Puli, een sociale hond met een markante vacht

Puli, een sociale hond met een markante vacht De puli is een middelgrote hond die met name bekend staat om de markante vacht. De vacht lijkt op de bekende dreads zoals mensen die plegen te dragen en maakt de hond groter en zeker meer aaibaar. Onder die aparte vacht zit echter een middelgrote waakse herder. Het is in Nederland niet een erg veel voorkomende hond, maar is zeker een die prima te houden is. Wat is de puli voor een hond en wat kenmerkt dit hondenras?

Oorsprong van de puli

De puli is een hond uit de groep van de herders en vindt zijn oorsprong in Hongarije, in de 18e eeuw. Het ras heeft verwantschap met andere langharige honden zoals de pumi en de schapendoes. De hond werd tot het begin van de 20ste eeuw gebruikt als kleine veedrijver. Het duurde tot 1920 voordat de hond als apart ras beschreven en vastgelegd werd.

Veranderende raskenmerken

De raskenmerken van de puli zijn in de loop der jaren wel ietwat aangepast. Dit heeft bijna altijd met uiterlijkheden te maken. De smaak van mensen verandert en/of men kijkt anders tegen de gezondheidsnormen aan. Dat kan betekenen dat er ‘anders’ gefokt gaat worden. Met name de vacht is langer en dichter geworden (de koorden reiken tot aan de grond), wat ook een goede bescherming tegen de kou vormt.

De bekendste met duidelijk veranderende raskenmerken is een kat en wel de Perzische. Hier is de min of meer 'ingedeukte' neus vervangen door een gewoon 'platte' neus. Dit had in dit geval met de gezondheid (luchtwegen) van de kat te maken.

Bron: Sannse, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Sannse, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Raskenmerken

Karakter

De puli heeft een stevige baas nodig, want het is een zelfverzekerde, zelfstandige en ietwat arrogant ogende hond. De hond heeft een gerichte en vooral ook duidelijke training nodig. De puli is door zijn lichtvoetigheid en snelheid een uitstekende veedrijver en loopt zo nodig over de schapen heen om ze goed te kunnen drijven. Als rashond thuis bij het gezin, moet deze wel wat te doen hebben. Je kunt rustig hoge eisen aan de hond stellen en een stevige behendigheidscursus kan de hond dan ook prima doorlopen.

De puli is graag bezig met de baas, maar kan er wel tegen om even alleen te zijn. Deze hond past zich gemakkelijk aan aan zijn leefomgeving. De hond doet het prima met andere honden, is waaks, heeft een zacht karakter en is een uitstekende kindervriend. Het is een trotse en moedige hond, die het ook heerlijk vindt om lange wandelingen met de baas te maken.

Uiterlijk

De puli is het meest bekend om de lange vacht die in de kleuren wit, zwart, bruin of grijs te vinden is. Deze is overigens pas bij drie jaar volledig volgroeid. De zwarte versie is overigens de meest voorkomende. Hoewel ook wel eens anders beschreven, moet de vacht wel zo nu en dan gekamd worden om de dreads niet te veel te laten vervilten. Echter, niet meer dan een gemiddelde langharige hond. De hond heeft mooie donkere ogen, maar deze donkere ogen zijn door de dikke vacht die er voor hangt, vaak moeilijk te zien. De hond heeft hier echter geen last van.

De schofthoogte van de hond is tussen de 37 en 44 centimeter en het gewicht van de volwassen hond is ongeveer 14 kilo. De puli staat relatief laag op de poten en de staart ligt min of meer gekruld op de rug.

Erfelijke factoren

Bij rashonden kunnen erfelijke factoren een rol spelen. De ene hond zal er meer last van hebben dan de andere hond, maar de puli kan heupdysplasie en elleboogdysplasie hebben. Dit zie je bij meer herders. Verder kan de hond ook een oogafwijking hebben.

”Als je hond denkt dat jij de belangrijkste persoon ter wereld bent, hoef je geen andere opinie meer te raadplegen.” Jim Fiebig (Amerikaans columnist)

Waarom deze hond?

Behalve de schoonheid van het uiterlijk, wat natuurlijk heel persoonlijk is, is het ook een relatief gemakkelijk te houden hond. Als je lekker bezig kunt en wilt zijn met de hond, dan past deze hond prima in een gemiddeld gezin. Maar met voldoende ruimte kan de hond ook goed uit de voeten met een man of vrouw die alleen woont. Zolang de puli maar een duidelijke opvoeding krijgt en je met de hond gaat bewegen, in wat voor vorm dan ook. Dit laatste is een absolute must voor dit ras.

Bron: Arune3, PixabayBron: Arune3, Pixabay

Een pup kopen

Een pup kopen is een weloverwogen besluit en vooral dus geen impulsieve daad. Je bent immers met een levend wezen bezig, een levend wezen dat ook recht heeft op een fijne en zorgzame plek. Als je niet die belangrijke zekerheid kunt bieden, kan je er beter geen in huis halen.

Vastleggen

Als je toch besloten hebt om voor de puli te gaan, zorg dan dat je fokkers belt om te vragen of er nesten zijn. Wellicht kan je anders eventueel op een wachtlijst gezet worden. Zorg dat je de hond op voorhand ontmoet (als er nog geen pups zijn, kan de moederhond een prima indicatie zijn). Het moet goed voelen en als je bij een fokker thuis kunt kijken en met de dieren bezig kunt zijn, dan krijg je meer gevoel bij deze leuke hond.

Behalve een goed gevoel bij de hond krijgen, moet je ook een goed gevoel bij de fokker hebben. De zogenaamde ‘broodfokker’ hoeft niet slecht te zijn, let wel op wat zaken, zoals:
  • Hij of zij moet goed voor de honden zijn. Dat merk je vaak direct aan hoe de dieren op de fokker reageren.
  • De honden moeten de ruimte hebben. Ze moeten niet leven in nauwe en/of vieze kooien en zeker niet achteraf in een schuur of iets dergelijks.
  • De honden moeten sociaal en vooral niet schuw zijn. Ze moeten naar je toe komen en goed op je reageren.
  • De honden moeten goede voeding krijgen en er goed doorvoed uitzien.

Volg je intuïtie, maar zorg ook dat zaken vastgelegd worden. Normaliter heeft de fokker naast de boekjes van de dierenarts en de verklaring van gezondheid ook een eigen contract. Je gaat er altijd vanuit dat je het niet nodig hebt, maar zeker weten doe je het niet. Op voorhand zaken duidelijk stellen, kan veel gedoe in de toekomst voorkomen.

Tot slot

Het is zonder meer een leuke hond en met dit opmerkelijke uiterlijk is het een olijk gezicht deze hond te zien rennen. Rennen doet deze hond ook graag en vooral veel. Met een duidelijke sturing kan je een leuke hond hebben aan deze puli.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenrassen: Puli (Hongaarse herdershond)Hondenrassen: Puli (Hongaarse herdershond)De Puli is een Hongaarse herdershond met een opvallende vacht die bestaat uit lange koorden met vervilt haar. Meestal ko…
Dreadlocks, dreads, rasta'sWat zijn dreadlocks eigenlijk? Hoe krijg je dreadlocks en hoe houd je ze bij? Kun je dreads wel wassen? Hoe kun je dread…
Een pup kopen, waar moet ik op letten?Een pup kopen, waar moet ik op letten?Je wilt graag een pup kopen. Toch moet er over een aantal dingen worden nagedacht voor je een pup koopt. Een pup koop je…

Voedselallergie bij huisdieren (hond en kat)Voedselallergie bij huisdieren (hond en kat)Steeds vaker duiken er mensen op met voedselallergie. De een is allergisch voor noten, de ander voor schelpdieren. Maar…
Bedelgedrag afleren bij de hondBedelgedrag afleren bij de hondBedelgedrag is een vaak voorkomend probleem bij honden. Vaak is de oorzaak makkelijk terug te vinden, maar om het bedele…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pzsolt, Pixabay
  • http://www.hondenrassen.nl/rassen/puli/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Puli_(hondenras)
  • http://www.hondencentrum.com/hondenrassen/puli/
  • Afbeelding bron 1: Sannse, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Arune3, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.