structuur van de vacht hangt af van de kleur. In de zomer is de vacht vaak een heel stuk korter dan in de winter, de staart daarintegen blijft altijd volbehaard.
  • Kleur van de vacht: De Maine Coon komt alleen voor in natuurlijke kleuren, zwart, creme, blauw, bruin , rood en cremeblauw, soms natuurlijk met witte tabbytekening, of een witte ondervacht.

Karakter

Main Coons zijn aardige, lieve en goedgehumeurde huisdieren. Normaal gesproken gaan ze goed om met andere huisdieren en als de kennismaking als kitten al heeft plaatsgevonden, Zal het met honden ook prima samen gaan. Naar kinderen en mensen toe is de Main Coon zeer vriendelijk. Meestal worden graag geknuffeld en geaaid, en worden graag zo nu en dan geborsteld.

De verzorging

De langharige vacht van de is zelfreinigend en blijft meestal met af en toe eens een borstelbeurt in prima conditie. Borstel vooral niet te hard, hiermee kan de vacht beschadigd worden. In de lente en de zomer gaat de vacht in de rui. De pluimstaart blijft altijd volbehaard.
© 2008 - 2024 Amyfile, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aanschaffen kat: poes of kater?Aanschaffen kat: poes of kater?Als je een kat in huis wilt nemen, heb je de keuze tussen een poes of een kater. Tegenwoordig is het gebruikelijk, dat a…
Katten: De prachtige grote Maine CoonKatten: De prachtige grote Maine CoonDe Maine Coon is een grote kat en een van de oudste natuurrassen van Amerika. Dat de Maine Coon in het officiële staatsw…
Mijn kat krijgt kittens, en nu?Mijn kat krijgt kittens, en nu?Als je kat zwanger is, dan wordt dit ook wel drachtig genoemd. Gemiddeld duurt de dracht bij een kat 63 dagen. Meestal b…

Hondenprobleem: Agressie tegen andere hondenSommige honden vallen uit naar andere honden, hetgeen zeer vervelend kan zijn voor de baas. Agressie naar andere honden…
Gezondheidsproblemen bij honden: ouderdomskwalenNet zoals mensen krijgen oude honden last van ouderdomskwalen zoals, slechter zicht en gehoor, gedragsveranderingen,slec…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Amyfile (1 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.