Hondenprobleem: Agressie tegen andere honden

Sommige honden vallen uit naar andere honden, hetgeen zeer vervelend kan zijn voor de baas. Agressie naar andere honden kan verschillende oorzaken hebben zoals uitgesproken dominantie, het niet rolbevestigend handelen door de baas, of een traumatische ervaring als pup, enz... Belangrijk is de oorzaak te achterhalen van agressie naar andere honden.

Dominantie en onderwerping

Een dominante reu zal een dreigende houding aannemen als een soortgenoot hem uitdaagt. De staart staat daarbij kaarsrecht omhoog en zijn hele lichaam is gespannen. Hij maakt zich zo groot mogelijk. Daarbij kan hij zijn nek- en rugharen overeind zetten. De tegenstanders kijken elkaar strak aan. De spanning is te snijden. Duidelijk zijn de hoek- en snijtanden te zien waarbij de mondhoeken naar voren zijn getrokken. De oren staan recht overeind en zijn naar voren gericht. Het puntje van de staart trilt.

Voelt de tegenstander zich zwakker, dan zal deze zijn blik afwenden en zijn dreigende houding zal verminderen. Zijn staart zakt. Hij draait zich om en loopt weg. Door dit dreigen kon een echte vechtpartij worden voorkomen.
Het kan ook voorkomen dat beide honden ongeveer gelijk in rang zijn. Ze zullen elkaar naderen en staan grommend schouder aan schouder. Het gevecht kan elk moment uitbarsten.

U als roedelleider

In de wolvenroedel bepaalt de roedelleider of er gevochten moet worden tegen een vreemde. In dit geval bepaalt u dat. Het gedrag van de roedelleider, de baas, is uitermate belangrijk. Staan twee honden op het punt te gaan vechten en u holt er schreeuwend achteraan, dan kan dit juist de prikkel voor de hond zijn om het gevecht te beginnen. Uw geschreeuw was slechts een aanmoediging.

Hetzelfde geldt als u zo reageert als de twee rivalen elkaar reeds te lijf zijn gegaan. Als honden vechten, moet u ze niet slaan. Ze bevinden zich in zo’ n opgehitste toestand, dat dit slaan ze alleen nog maar meer ophitst.
Pak vechtende honden nooit bij hun nekvel om ze uit elkaar te halen. Grote kans dat u dan gebeten wordt. Beter is het de achterpoten van de vechtersbazen op te tillen. Door het verliezen van het evenwicht laten ze dan vaak wel los. Pas wel op dat de hond zich niet omdraait. Altijd is het oppassen geblazen wanneer u meerdere honden hebt. Indien de ranglaagste aangevallen wordt door een vreemde hond is de kans groot dat de ranghogere gaan ‘helpen’.

Is een van de roedelleden een pup, dan dient u ook op te letten. Wanneer een vreemde hond met de pup wil spelen, kan dit verboden worden door de ranghogere roedelgenoot, hij zegt als het ware ‘mijn pup, afblijven jij’.

Castratie of sterilisatie bij agressie naar andere honden

Reuen die agressief gedrag vertonen naar andere honden worden nogal eens gecastreerd. In sommige gevallen kan de agressie daardoor afnemen. Dit is afhankelijk van de oorzaak van de vechtpartijen. Spelen de mannelijke hormonen mee, dan kan het inderdaad helpen. Is bijvoorbeeld angst de oorzaak van de steeds terugkerende agressieve uitvallen, dan zal castratie weinig zin hebben. Honden die de neiging hebben steeds van huis weg te lopen (op zoek naar een loopse teef), hebben wel vaak baat bij castratie. Als een reu een overdreven neiging heeft zijn reukvlag uit te zetten, ook in huis, heeft castratie meestal ook een positief effect. Dit geldt ook als het ‘rijden’ op mensen vooral een hormonale achtergrond heeft, in plaats van dat het puur een uiting is van dominantie.

Ook bij teven kunnen de hormonen nog wel eens een rol spelen. Ze kunnen hierdoor in bepaalde perioden onvriendelijk zijn tegen soortgenoten. Vooral teven die een korte cyclus hebben waardoor ze vaak loops zijn, kunnen in hun gedrag onstabiel zijn. In zo’n geval is sterilisatie een oplossing.

Rolbevestigend optreden is de boodschap

Het komt nogal eens voor dat twee honden die samen geen problemen gaven, ‘plotseling’ gaan vechten.
Benjamin is zeven weken als hij in zijn nieuwe roedel komt die onder andere bestaat uit nog een oudere hond van zeven. Benjamin, de nieuwkomer, krijgt natuurlijk veel aandacht. De oudere hond accepteert de kleine dreumes en speelt met hem. Plotseling is er veel gekrijs, de oudere hond heeft Benjamin gecorrigeerd. De baas neemt de kleine in bescherming en geeft de oudere hond op zijn kop.

Een kennis waar de oudere hond erg op gesteld is, komt langs. Benjamin vliegt ook op het bezoek af en de kennis geeft alle aandacht aan Benjamin. Als de baas de honden eten geeft, krijgt eerst de pup zijn bakje, hij heeft zo’n honger. Ook neemt hij de kleine veel mee uit. De oudere hond moet dan maar wachten. Toen Benjamin wat ouder was geworden, ontstond er ‘plotseling’ een gevecht.

Waar ligt de oorzaak? Voor een groot gedeelte bij de baas. Waarschijnlijk is Benjamin een hondje dat van nature vrij dominant is. Doordat de baas niet rolbevestigend optrad door de pup steeds ‘voor te trekken’ werd in de hand gewerkt dat beide honden in conflict zouden komen. Daarom, treed altijd rolbevestigend op. De ranghoogste hond krijgt dus altijd eerst eten, krijgt eerst de riem om, mag het eerst uit de auto enzovoort. Bescherm de jonge hond niet wanneer hij gecorrigeerd wordt door de andere hond. Het kan voorkomen dat de rollen op een gegeven moment worden omgedraaid en de jongere hond de leiding overneemt. Accepteer dit en oefen hierop geen invloed uit. Treed hoogstens rangbevestigend op. Maar..., u bent de roedelleider en u bepaalt wat er in de roedel gebeurt. Dus u bepaalt ook of er wel of niet gevochten wordt in de roedel.

Naast inprenting op mensen is ook de inprenting op andere honden van essentieel belang om te bereiken dat een pup opgroeit tot een stabiele hond. Heeft de hond in zijn vroege jeugd te weinig contact gehad met soortgenoten, bijvoorbeeld als hij met de fles is grootgebracht, dan kan dit tot ernstige contactstoornissen leiden met zijn soortgenoten. Zelfs kan dit de oorzaak zijn van asociaal gedrag tegen de mens.

Traumatische ervaring als pup

Een traumatische ervaring met een andere hond, vooral als dit plaatsvindt in de puppytijd, kan nare gevolgen hebben. Indien de hond bijvoorbeeld een keer aangevallen is door een gedragsgestoorde hond die zonder op de onderwerpinggebaren te letten, ‘doorging’, kan dit tot gevolg hebben dat de hond een agressieve houding krijgt tegen dat ras of zelfs tegen alle honden.

Met intensieve training is dit gedrag er meestal weer uit te krijgen maar dit kost veel energie en tijd van baas en hond. In eerste instantie moet de hond zodanig onder appèl komen te staan dat hij niet meer durft uit te vallen. Dit vergt een training waarbij de hond duidelijke leiding krijgt van de baas, waarbij de hond geleerd wordt andere aangelijnde, niet agressief uitvallende honden zonder agressie te passeren. Het hangt dus van de hond af of hij het vertrouwen in honden weer terugkrijgt en later weer met andere honden los kan lopen. Door hem selectief kennis te laten maken met stabiele honden op een voor hem vreemd terrein, uiteraard nadat hij aangelijnd geen problemen meer geeft, wil dit nog wel eens lukken.

Bij honden die zeer agressief zijn tegen andere honden, bijvoorbeeld doordat ze doorgaan met agressie ondanks dat de tegenstander zich onderwerpt, kan het leren negeren van andere honden noodzakelijk zijn. Door de hond te leren dat hij alleen maar aandacht voor de baas mag hebben, wordt de agressie tegen de andere hond weggenomen. Hierdoor wordt namelijk voorkomen dat de hond nog oogcontact kan zoeken met de andere hond. Dit oogcontact is namelijk de prikkel tot uitdaging.
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe communiceren honden?Hoe communiceren honden?Een hond is geen mens. Mede om die reden verschillen honden en mensen sterk in de manier waarop zij communiceren. Het is…
Signalen van dominantie en onderdanigheid bij hondenSignalen van dominantie en onderdanigheid bij hondenHonden communiceren met elkaar en met behulp van lichaamstaal. Honden geven een groot aantal signalen af voor ze daadwer…
Wat voor honden vallen een mens aan?Wat voor honden vallen een mens aan?Of een hond zich agressief gedraagt, hangt veel minder af van het ras dan van de vraag of zijn baas hem voldoende lichaa…
Honden: Angst voor mensen en vreemde voorwerpenHonden variëren in hun graad van vriendelijkheid naar vreemde mensen. (buiten hun eigen familie) Veel honden in asielen…

Kittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafKittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafWie valt er nou niet voor zo een jong, klein en lief kitten! Voor je het weet heb je het aangeschaft. Niet zo slim dus.…
De Main Coon als huiskatDe Main Coon vind zijn oorsprong in Amerika. Er zijn veel verhalen over de oorsprong van dit ras. Een populair broodjeaa…
Reactie

Truus Vermeulen, 18-01-2008
Dit is echt een artikel geschreven door iemand die er niet echt verstand van heeft. Door wetenschappelijk onderzoek zijn de inzichten een stuk verder. Er wordt gesproken over een dominante hond met zijn staart recht omhoog. Een jack russel heeft als neutraal stand de staart recht omhoog… Het is totaal niet gedifferentieerd, erg jammer.

Ik las op de website van Quiebus dat je gratis theorieavonden kunt volgen bij hondenscholen bij je in de buurt, een aanrader, up to date en ook nog gratis, voor een beter dierenwelzijn, Truus Reactie infoteur, 19-01-2008
Beste,

Uw kritiek vind ik wel een beetje overtrokken ook al is het goed mogelijk dat uw kritiek over de rechtopstaande staart waarschijnlijk gegrond is bij sommige specifieke rassen.
Maar om hier nu uit te besluiten dat heel het artikel waardeloos is en dat de auteur van dit artikel helemaal niks kent van hondengedrag vind ik met alle respect een beetje overdreven.
Dit artikel is trouwens gebaseerd op "Een boekje open over hondenproblemen" van Emmy Breure, een Nederlandse gedragstherapeute…
Zelf ben ik eveneens gediplomeerd lesgever…
Misschien dat u uw (gedeeltelijk terechte) kritiek beter wat genuanceerder had geformuleerd.
Echter, "no hard feelings" hoor, elke opmerking die kan bijdragen tot een betere informatie is welkom

Guy

Guy1962 (193 artikelen)
Laatste update: 21-04-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.