De 10 populairste hondenrassen

De 10 populairste hondenrassen Een hond is meer dan een gewoon huisdier, het is een maatje, een trouwe vriend, een partner om mee te gaan sporten. De 10 populairste hondenrassen hebben allemaal hun eigen sterke punten, maar iedere hond heeft zijn eigen kwaliteiten en nadelen. Voor ieder type mens is er een geschikte hond! Begin je zoektocht bij de populaire rassen, grote kans dat je (toekomstige) topper in dit lijstje zit! De top 10 populairste hondenrassen worden hieronder in de spotlights gezet:

1. De Labrador Retriever

De Labrador Retriever komt oorspronkelijk uit Engeland, waar hij werd gebruikt als jachthond. Tegenwoordig bewijst het ras zijn veelzijdigheid, hij wordt gehouden als gezelschapshond, jacht- of sporthond. Het ras wordt gemiddeld 12 jaar oud.

De Labrador is een enthousiaste, zelfstandige, stabiele en mensgerichte hond. Het liefste onderneemt hij alles met zijn eigenaar. Deze hond is niet snel onder de indruk van vreemde situaties. Het vriendelijke karakter van de hond is toch wel zijn grootste aantrekkingskracht. Hij houdt van mensen en is niet eenkennig. De Labrador is bovendien erg tolerant tegenover kinderen. Hij kan echter wel wat te onstuimig en wild zijn om hem bij kleine kinderen te laten.

De Labrador is te zeer gehecht aan mensen om een goede waakhond te kunnen zijn. Hij blaft bovendien zelden. De Labrador heeft vanwege zijn verleden als jachthond een grote behoefte aan beweging. Labradors doen zichzelf echter snel tekort, als ze niet de beweging krijgen die ze nodig hebben zullen ze dat meestal accepteren.

De ideale eigenaar voor de Labrador Retriever is geduldig, maar stelt wel duidelijke grenzen en is consequent, hij verwacht niet dat de hond binnen een jaar perfect luistert. Daarnaast is de eigenaar sportief en betrekt de hond bij zijn dagelijkse leven. Ook gunt de eigenaar de hond af en toe een zwempartij.

2. De Duitse Herdershond

De Duitse Herder komt oorspronkelijk uit Duitsland waar hij allerlei taken op en om de boerderij verrichtte. Tegenwoordig wordt hij ingezet als sport- en gezelschapshond. Deze hond wordt gemiddeld 12 jaar oud.

De Duitse Herder is alert en nieuwsgierig. Daarnaast is hij trouw, vriendelijk, kalm en volgzaam. Hij is ontzettend loyaal aan zijn eigenaar. De Duitse Herder is erg gehecht aan zijn gezin, zowel aan kinderen als aan volwassenen. Hij onderneemt graag alles met zijn gezin. Hij kent een grote werklust en zal uit zichzelf de taak van waakhond op zich nemen. Hij zal blaffen als hij onraad ervaart.

Deze hond geniet erg van lange wandelingen, het lopen naast de fiets (of het paard) en van zwemmen. Deze hond wil bovendien graag leren en pakt nieuwe dingen zeer snel op. De ideale eigenaar is rustig en consequent, geeft de hond voldoende aandacht en gebruikt de capaciteiten van deze hond voor welk doeleinde dan ook.

3. De Golden Retriever

De Golden Retriever komt oorspronkelijk uit Engeland. Hij werd hier gebruikt voor de jacht. Tegenwoordig laat hij zien hoe veelzijdig hij is, hij wordt gehouden als gezelschapshond, maar ook als jacht- en sporthond. De Golden Retriever wordt gemiddeld 12 jaar oud.

Deze hond is zachtaardig en heeft een stabiel karakter. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen en zijn echte doorzetters. De Golden Retriever is over het algemeen onderdanig. Het is een echte mensenvriend die van iedereen evenveel houdt. Hij houdt van gezelligheid en zal dus ook daarheen gaan waar (veel) mensen zijn. Ze genieten van aandacht en knuffels. Over het algemeen kan de Golden Retriever erg goed overweg met kinderen. Ze zijn geduldig en altijd in voor een spelletje.

De Golden Retriever is niet echt een waakhond, ze begroeten iedereen even vriendelijk. Dee Golden Retriever heeft een redelijk grote behoefte aan beweging. Als aan deze behoefte voldaan wordt zal hij braaf en rustig zijn in huis. De soort beweging maakt voor deze hond niet uit, ze zijn in voor alles. De ideale eigenaar is geduldig, doortastend en consequent. Ook voedt hij zijn hond met zachte hand en spelenderwijs op, accepteert dat zijn hond door elke plas gaat, geeft de hond genoeg beweging en afwisseling.

4. De Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond komt oorspronkelijk uit Zwitserland, waar hij werkte op de boerderij en waar hij lasten trok. Tegenwoordig wordt dit ras als gezelschapshond gehouden. Deze hond wordt gemiddeld 6 jaar oud. De Berner Senner wordt gezien als een rustige en vriendelijke hond die erg sociaal is. Deze hond heeft een groot aanpassingsvermogen en over het algemeen is het een volgzame hond.

De Berner is erg gehecht aan zijn gezin en hij is erg aanhankelijk. De Berner Senner is daarnaast ook een echte erfhond, hij zit graag bij zijn mensen, maar hij is ook graag buiten om zijn territorium te bewaken. Het is een goede waakhond en hij zal zich alleen laten horen als er echt iemand het terrein op komt. Tegenover kinderen is deze hond vriendelijk, rustig en tolerant en ze kunnen de kinderen zelfs gaan bewaken en beschermen.

Om de hond tegen zichzelf te beschermen is het verstandig om de eerste twee jaren niet wild te spelen met de hond en geen al te lange wandelingen te maken. Probeer in plaats daarvan vooral het verstand te trainen en probeer de hond slank te houden om de kans op problemen met de ledematen zoveel mogelijk te voorkomen. Als de hond volgroeid is, is wandelen geen enkel probleem. Omdat deze hond zo trouw is kan hij waarschijnlijk gewoon los lopen. Door zijn dikke vacht houdt deze hond niet erg van warmte.

Een geschikte eigenaar is rustig, consequent en vriendelijk. Daarnaast is de eigenaar niet lui en onderneemt graag dingen met de hond, doet de eigenaar dit niet, dan wordt de hond ook lui en dom, laat de hond afwisselend in huis en in de tuin.

5. De Boxer

De Boxer komt oorspronkelijk uit Duitsland, waar hij werd gebruikt als jachthond. Tegenwoordig wordt de Boxer gehouden als gezelschapshond. De gemiddelde leeftijd die dit ras bereikt is 9 jaar. De Boxer is een levenslustige hond met een vrolijk, speels en ietwat baldadig karakter. Hij is nieuwsgierig en ontdeugend. De Boxer is een doorzetter en zal het niet snel laten merken als hij iets mankeert.

De Boxer is normaalgesproken een allemansvriend. Naarmate de hond ouder wordt zal hij zich meer gaan richten op zijn eigen gezin. De hond is graag bij zijn eigenaar. Deze hond is misschien iets te enthousiast en te ruig om bij kinderen te zijn. De Boxer is echter wel een echte kindervriend die veel van een kind tolereert. Daarnaast is de Boxer erg beschermend voor de kinderen. De Boxer is een goede waakhond en hij blaft alleen als er indringers zijn.

De Boxer heeft veel behoefte aan beweging. Hij gaat graag mee wandelen maar speelt ook graag met een bal of een ander voorwerp. Boxers leren graag, al verloopt het leren vaak niet helemaal soepel doordat de Boxer ook weer snel afgeleid is. Bovendien is de Boxer nogal koppig. De hond is graag samen met zijn baas bezig en raakt verveelt als hij telkens dezelfde oefening moet herhalen. De ideale eigenaar voor deze hond geeft duidelijk zijn grenzen aan en is consequent, heeft een natuurlijk overwicht, houdt van ravotten en erop uittrekken met de hond, kan de capriolen van het ras waarderen.

6. De Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier King Charles Spaniel komt oorspronkelijk uit Engeland. In het verleden werd hij gehouden als gezelschapshond en deze taak vervult hij tegenwoordig nog steeds. Deze hond wordt gemiddeld 10 jaar oud.

De Cavalier is een levendige en vrolijke hond. Daarbij heeft hij een gevoelig en zachtaardig karakter. Deze hond is erg aanhankelijk en wil het liefst altijd bij zijn mensen zijn. De Cavalier King Charles Spaniel is gek op de kinderen van het gezin.

De Cavalier is een energiek hondje die veel beweging vraagt. Hij houdt van lange wandelingen, zwemmen en bal- of zoekspelletjes. De Cavalier werkt graag en is gemakkelijk te trainen. Een goede eigenaar voor de Spaniel is geduldig maar consequent en neemt zijn hond overal mee naartoe.

7. De Teckel

De Teckel komt oorspronkelijk uit Duitsland en werd vroeger gebruikt om op de Das te jagen. Het ras wordt gemiddeld 13 jaar oud. Teckels zijn over het algemeen zelfstandig, vrolijk, actief en hebben een groot doorzettingsvermogen. In huis zijn Teckels rustig. Deze zelfstandige hond kan in principe een aantal uren alleen thuis zijn. Indien hij hieraan niet gewend is zal hij uit onvrede het meubilair, of iets anders, vernielen, janken, of zijn behoeften binnen doen. De Teckel is zo gehecht aan zijn eigenaar dat hij het liefst gewoon overal mee naartoe gaat.

De meeste Teckels genieten van aandacht en ze liggen graag bij hun eigenaar op de bank. Van vreemden moeten de Teckels vaak niet veel hebben. Teckels kunnen alleen goed overweg met kinderen als ze er van jongs af aan aan gewend zijn.

De Teckel heeft zijn jachtinstinct nog niet verloren en achtervolgt graag kleine knaagdieren, zoals eekhoorns of cavia’s. Daarnaast is de Teckel erg beschermend, hij zal zijn territorium tegenover alle vreemden beschermen met zijn luide blaf. De Teckel is een actieve hond die houdt van zwemmen en ravotten.

Ondanks zijn eigenwijsheid heeft de Teckel een groot leervermogen. De Teckel moet al van jongs af aan getraind worden om ongewenst gedrag te voorkomen. Een geschikte eigenaar voor de Teckel is geduldig en zeer consequent, kan omgaan met de eigenzinnigheid van de Teckel, onderneemt naast een wandeling ook bal- en zoekspellen.

8. De Engelse Cocker Spaniel

De Engelse Cocker Spaniel komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit Engeland. Hij werd daar gebruikt bij de jacht op vogels. Tegenwoordig laat de Spaniël zijn veelzijdigheid zien, hij wordt gehouden als gezelschapshond, maar ook als jacht- en sporthond. Deze hond wordt gemiddeld 14 jaar oud.

De Cocker Spaniel is levendig en vrolijk. Hij heeft een zachtaardig en vriendelijk karakter. Daarbij is het vaak een onderdanige hond die erg gehecht is aan mensen, vooral aan hun eigen mensen, maar ook vreemden worden vaak vriendelijk begroet. Deze hond houdt van alle aandacht die hij kan krijgen en is erg aanhankelijk. Als hij bij zijn mensen is, is de hond tevreden. De Cocker Spaniel is een echte familiehond die goed overweg kan met kinderen.

Het jachtinstinct van de Cocker is er nog steeds en zelfs een goede training kan niet altijd voorkomen dat hij achter kleine dieren aangaat. De Cocker Spaniel is in principe een goede waakhond, hij blaft alleen bij onraad.

De Cocker Spaniel heeft veel behoefte aan beweging. Hij neemt genoegen met een aantal keer per week een lange wandeling als hij ook tijdens zijn dagelijkse wandeling de gelegenheid krijgt om te rennen en te spelen. Deze hond geniet echter nog meer als hij zichzelf kan bewijzen, bijvoorbeeld tijdens een jachtproef of behendigheidswedstrijd.

De Cocker kan goed leren, al moet hij wel gemotiveerd worden. Daarbij is hij door zijn levendigheid snel afgeleid. Het is dus van belang dat trainingen afwisselend en interessant gehouden worden, het moet een mentale uitdaging zijn voor de hond. Een goede eigenaar voor deze hond is consequent, speelt veel met zijn hond, laat de hond niet te vaak alleen en verzorgt de vacht dagelijks.

9. De Duitse Dog

De Duitse Dog komt uit Duitsland, waar hij werd ingezet als jachthond en erfbewaker. Tegenwoordig wordt hij vooral gehouden als gezelschapshond. De Duitse Dog wordt gemiddeld 7 jaar oud. De Duitse Dog is een grote hond, met een schofthoogte van minstens 80 cm.

De Dog heeft een evenwichtig karakter en straalt kracht uit. Hij is verder erg rustig en beheerst. De Dog is erg gehecht aan zijn gezin. Hij wil graag bij hen in de buurt zijn en is aanhankelijk. Ten opzichte van vreemden is deze hond terughoudend. De Dog is gek op kinderen en accepteert veel van hen. Hij is voorzichtig en rustig in de buurt van kinderen.

De Dog is nog steeds een goede waakhond, hij zal alleen blaffen als hij onraad ruikt. Omdat de Duitse Dog zo groot wordt, moet het eerste jaar worden voorkomen dat de pup zich overbelast. De Dog leert graag, maar is iets trager van begrip dan sommige andere rassen.

De ideale eigenaar voor de Duitse Dog is rustig en consequent, voedt zijn hond met zachte hand op, heeft voldoende ruimte om deze grote hond te kunnen houden, accepteert dat sommige mensen zich niet prettig voelen in de buurt van zo’n grote hond.

10. De Engelse Bulldog

De Engelse Bulldog komt, zoals zijn naam al doet vermoeden, uit Engeland. Het ras wordt gehouden als gezelschapshond. De leeftijdsverwachting van deze hond is 6 jaar. Deze hond dankt zijn populariteit aan zijn goedaardige en vriendelijke karakter. Het is een rustige en evenwichtige hond, maar wel met een dosis humor! De Bulldog is wel in voor een spelletje, als het maar niet te lang duurt, want hij luiert ook erg graag. Over het algemeen is de Bulldog een moedige hond met een hoge pijngrens.

De Engelse Bulldog hecht zich sterk aan zijn gezin. Hij houdt ontzettend veel van aandacht en knuffels, ze zullen dit echter nooit opeisen. De Bulldog is daarbij een echte allemansvriend en kan goed opschieten met kinderen. In principe kan deze tolerante hond alleen thuisgelaten worden. Hij zal zijn lot accepteren, maar omdat hij zo gehecht is aan zijn gezin is het verstandig om hem niet te veel uren alleen te laten.

De Bulldog heeft nauwelijks nog een jachtinstinct en zal niet snel achter dieren of voertuigen aanrennen. Het is ook geen echte waakhond, hij blaft nauwelijks. De Bulldog wandelt graag met zijn baas, maar niet te lang (ongeveer een uur is lang zat). Het plezier dat de Engelse Bulldog aan wandelen beleeft hangt daarbij af van de mate van last die de hond van zijn lichaam heeft. Bovendien houden Bulldogs niet van warm weer, ze kunnen bij hitte weigeren om mee naar buiten te gaan.

Deze hond wil graag leren, maar hij pikt niet alles even snel op. Leg de lat niet te hoog, dan houdt de Bulldog er plezier in. Een Bulldog is redelijk eigenwijs, gedrag dat hij heeft aangeleerd zal hij de rest van zijn leven blijven herhalen, dus ook verkeerd aangeleerde gewoontes. Een Bulldog met een harde hand opvoeden is geen goed idee, de hond zal hier juist dominant van worden en de strijd aangaan met zijn baas. Een goede eigenaar voor de Bulldog ergert zich niet aan het luide gesnurk van de hond, is bereid om geld uit te geven aan de verzorging, is geduldig en consequent maar accepteert ook de eigenwijsheid van de hond, verwacht niet te veel in een keer maar is bereid alles langzaam op te bouwen.
© 2011 - 2024 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De teckel, uw huisdier?De teckel. Een grappig ietwat langwerpig hondje. Kenmerkend voor dit hondje zijn ze lange rug en zijn lange oren.
Alles over de Labrador RetrieverDe Labrador Retriever, afgekort Labrador, is een hondenras dat afstamt van de St. Johns-hond. Deze hond werd door eskimo…

Chihuahua: puppy aanschaffen en opvoedenChihuahua: puppy aanschaffen en opvoedenDe chihuahua is ook in Nederland een trend geweest, die nog altijd door lijkt te zetten. Een leuk meeneem-hondje. Vergis…
Signalen van dominantie en onderdanigheid bij hondenSignalen van dominantie en onderdanigheid bij hondenHonden communiceren met elkaar en met behulp van lichaamstaal. Honden geven een groot aantal signalen af voor ze daadwer…
Bronnen en referenties
  • Martin Gaus – Honden Top-tien
  • Sacha Gaus - karakterhonden karakterbazen
M_ichje (113 artikelen)
Laatste update: 18-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.