De ondeugden van de kat
Je hebt algemene dierenvrienden, je hebt echte hondenmensen en je hebt echte kattenmensen. De kattenmens is weer een heel ander type mens dan de hondenmens en de kattenmens kan ook nog al eens iets accepteren, wat de hondenmens vreemd is. De hond heeft zoals bekend een baas en de kat heeft een verzorger … en dat maakt dat de verzorger nogal eens iets door de vingers ziet, ook al zijn er grenzen. Enkele ondeugden van de kat.
Haarballen
Wat sommige mensen verwisselen met een iets te dunne ontlasting is de haarbal. Het is eigenlijk helemaal geen haarbal, maar een lange sliert in de vorm van een worst (of drol) die via de keel het lichaam verlaat. De kat balkt deze als het ware op … de prijs van de vachtverzorging. Spreekt voor zich dat de langharige kat meer last van haarballen kan hebben.
De kat zal de haarbal neerleggen waar deze omhoog komt om deze vervolgens uit te braken. Niet net als ontlasting zal hij/zij de kattenbak opzoeken. Wel kun je het proces wat terugdraaien door de kat goed te borstelen en te kammen. Ook de kortharige kat. Soms wil een natte zeem over de korte vacht halen ook nog wel eens helpen om losse haren weg te halen. Scheelt voor de kat altijd. Verder zijn er speciale brokken bij gespecialiseerde merken die helpen in het proces en helpt kattengras (of de parapluplant) ook nog wel eens om de haarballen wat eenvoudiger weg te krijgen.
Planten en bloemen
Ondermeer het bovenstaande maakt dat de kat graag aan de planten zit. Zeker de planten met puntachtige bladeren en sprieten zijn erg gewild bij de kat. Als je dus wilt dat je kat niet aan de kamerplanten zit, kijk naar planten met meer afgeronde bladeren.
Helaas willen bloemen er ook nog wel eens aan geloven. Maar voor planten en bloemen is er een spray op de markt (bij de speciaalzaak te koop) die een voor katten vervelende lucht afgeeft. De mens ruikt het niet en zal er dus geen last van hebben, maar de meeste katten vinden het vervelend. Altijd het proberen waard.
Nagels scherpen
De kat wil de nagels scherpen, dat is een proces wat je niet tegen kunt of moet houden. Maar je wilt ook niet dat je meubelen er aan gaan en dus moet er genoeg te scherpen zijn. Dit kan een krabpaal in huis zijn (de kat die buiten komt vindt vaak bij bomen ideale krabpalen), maar als je dit niet echt fraai vindt, zijn er ook matjes waar de kat de nagels aan kan krabben. Deze vallen minder op en werken exact hetzelfde.
Naast het scherpen van de nagels kan het ook een teken van aandacht zijn en dat is wat de verzorger zelf zal moeten bedenken. Veel katten hebben namelijk de neiging bij te weinig aandacht de meubelen aan te moeten vallen. Spreekt voor zich wat hiervoor de oplossing is. Naast de mens kan een andere kat ook voldoende afleiding bieden om de kat te laten stoppen met het aanvallen van de meubelen.
Angst
De meeste katten zijn niet echt bang en toch heb je katten die bij het klingelen van de deurbel wegduiken. Dit kan een erfelijke factor zijn en als de ouders wegduikers zijn – en het kitten heeft dit in de socialisatiefase meegekregen – worden ze min of meer hetzelfde. Er is niet echt iets aan te doen, want je hebt het kitten immers pas na de socialisatiefase opgehaald. Belangrijk dus om hierop te letten als je een kitten koopt. Een kitten moet open naar je toe komen en niet angstig in een hoekje zitten. Overigens is dit geen garantie dat je kat niet angstig is, kijk dus ook goed rond in huis hoe de andere katten erbij lopen. Komen deze eenvoudig naar je toe etc. Wat wel belangrijk is, is dat je de angstige kat ook de ruimte geeft zich te verstoppen en hem/haar niet dwingt de mensen bij de voordeur tegemoet te treden.
Sproeien
Men zegt dat katers sproeien en dat is eigenlijk een te algemene term. Katers zullen eerder sproeien als afzetting van het territorium, maar lang niet alle katers sproeien. Als je dus een kater hebt die geen jonge hoeft te verwekken, laat deze dan op tijd castreren. Dit voorkomt een hoop gedoe.
Sproeien kan ook een lichamelijke oorzaak hebben en daarvoor moet je naar de dierenarts en tenslotte – en dat is wellicht de belangrijkste – de kat kan sproeien uit angst, stress, frustratie etc. De kat wil dat meer vat op de situatie krijgen en zal dit met geurafzetting proberen. Er tegenin gaan heeft geen zin, de kat is gevoelig voor stress en zal het proces zeker geen goed doen. Kijk of je via de dierenarts bij een therapeut terecht kunt komen die je wat handvatten geeft en de kat “test” op oorzaken. Dit biedt vaak een opsomming, maar helaas vergt het meestal wel de nodige tijd.
Tot slot
De kat kan het prima alleen redden, maar enkele katten bij elkaar is ook erg gezellig. En toch kunnen ze onderling ook plots ruzie krijgen, kan er een machtsstrijd ontstaan etc. Om de rust weer in huis te krijgen is het goed ze even apart te zetten en ze langzaam weer aan elkaar te laten wennen. Verder is consequent zijn in je gedrag erg belangrijk. Het zijn soms net kleine kinderen … maar belangrijk is wel dat dieren geen kinderen zijn en ook niet als zodanig behandeld moeten worden.